Arad. Aproximativ o sută de refugiaţi ucraineni din municipiul Arad, cărora li s-au alăturat şi localnici, au participat la manifestaţia de comemorare, care a avut loc în Piaţa Avram Iancu. Ei au fluturat steagurile Ucrainei, României şi Uniunii Europene, au intonat cele trei imnuri, au pus muzică patriotică, în timp ce copiii refugiaţi au desenat pe asfalt inimioare şi mesaje anti-război.
Ucrainenii au venit la manifestaţie cu mai multe platouri de prăjituri, clătite şi colaci, pe care le-au împărţit românilor, cărora le-au mulţumit pentru sprijinul arătat în ultimii doi ani.
„Prin acest miting, comunitatea ucraineană din Arad a dorit să comemoreze doi ani de la atacul mişelesc al Rusiei împotriva Ucrainei. Este un moment solemn pe care îl marchează prin mai multe acţiuni, inclusiv prin oferirea unor prăjituri pentru trecători”, a declarat Siegfried Mayer, co-fondator al Asociaţiei Aradul Civic, organizaţie care s-a implicat în sprijinirea refugiaţilor imediat după începerea războiului.
Ucrainenii au rememorat momentul în care au aflat că sunt atacaţi de ruşi şi au fost nevoiţi să lase totul în urmă pentru a-şi salva vieţile.
„Dimineaţa la ora 4:10 am sărit din pat din cauza bubuiturilor şi nu înţelegeam ce se întâmplă, pentru că nu a anunţat nimeni că vine războiul. La ora 6:00 dimineaţa eram deja sub ocupaţie, noi locuiam la 60 de kilometri de graniţa cu Rusia. Am 61 de ani şi nu mai am nimic, am rămas fără casă, dar mulţumesc poporului român că m-a ajutat”, a spus o refugiată.
În Piaţa Avram Iancu, locul manifestaţiei, există amplasat un panou comemorativ în memoria tânărului arădean care a plecat voluntar să lupte în Ucraina şi a fost ucis pe front în 22 octombrie 2023, când avea 27 de ani. Panoul are trei feţe, cu laturile de doi metri, pe care sunt scrise mesaje în limbile română, ucraineană şi maghiară, iar aici au fost depuse flori şi au fost aprins lumânări.
„Rudi s-a născut pe 4 octombrie 1996 la Arad. A fost primul şi până acum singurul soldat străin acceptat în Forţele Speciale Ucrainene. După război, a vrut să se stabilească în Ucraina şi să întemeieze o familie cu iubita sa ucraineană. Din păcate, acest lucru nu s-a putut întâmpla, deoarece Rudi a murit eroic pe 22 octombrie 2023, în timpul războiului pentru independenţa Ucrainei”, scrie pe panou, textul continuând cu o prezentare a unor momente din viaţa arădeanului.
Rudolf Wittman a plecat în Ucraina din proprie iniţiativă, la scurt timp după ce Rusia a invadat ţara vecină, prietenii afirmând că a făcut-o doar pentru că „nu a putut să asiste pasiv la o asemenea nedreptate”.
În municipiul Arad au rămas aproximativ 500 de ucraineni, care s-au angajat şi îşi duc copiii la şcolile şi grădiniţele din oraş.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XBieții oameni. Sa nu fiți în pielea lor.
-
Nu suntem.
-
Nu esti in situatia Ucrainei pentru ca te afli in NATO. Ca altfel Putin a reusit sa aiba conflicte inghetate sau active la mai toate granitele sale.
-
Exact. Plus ca noi nu suntem rusi.
-
-
-
mda dar nici in pielea etnicilor romani din Bucovina de Nord carora le e interzis sa aiba scoli cu limba de predare romana si biserici ortodoxe cu slujbe in limba romana
Asta asa ca fapt divers
da de ce asteapta bani de la romani??? de ce nu munceste ???
-
Nu așteaptă bani de la nimeni. Ei merită susținerea Europei, banii de compensare a chiriei este din fonduri europene. Și să fiți liniștită doamnă, toți adulții lucrează și copii lor sunt înscriși la școli din Arad. Sunt preponderent mame cu copii și nu vă doresc să fiți în ”pielea” lor, totodată să vedeți polemici ieftine de la oameni fără inimă…
-
Pai muncesc si nu asteapta nimic. Din pacate nu se pot intoarce in tara lor din cauza unui dictator, putin fiind numele lui.
Ce manevre politichii, ” au intonat cele trei imnuri, au pus muzică patriotică”, muzica patriotica ?!?!. Serios?.
de ce nu merg sa dea mancare pe front conationalilor lor ce lupta pt ei?
Iubesc acest popor!Dumnezeu sa le de-a putere sa treaca peste mizeria asta de razboi!🇹🇩🇺🇦❤️
-
Pacat ca nu te iubesc si ei pe tine. Vezi cata “grija” au/au avut ei de etnicii romani din Ucraina, de Delta noastra cu canalul Bastroe, de bisericile romanesti… si multe altele
-
Adevărat
-
Lasa Romania TV si Realitatea TV si mai nine citeste o carte.
-
Războiul lui pește-prăjit! Ăsta nu e război, e un teatru ieftin. După doi ani nu s-a ajuns la un acord de pace. ONU nu face nimic. Vestul îndatorează Ucraina pentru următorii 200 de ani. Armamentul ăla nu e pe gratis. Cândva, Ucraina va plăti, și nu vor plăti actualii cetățeni, ci copiii și nepoții lor.
Brânza e pe gratis doar în capcana pentru șoareci.
Mai războiți-vă vreo 5 ani, și deveniți sclavi în propria țară. Mai bine v-ar fi fost sub ruși. удача
-
Dumitale sigur ți-ar fi plăcut mai mult sub ruși, de ce nu mergi să vezi pe pielea dumitale cum e?