ARAD. Te-ai interesat vreodată ce face administratorul de bloc după ce îţi ia banii pe cheltuielile de întreţinere pe care tu le plăteşti lună de lună? Te-ai gândit că poate sumele mari de bani, adunate de la toţi locatarii din imobil, ar putea să nu ia drumul furnizorilor de utilităţi, ci să ajungă în buzunarul altora? Suntem singuri că nu gândeşti, mai niciodată, aşa prăpăstios. Scenariile pe care ţi le faci sunt altele. Dar când realitatea e mai dură decât orice calcul pe care l-ai putea face, este posibil să fie prea târziu. Şi să plăteşti prea scump nepăsarea şi încrederea în cei care lucrează cu…banii tăi. Te-ai putea trezi, aşa cum spun mai marii ULALA, asemeni locatarilor unor blocuri din Arad, fără apă caldă şi căldură. Doar pentru simplul fapt că ai avut încredere în cel căruia i-ai încredinţat banii tăi de întreţinere lunară, pentru a-i duce mai departe la furnizorii de utilităţi.
Deşi nu pot să bage mâna în foc că la mijloc sunt lucruri necurate, mai marii ULALA au decis să reacţioneze în urma sesizărilor venite la sediul uniunii privind situaţia unor asociaţii de proprietari. Potrivit comunicatului remis marţi de ULALA, „am fost contactaţi, inclusiv telefonic, de mai multe asociaţii care sunt administrate de domnul Lacsan Ştefan. Domnia sa administrează aproximativ 40 de condominii, unele dintre ele înregistrând mai multe nereguli pe care ni le-au adus şi nouă la cunoştinţă şi în urma cărora s-a ajuns acum, în plină iarnă, până la debranşarea de la utilităţi”.
Pe verificate
Cu alte cuvinte, mai mulţi arădeni, locatari ai unor blocuri din Arad, s-au plâns, spun mai marii uniunii, la ULAL, cu privire la situaţia în care sunt: fie frica că vor fi debranşaţi de la apă caldă şi căldură, pentru că utilităţile pentru care au scos bani din buzunar lună de lună nu au fost achitate furnizorilor, fie chiar de faptul că nu mai au în casă nici apă caldă şi nici căldură.
Contactată telefonic, preşedintele ULAL Arad, Dorina Lupşe, susţine că nu cunoaşte situaţia exactă a asociaţiilor de proprietari administrate de Ştefan Lacsan, dar că telefoanele primite de la mai multe asociaţii, care nu erau afiliate la ULALA şi care vorbeau de neachitarea utilităţilor şi riscul debranşărilor, au făcut-o să reacţioneze pentru a atrage atenţia asupra riscului la care se expun arădenii dacă nu verifică situaţia plăţilor făcute de administratori.
„Recomandăm tuturor asociaţiilor administrate de domnul Lacsan Ştefan să îşi verifice extrasele ROL de la toţi furnizorii de utilităţi şi să ne contacteze, în cel mai scurt timp, pentru a defini situaţia reală a fiecărei asociaţii în parte. ULAL a primit situaţia asociaţiilor cu restanţe de la POLARIS S.A. şi CET Arad din care reiese că multe asociaţii administrate de domnul respectiv înregistrează datorii mari”, se arată în comunicatul ULALA. Un număr de 3-4 asociaţii s-ar fi plâns uniunii de situaţia creată, iar alte 2 au schimbat deja administratorul pentru a nu se afla într-o situaţie ingrată.
Nicio neregulă?
Pentru toţi ceilalţi, soluţia este verificarea plăţilor făcute la furnizorii de utilităţi, fie că vorbim de blocurile administrate de cel nominalizat de ULALA, fie de alţii. Reprezentanţii ULALA au ţinut să precizeze că, pentru asociaţiile care sunt membre ale uniunii, se asigură o astfel de verificare fără plata unor taxe, prin verificarea listelor remise către uniune, la cererea acestora, de către CET, Polaris etc. Dorina Lupşe ne-a indicat, de pildă, faptul că în acest an nicio asociaţie care este afiliată la ULALA nu a înregistrat probleme cu administratorii de bloc pe tema plăţii utilităţilor.
Care e riscul?
Care este riscul la care se supun cei care nu verifică situaţia plăţilor făcute de administratorul de bloc către furnizorii de utilităţi? Sporirea datoriilor, creşterea sumelor cu titlu de penalităţi şi majorări de întârziere, debranşările şi, pentru revenirea la normal, plata tuturor acestor datorii, precum şi achitarea sumelor prevăzute de companii pentru debranşare şi rebranşare. O cheltuială pe care aproape nimeni nu şi-o permite şi cu siguranţă nimeni nu şi-o doreşte. Aşa că fiţi prevăzători! E vorba de banii şi confortul dvs.
Lista neagră a administratorilor
Pe site-ul Primăriei Arad, cei interesaţi pot vedea lista administratorilor de bloc atestaţi, dar şi lista celor cărora Municipalitatea le-a retras atestatul pe diverse motive. Pe lista neagră se află din 2007 şi până în iulie 2014 nu mai puţin de 14 persoane. Un număr de doi administratori şi-au pierdut dreptul de a profesa în iulie 2014. Pe listă nu se regăseşte numele administratorului invocat de ULALA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!