Primăria Nădlac plăteşte anual peste 400.000 de lei pentru clădirile în care funcţionează şcoli. Administraţia locală deţine doar trei imobile din cele zece destinate activităţilor şcolare, iar şapte sunt ale unor culte religioase. Dincolo de presiunea pusă pe bugetul local de aceste plăţi către biserici, mai este şi problema stării degradate a imobilelor închiriate. În timp ce clădirile Primăriei au beneficiat de investiţii, cele ale cultelor religioase arată deplorabil.
Din cauza acestor condiţii, administraţia locală a făcut demersuri îndelungate pentru realizarea unui campus în cadrul Grupului Școlar „J. G. Tajovsky”, iar în 2007 Ministerul Educaţiei a alocat fonduri pentru demaratea lucrărilor. Numai că şantierul nu a avansat prea mult până când finanţarea a fost oprită de Guvern din cauza crizei economice, fiind realizate doar câteva fundaţii şi câţiva pereţi. „Se făcuseră lucrări în valoare de aproximativ şapte milioane de lei, iar după criză, prin 2014, am primit o nouă finanţare şi s-au executat lucrări în valoare de cinci milioane de lei. În total, în acest campus au fost investiţi 12 milioane de lei, dar numai 40 la sută din lucrări sunt executate”, ne-a declarat primarul oraşului, Ioan Mărginean.
Iniţial, termenul de finalizare a investiţiei era anul 2010, iar după reluarea lucrărilor în 2014, s-a acordat un nou termen, respectiv 31 decembrie 2015. Constructorul nu l-a respectat, astfel că s-au pierdut banii. A doua finanţare era de la Uniunea Europeană, obţinută prin Programul Operațional Regional. Este vorba de 27,1 milioane de lei bani europeni, diferența până la 34 de milioane de lei, cât era valoarea totală a investiţiei (stabilită în 2014), fiind asigurată de Guvernul României şi prin bugetul local al oraşului Nădlac.
Cu un buget anual de aproximativ 14 milioane de lei, cea mai mare parte fiind destinată salariilor angajaţilor, Primăria Nădlac va trebui să restituie cinci milioane cheltuiţi din banii europeni după 2014, pentru că nu a fost respectat termenul contractului de finanţare. „Vom da şi noi în judecată firma de construcţii care nu a respectat termenul pentru încheierea lucrărilor, e singura soluţie. Nu avem bani în buget pentru a returna sumele cheltuite”, ne-a spus primarul.
Au refăcut proiectul
Campusul urma să se întindă pe patru hectare, cuprinzând două clădiri cu un total de 48 de săli pentru cursuri, un cămin-internat cu o capacitate de 300 de locuri, o cantină, un imobil cu 15 garsoniere destinate cadrelor didactice, un spațiu multifuncțional destinat organizării de ateliere de lucru, concursuri, activități de lectură și vizionării de filme documentare, o sală de sport și o bază sportivă. După problemele apărute, Primăria a făcut o reproiectare a complexului şcolar, pentru a reduce valoarea investiţiei. Astfel, unele clădiri nu vor mai fi construite, precum cantina (vor exista spaţii de luat masa în şcoală), în timp ce căminul va fi redus de la o capacitate de 300 de locuri la una de 200 de locuri.
Aşteaptă ajutor de la Guvern
Chiar dacă au fost reduse dimensiunile complexului şcolar, ar fi nevoie de circa 25 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor, bani pe care bugetul local nu îi poate asigura, astfel că administraţia locală a cerut din nou ajutorul Guvernului. Peste o mie de elevi din Nădlac ar beneficia de investiţie, dacă aceasta va fi finalizată, însă probabil vor mai dura câţiva ani până se va întâmpla acest lucru, în fericitul caz în care autorităţile centrale vor asigura fondurile necesare. Între timp, lucrările executate deja se degradează, iar părţi din ziduri nefinalizate au fost dărâmate de furtuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!