La sfârșitul lunii mai, a fost înregistrată la Senat o altă propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari.
Uniunea Locală a Asociațiilor Locative Arad consideră că propunerile legislative pe lângă că sunt neaplicabile și nedrepte, sunt absolut discriminatorii și profund neconstituționale, și au un singur efect: acela de a cauza conflicte între vecini și a îngreuna funcționarea asociației de proprietari. „ULAL Arad nu este de acord și nu susține modificările propuse, și a trimis deja acest punct de vedere Senatului României, prin care insistă să renunțe și să retragă propunerile legislative B285/2018”, a declarat Dorina Lupșe, președintele ULAL Arad.
Este vorba de patru senatori ai PNL Arad care, completează Lupșe, au scris o expunere de motive complet nerațională și eronată din care rezultă că nu cunosc și/sau nu înțeleg ceea ce doresc să modifice.
Exceptare de la plată
Mai concret, în propunerea legislativă inițiată de parlamentarii arădeni se dorește exceptarea de la plată a: cheltuielilor pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin asociaţia de proprietari, a copiilor cu vârste până la 7 ani; cheltuielilor pe consumuri individuale, a copiilor cu vârste până la 7 ani; jumătate din cheltuielile pe consumuri individuale, pentru copiii între 7 și 14 ani.
Incluși indiferent de vârstă
Cheltuielile pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari, sunt cheltuielile aferente serviciului de salubrizare care conform legislației se repartizează la numărul de persoane, subliniază mai marii ULAL. Copiii sunt incluși la numărul de persoane indiferent de vârstă. Mai mult, cheltuielile pe consumuri individuale sunt consumuri contorizate care nu pot fi diminuate în nici un fel și nu pot fi plătite parțial.
Ziduri între apartamente alăturate
Președintele ULAL Arad susține că se urmărește și reamplasările de ziduri dintre apartamente alăturate și dintre apartamente și proprietatea comună printr-o simplă declarație pe proprie răspundere, avizată doar de comitetul executiv. „Bineînțeles, în realitate, reamplasările zidurilor dintre apartamente se pot face doar cu modificarea acordului de asociere al asociației de proprietari și cu modificările cadastrale ale Cărții Funciare Individuale, iar reamplasările zidurilor dintre apartamente și proprietatea comună se pot face doar cu modificarea acordului de asociere, realizarea reapartamentării întregului condominiu și modificările cadastrale ale Cărții Funciare Colective”, a completat Lupșe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!