Banii nu sunt o problemă pentru reprezentanţii politici ai maghiarilor din Arad. De ce spunem asta? Pentru că pe ordinea de zi a şedinţei CLM de marţi se află şi un proiect prin care se propune „aprobarea vânzării către Uniunea Democrată Maghiară din România a sediului situat în Arad, Strada Episcopiei nr. 32, ap. 1”, iar suma nu e deloc de neglijat: 405.000 de euro!
La baza proiectului propus acum aleşilor stă iniţiativa Primarului Municipiului Arad, raportul Serviciului Administrare Patrimoniu din cadrul Direcţiei Patrimoniu a Primăriei, dar mai ales solicitările nr. 48.658/2016 – privind intenția de cumpărare a sediului și nr. 80.515/08.12.2016 – depunere raport de evaluare formulate de UDMR Arad. Toate au la bază Legea nr. 90/2003, privind vânzarea spaţiilor aflate în proprietatea privată a statului, a unităţilor administrativ-teritoriale sau a regiilor autonome, destinate sediilor partidelor politice, cu modificările și completările ulterioare.
Ce votează aleşii?
Aleşii sunt chemaţi, ca atare, marţi să-şi însuşească „Raportul de Evaluare întocmit de Schmidt Carmen Antoinette, evaluator autorizat ANEVAR, privind valoarea de piață a imobilului proprietatea privată a Statului Român, Raportul nr. 1VER/14.11.2016, de verificare a Raportului de evaluare și Addenda /13.12.2016, la raportul nr. 1VER/14.11.2016 (…) la imobilul înscris în C.F. nr. 300303 – C1-U14, situat în municipiul Arad, Strada Episcopiei nr. 32, ap. 1 (construcție fără teren aferent) și se aprobă contractul cadru de vânzare cumpărare”. La final aleşii sunt chemaţi şi să aprobe „vânzarea imobilului antemenționat, proprietate privată a Statului Român către Uniunea Democrată Maghiară din România, posesori ai contractului de închiriere nr. 7/2014., dar şi să aprobe „prețul de vânzare 405.000 euro + TVA, care se va achita astfel: avans de 33%, diferența – în rate lunare, eșalonate pe un termen care nu poate fi mai mare de 3 ani, la cuantumul fiecărei rate urmând să se aplice rata dobânzii ROBOR, la care se adaugă și o marjă procentuală negociată între părți aplicată la soldul creditului, respectiv 2%”.
Lucrurile sunt reglementate cât se poate de clar în acest caz: în proiect se indică, de pildă, şi faptul că „avansul se va plăti în lei la cursul valutar comunicat de BNR din data facturării”, sau că „se aprobă încheierea unui contact de închiriere pentru cota parte de teren aferent apartamentului nr. 1, în suprafață de 628/1480 mp, situat în Arad, Strada Episcopiei nr. 32”.
Cine va semna la final contract de vânzare: primarul Municipiului Arad, aşa cum se arată în proiect.
Obligaţiile cumpărătorului
În ceea ce priveşte obligaţiile cumpărătorului, printre acestea se regăsesc şi obligaţia să nu înstrăineze sub nicio formă bunul cumpărat timp de 3 ani de la data semnării prezentului contract şi obligaţia să nu închirieze bunul cumpărat decât persoanelor juridice de drept public sau de drept privat cu scop identic sau asemănător/complementar, orice altă formă de cedare a posesiei fiind interzisă.
Cum s-a ajuns până la vânzarea sediului de pe Episcopiei? S-a plecat de la contractul de închiriere valabil din 2006 dintre Primărie şi Uniunea Democrată Maghiară din România, Organizația Județeană, și de la faptul că U.D.M.R. și-a prezentat intenția de a cumpăra spațiul sediu în care își desfășoară activitatea la 19 iulie 2016.
Legea care permite vânzarea
Toată această tranzacţie care stă pe masa aleşilor locali acum este posibilă, după cum se arată în proiect, în baza Legii privind vânzarea spațiilor aflate în proprietatea privată a statului sau a unităților administrativ teritoriale, destinate sediilor partidelor politice nr. 90/18.03.2003, cu modificările și completările ulterioare, mai exact a articolului 1 care prevede: “Spaţiile destinate sediilor partidelor politice aflate în proprietatea privată a statului sau, după caz, a unităţilor administrativ-teritoriale, care au situaţia juridică clarificată, pot fi vândute partidelor politice în condiţiile prezentei legi”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!