Ca urmare a problemelor apărute la încheierea contractelor de furnizare a gazelor naturale între SC E-ON GAZ România şi Asociaţiile de Proprietari din Arad şi Timisoara, urmare a solicitării ULAL Arad şi FALT Timişoara, la sediul ANRE Bucureşti (Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei) au avut loc negocieri pentru rezolvarea situaţiilor litigioase.
„Pentru problemele privitoare la contractele de furnizare a gazelor naturale, de către Asociaţiile de Proprietari din Arad şi Timisoara, ANRE a apreciat că orice completare a contractului comercial de furnizare faţa de prevederile contractului-cadru prevăzut de ORDINUL ANRE nr. 77/2009, poate fi făcută cu acordul părţilor, lipsa acestuia nefiind temei pentru întreruperea prestării activităţii de furnizare reglementată. În cazul în care părţile nu convin cu privire la completările propuse, acestea au obligaţia să încheie contractul comercial cu respectarea contractului-cadru în vigoare. Faţă de nivelul tarifelor percepute de titularii licenţelor de distribuţie, pentru activităţi care nu sunt acoperite prin tariful de distribuţie reglementat, ANRE va solicita informaţii în perioada următoare tuturor operatorilor de distribuţie în legătură cu tipurile şi tarifele aprobate, ca o bază pentru negocierea consumului, ce se vor regăsi în contracte”, s-a stabilit în cadrul negocierilor, subliniază reprezentanţii ULALA.
La încheierea contractelor, părţile au convenit ca asociaţiile de proprietari să prezinte actul de înfiinţare şi codul fiscal al asociaţiei. Asociaţiile în curs de constituire vor face dovada că au depus la organul financiar local documentele necesare dobândirii personalităţii juridice.
Facturi în 7 zile
„Privitor la dificultăţile în decontarea cheltuielilor în cadrul asociaţiei pe baza documentelor de plată eliberate de băncile care execută plăţile, dar şi reînfiinţarea cel puţin a unei casierii la nivel de oraş, precum şi îmbunătăţirea serviciilor privind plata facturilor, reprezentanţii E-ON GAZ şi-au manifestat disponibilitatea pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate, inclusiv a acelora privind modalităţile de plată puse la dispoziţie. În acest sens, a fost demarat şi un proiect (…). S-a convenit ca asociaţiile de proprietari să primească facturile în maxim 7 zile de la emiterea lor”, subliniază Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA.
Apel la asociaţii
„ULAL Arad face apel la asociaţiile de proprietari să semnaleze toate neajunsurile întâmpinate în relaţia cu E-ON GAZ, depunând sesizări scrise la Centrul de Relaţii E-ON GAZ şi să înainteze ULAL o copie de pe aceste sesizări, pentru a putea interveni la E-ON GAZ şi ANRE în vederea soluţionării acestora şi eliminarea cauzelor perturbatoare”, subliniază Arion.
Trei modalităţi de plată
ANRE a emis ordinul 34/11.11.2010 în care se subliniază „Furnizorul are obligaţia să pună la dispoziţia consumatorului cel puţin trei modalităţi de plată a facturii, dintre care cel puţin una să îi permită plata în numerar a acestora, fără costuri suplimentare, în oraşul unde se află locul de consum”.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!