Adoptarea tacită, la Camera Deputaţilor, a amendamentului privind eliminarea obligativităţii studierii istoriei şi geografiei în limba maternă a inflamat spiritele în UDMR, liderii acestei formaţiuni afirmând că, în caz de „defecţiune” şi la Senat, coaliţia va exploda. UDMR-iştii arădeni au opinii diferite privind paşii următori. În timp ce secretarul de stat, Kiraly Andras, încă preşedinte al formaţiunii, crede că ieşirea de la guvernare nu ar fi o soluţie bună, deputatul Farago Peter spune că, în momentul în care coaliţia ar fi înfrântă la Senat, UDMR ar fi obligată să se retragă.
Kiraly Andras:
„Coaliţia se va rupe în momentul în care vom ajunge la concluzia că nu s-au realizat obiectivele pe care ni le-am asumat. Sigur, Legea Educaţiei, în forma actuală şi Statutul minorităţilor au fost obiective ale noastre, ale UDMR, însă nu trebuie uitat faptul că ne-am fixat, cu toţii, obiective de maximă importanţă pentru ţară. Reformele pe care le-am demarat, în sănătate şi în celelalte domenii, se derulează prea încet, trebuie să accelerăm ritmul. Dorim să pornim de urgenţă politicile economice, pe care nu le-am derulat până acum. Am intrat în coaliţie ca să facem ceva pentru toată ţara, nu doar pentru obiectivele noastre specifice. Ieşirea de la guvernare ar provoca blocaje cu efecte negative asupra ieşirii ţării din criză, ne-ar adânci şi mai mult, lucru pe care, cred eu, nu îl doreşte nimeni din coaliţie.Câtă vreme există speranţa de a ne duce la bun sfârşit obiectivele, chiar cu unele nerealizări, nu ar trebui să ieşim de la guvernare şi- părerea mea- coaliţia nu se va sparge”.
Farago Peter
„Am spus în repetate rânduri că principala deficienţă a funcţionării coaliţiei este în Parlament, că nu mai reuşim să ne adunăm. Dacă nu vom reuşi să ne mobilizăm când se va da votul la Senat, iar rezultatul va fi adoptarea amendamentului, UDMR va fi obligată să iasă de la guvernare, pentru că nu ar avea rost să rămână într-o coaliţie care nu funcţionează”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!