ARAD. În contextul apropiatei intrări în vigoare a noului contract de salubrizare cu SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA, Uniunea Locală a Asociațiilor Locative (ULAL) susține că ar fi de dorit încheierea de contracte specifice cu asociațiile de proprietari.
“Considerǎm cǎ este necesar un contract specific Asociațiilor de Proprietari din mai multe motive.
Utilizatorul, în spețǎ asociația de proprietari prin preşedinte, nu poate sǎ își asume colectarea selectivă, conform articolului 10, lit. g,I,k,l. și confom articolului 7 lit.j – refuzul ca Retim să nu preia deșeurile din acele recipiente ce nu au fost selectate corespunzator. Este necesară o reevaluare a obligativității acestei responsabilități ținând cont de contextul real și de dificultățile practice ce vor fi întâmpinate. Pe de altǎ parte, operatorul are obligația conform contractului cadru să mențină în stare salubră punctele de colectare amplasate pe domeniul public și să asigure desfașurarea corespunzătoare a programelor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, conform programelor aprobate de autoritatea administrației publice locale. Însă, acest aspect nu mai este stipulat în noul contract şi dorim sǎ ştim cui îi revine aceastǎ obligativitate”, precizează Anca Herbei, președintele ULAL.
Nu vor blocarea contractului
ULAL Arad spune, însă, că nu își propune să blocheze semnarea contractului, ci doar să se asigure că acesta respectă dispozițiile legale necesare pentru a asigura o gestionare corespunzătoare a serviciilor de salubrizare. Decizia finală cu privire la semnarea contractului aparține asociațiilor de proprietari prin presedinți.
“Contractul nu este doar un acord de voințe, ci și interesele reunite ale parților. Contractul este, de fapt, un summum al voințelor și intereselor părților. Acordul de voințe înseamnă doar consimțământul, adică voința exprimată a părților care au capacitatea juridică de a contracta, în timp ce interesul părților înseamnă conținutul contractului, adică obiectul acestuia (ce vor parțile) și cauza încheierii lui (de ce vor parțile). Conceptul de echilibru contractual considerăm că este de o importanță majoră în contractele încheiate pe termen lung. În concluzie, ULAL Arad își exprimă disponibilitatea pentru negocierea unui contract de salubrizare, subliniind însă importanța respectării condițiilor care să asigure o gestionare eficientă a serviciilor de salubrizare și totodată informează și sprijină toate Asociațiile de Proprietari în demersurile și hotărârile acestora”, mai spun reprezentanții ULAL Arad.
Trimite articolul
Xpai ne baga falca o firma pe gat pentru eternitate, nu o putem schimba, aia din constanta erau mai buni, de ce au fost alungati
“Vointa comuna”, “interese comune” etc. La un popor needucat, e foarte greu, fara o constrangere individuala, ca in Vest. daca gunoiul se colecteaza la comun, zero disciplina. Pe de alta parte, de ce apar gunoaie nedepuse la tomberon, si aruncate in camp ?
-
Care “constrângere individuală” , când Platformele de Gunoi din cartiere, sunt “a lu’ toți și a lu’ nimeni” ?
Când Primăria și-adus firma de casă, Retim, TREBUIA CLAR să stipuleze în Caietul de sarcini, ÎN SARCINA CUI revine întreținerea și gestionarea Rampelor de Gunoi: ale prestatorului, Retim, sau ale Primăriei ?
…și ÎN NICI UN CAZ în sarcina Asociațiilor de locatari, care NU AU NICI MIJLOACELE tehnice șu juridice legale, ca să o facă !!!La cei cu pubele, în fața propriei case, e cu totul altfel situația: acolo POȚI să gestionezi salubrizarea igienică și selectivă a propriilor gunoaie; când, însă, e platformă comună pt zeci de apartamente, nu ai cum s-o supraveghezi și s-o întreții !