Arad. Au intrat în Parlamentul României modificarea și completarea Legii nr. 196/ 2018 art. 40 cu încă două alineate potrivit cărora intră în dezbatere schimbarea destinației spațiului economic în funcție de activitatea acestuia, dar și în cazul schimbării activității. Este vorba de proiectele de modificare a art. 80 și a Codului Civil conform căruia: „ipoteca imobiliară, indiferent de ordinea înregistrării cererilor de înscriere în cartea funciară”. Deși modificările aduse legii vin în ajutorul asociațiilor de proprietari, ele ar fi putut fi implementate încă de la publicarea și promulgarea legii, așa cum ULAL Arad a solicitat în adresele și comunicatele directe trimise Ministerului Dezvoltării.
Minusuri semnalate de ULAL Arad
„Menționăm de asemenea, spune președintele ULAL Arad – Dorina Lupșe, că modificarea și completarea articolelor de lege mai sus menționate nu sunt singurele modificări suferite de Legea 196/2018. Această lege a suferit modificări încă din primele luni ceea ce nu poate sublinia decât un aspect: a fost scrisă și elaborată de aleși care nu s-au preocupat nici o secundă de modalitățile de implementare sau de respectarea ei. Orice lege trebuie să fie simplă, ușor de înțeles și, de asemenea, ușor de instrumentat. Un minus semnalat de noi încă de la început reprezintă lipsa Normelor Metodologice de punere în aplicare. Totodată, întârzierile aduse la elaborarea variantei finale a Standardului Ocupațional – necesar și obligatoriu – au avut numeroase repercursiuni în privința întregii organizări a cursului de formare profesională. Toate aceste aspecte semnifică faptul că legea și efectele sale nu a fost înțelese nici în litera și nici în spiritul lor, chiar de către Legiuitor!”, ne explică Lupșe.
Ezitări după un an de la promulgare
„Efectele acestor ezitări la o lege apărută de doar 1 an de zile nu sunt pozitive”, mai spune președintele ULAL Arad. „Interesul tuturor cetățenilor este acela de a putea funcționa, organiza și administra asociațiile de proprietari în cel mai eficient mod cu putință. Legea 196/2018 este legea care stă la baza consolidării suportului de curs pentru formarea profesională a administratorilor de condominii. Planul de pregătire teoretic include studierea articolelor Legii 196/2018, articole cărora li se aduc schimbări și modificări în continuare, iar cursurile de formare ale administratorilor de condominii sunt în plină desfășurare. Fără o bază legislativă bine consolidată și care să permită punerea în aplicare a tuturor activităților care visează asociațiile de proprietari, întregul procesul de formare profesională, respectarea și aplicarea cadrului legislativ sunt mult îngreunate”, completează Dorina Lupșe.
Trimite articolul
Xasa o lege proasta facuta pe genunchi nu am mai vazut
Mai bine ne-am ocupă să scăpăm de gândacii din apartamente că în zona uta este dezastru.Degeaba spreyez și pun curse dar tot apar mai mulți.Ce sa mai facem?
Legea este facuta de oameni care nu locuiesc la bloc si nu stiu ce inseamna o asociatie de proprietari. In alta ordine de idei , cei de la primarie din departamentul pt asociatii si ULALA , dar si d-l Hewesi ar trebui sa se ocupe mai mult de asociatii, pentru ca foarte multe nu au comitet, presedinte sau administrator atestat. Dar d-lor se preocupa de infiintare de cursuri pt ad-tori ca sa schimbe denumirea din ad-tor de imobile in ad-tor de condominii. Ce va face in plus fata de pina acum, nimic, dar vor plati niste sume frumoase catre ULALA sau Hewesi. Dar asociatiile care care nu au ad-tor atestat ce vor face, nimic ca si pina acum, vor functiona incognito cu restante enorme si nu le va intreba nimeni. Sa aveti o zi buna.