Toate acestea, în colaborare cu ONG-urile şi bisericile maghiare din Arad, sub genericul „Zilele maghiare arădene”. Liderii UDMR Arad, Bognar Levente şi Farago Peter, au susţinut o conferinţă de presă, pentru a puncta desfăşurătorul manifestărilor, dar şi activităţile derulate până acum. Cum ar fi strângerea a 7.300 de semnături pentru susţinerea candidaturii lui Kelemen Hunor la Preşedinţia României. Apropo de aceasta, Bognar Levente nu a ştiut să comenteze în vreun fel afirmaţia lui Kelemen Hunor cum că, într-adevăr, dacă ne luăm după actuala Constituţie a României, proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc este neconstituţional, dar că trebuie modificată Constituţia. Oricum, chiar dacă UDMR Arad cunoaşte proiectul, deoarece l-a dezbătut, „pe noi ne interesează mai mult autonomia culturală” prevăzută în legea minorităţilor naţionale, elaborată de către UDMR în 2005. Cât despre cei 13 generali, afirmă Bognar, aceştia sunt „eroi executaţi de tirania absolutismului pentru că au crezut în idealul revoluţiei popoarelor de la 1848” şi sunt comemoraţi, chiar dacă doar patru au fost maghiari. Şi, afirmă tot el, afirmaţia că în 1848-1849 armatele maghiare ar fi ucis 40.000 de români este o minciună a „extremiştilor”, care „otrăvesc” buna convieţuire, istoricii stabilind că „cifra nu este cea reală” (cifra a fost stabilită exact de către istorici, nu doar români-nn). Una peste alta, însă, este de părere Bognar Levente, indiferent de cele bune sau rele ale trecutului, UDMR propune aplicarea modelului franco-german, iar pentru Ţinutul Secuiesc ar fi fi potrivit sistemul Tirolului de Sud. „Pentru a merge înainte în pace, avem nevoie de dialog”, iar proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc este „un proiect de lege care poate fi discutat”, chit că nu este constituţional, conchide Bognar.
UDMR Arad spune ca uciderea a 40.000 de romani la revolutia maghiara este o „minciuna a extremistilor”
ARAD. Ca de fiecare dată, de 11 ani încoace, UDMR Arad pregăteşte ziua de 06 0ctombrie- comemorarea celor 13 generali- prin manifestări culturale, religioase,expoziţii etc în perioada 26 septembrie- 06 octombrie.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Mapamond
Rețeaua de socializare TikTok a încetat sâmbătă seara târziu să mai funcționeze în Statele Unite, după ce Curtea Supremă a confirmat vineri o lege adoptată anul trecut de Congres, care obliga platforma să se disocieze de societatea-mamă, ByteDance din China, sau să fie închisă, transmit agențiile internaționale de presă.
1
Local
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac au depistat în urma controalelor efectuate în zona de competență patru cetățeni străini fără drept de a călători în spațiul Schengen.
1
România
InfoCons, alături de partenerul său Declaratie-Nutritionala.ro, a realizat un studiu detaliat asupra ciorbei de perișoare comercializate în restaurante, având în vedere ingredientele și valorile nutriționale.
ARADON Sport local
Dan Moraru le-a dat 30 de minute în teren jucătoarelor venite de pe bancă.
România
Un cutremur cu magnitudinea 3,7 grade s-a produs sâmbătă după-amiaza, la ora locală 16:36, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Evenimente
Un eveniment organizat de Complexul Muzeal Arad, în parteneriat cu ISF şi ASF, îşi propune să educe financiar noile generaţii.
Local
Investiția s-a făcut din fonduri europene, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea managementului calitativ al râurilor transfrontaliere: Criș (Körös), Mureș (Maros) și Tisa (Tisza)”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!