ARAD. În Monitorul Oficial nr. 231 din 08.03.2022 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr.20 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară.
„Conform actului normativ, în contextul situației actuale generate de conflictul militar de pe teritoriul Ucrainei, cetățenii ucraineni intrați legal pe teritoriul României pot fi încadrați în muncă fără aviz de angajare. De asemenea, aceștia pot beneficia de prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă, fără a mai fi necesară obținerea unei vize de lungă ședere pentru angajare în muncă. În ceea ce privește încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat și care nu dețin documente pentru a proba calificarea profesională sau experiența în activitate, aceștia pot fi încadrați pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, în baza declarației pe proprie răspundere, din care să rezulte că îndeplinesc condițiile de calificare profesională și experiență în activitate precum și faptul că nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfășoară sau urmează să o desfășoare pe teritoriul României. Procedura de încadrare în muncă pentru persoanele aflate în situația de mai sus, se aprobă prin ordin al ministrului muncii și solidarității sociale, în termen de 5 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență”, a punctat Ecaterina Isac, inspector șef ITM Arad.
Alte dispoziții
ITM Arad a mai transmis că dispozițiile aplicabile cetățenilor fără documente de calificare, nu sunt aplicabile însă și cetățenilor ucraineni proveniți din zona de conflict armat care doresc să acceadă sau să exercite în România, în mod independent sau ca salariat, profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moașă, medic veterinar și arhitect sau una din profesiile prevăzute de Legea nr.200 / 2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România.
Respectând Codul Muncii
„Subliniem, că încadrarea în muncă se va face cu respectarea dispozițiilor Codului Muncii, inclusiv în ceea ce privește verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale și personale ale lucrătorului care solicită angajarea, respectiv stabilirea unei perioade de probă pentru confirmarea aptitudinilor necesare prestării muncii”, a mai spus Isac.
Citește și:
Și-au dus angajatele din Ucraina la Arad, pentru a fi în siguranță
Trimite articolul
XAl naibii ! Nu conteaza c sint sanatosi sau tbc-isti ..normali sau inapti ???
Iar noi , multe pentru angajare si pe banii nostrii !
Sa munceasca rusnacii !!!
Apropo : sa te feresca D-zeu de asa …vecini…
…..si romanii…..la sparanghel, pe afara!
Ce tare…. Eu zic sa le d-am rapid si o scutire fiscala pe viata , cetatenia romana, o casa , masina si cate un Rolex ……..Si eu credeam ca cretinitatea covidiana nu poate fi depasita….