ARAD. O zi care poate decide pentru totdeauna soarta uneia dintre cele mai importante clădiri cu istorie culturală din Arad. Vineri, aleșii municipali sunt chemați să voteze pentru neexercitarea dreptului de preemțiune privind achiziționarea Teatrului Vechi din Arad. Cu două zile înainte de tristul eveniment, societatea civilă arădeană a făcut front comun și a redactat o scrisoare deschisă cu scopul de a salva acest monument istoric. În cadrul scrisorii, asociațiile semnatare propun autorităților realizarea unui parteneriat public-privat pentru transformarea Teatrului Vechi și a Casei Hirschl într-un complex de interes cultural şi turistic de nivel european. Societatea civilă le amintește, în plus, consilierilor municipali faptul că „votul fiecăruia dintre dumneavoastră va rămâne înscris în arhiva publică a Aradului și va fi apreciat ca atare”.
Iată mai jos textul acestei scrisori adresate primarului și consilierilor municipali ai Aradului.
Scrisoarea
„Având în vedere solicitarea pentru exprimarea votului CLM Arad privind renunţarea la dreptul de preemţiune pentru achiziţionarea clădirii monument istoric Teatrul Vechi (Hirschl), de pe strada Gheorghe Lazăr, nr. 3, subscrisele:
DRW Arad, Asociaţia Underground Festival, Fundaţia Art Clasic, Asociatia Aradi Kamaraszinhaz, Asociaţia „Vasile Goldiş” Arad, Fundaţia Culturală Româno-Germană „Marco Polo”, Asociaţia „Aradul literar”, Asociaţia „Miloş Cristea”
Comunitatea Evreilor din Arad, Asociaţia cultural sportivă a minorităţii sârbe „Kolo” din Arad, reprezentate prin Gheorghe Schwartz, cetăţean de onoare al Aradului, ne exprimăm îngrijorarea faţă de posibilitatea ca patrimoniul cultural local al Aradului să fie văduvit, iremediabil, prin pierderea unuia dintre cele mai importante monumente istorice, respectiv Teatrul Vechi, construit în 1817 de Iacob Hirschl.
Teatrul Vechi este monumentul istoric care confirmă multiculturalitatea şi convieţuirea multinaţională din Arad, de-a lungul celor peste 200 de ani de existenţă a acestui edificiu. Aici s-au prezentat şi pus în scenă spectacole de teatru şi filme în toate limbile comunităţilor naţionale din Arad, indiferent de forma de guvernare statală în care era inclus oraşul Arad. Pe lângă faptul că este cea mai veche clădire de teatru de pe actualul teritoriu al României (dimpreună cu Teatrul de la Oraviţa, inaugurat în acelaşi an, 1817), Teatrul Vechi este şi sediul primului cinematograf din România, inaugurat în 1903.
Deşi nu are o valoare arhitecturală importantă, Teatrul Vechi are o valoare inestimabilă în configurarea identităţii culturale a Aradului. Or, odată pierdută, identitatea culturală a unei comunităţi, cum este cea arădeană, nu va mai putea fi recuperată niciodată”.
Un proiect comun
„De altfel, Teatrul Vechi, ca parte a complexului de clădiri Casa Hirschl, reprezintă un potenţial centru de interes cultural şi turistic pentru municipiul Arad, ceea ce ar putea deveni o sursă considerabilă de venituri pentru bugetul municipalităţii. Se ştie faptul că Teatrul Vechi a fost gândit ca o afacere culturală, iar dacă aceasta a funcţionat vreme de 200 de ani înseamnă că a fost o afacere de succes.
Investiţia în cultură este rentabilă pe termen lung, dar mai ales este o investiţie sigură, deoarece un cetăţean cultivat este un cetăţean mai responsabil şi mai dedicat comunităţii în care convieţuieşte. Cultura comunităţii rezultă din stabilitatea şi siguranţa ei financiară şi se reflectă în confortul vieţii cotidiene.
Multe comunităţi fac săpături pentru a-şi descoperi sorgintea unei istorii. La Arad, istoria e la vedere, pe strada Gheorghe Lazăr, nr. 3. La Arad, istoria unei identităţi culturale locale are o adresă. Încă!
Dreptul de preemţiune al Consiliului Local Municipal Arad asupra achiziţionării monumentului istoric de pe strada Gheorghe Lazăr, nr. 3, este dreptul fiecărui arădean la identitate culturală şi la exprimare! Folosiţi-l în interesul arădenilor! Votul fiecăruia dintre dumneavoastră va rămâne înscris în arhiva publică a Aradului și va fi apreciat ca atare.
Având în vedere toate aceste considerente, (…) vă înaintăm o propunere oficială în vederea iniţierii unui parteneriat public-privat pentru achiziţionarea ambelor clădiri din complexul Hirschl, Teatrul Vechi şi Casa Hirschl, şi pentru transformarea acestui complex într-unul de interes cultural şi turistic de nivel european.
În cazul în care veţi da curs propunerii noastre, vă vom supune atenţiei un proiect de parteneriat public-privat, conform legislaţiei în vigoare.
Facem precizarea că iniţiativa noastră reprezintă dorinţa majorităţii comunităţilor naţionale care convieţuiesc în municipiul Arad, fiecare dintre ONG-uri având activitate în domeniile cultural, artistic şi social în interesul tuturor cetăţenilor arădeni. Lista aceasta fiind în continuă completare!”
Rămâne de văzut dacă aleșii municipali vor fi sensibilizați de poziția publică a societății civile sau dacă vor ține cont doar de directivele de partid. Reamintim cititorilor că filiala locală a USR Plus a precizat, la începutul săptămânii, că aleșii municipali ai formațiunii politice vor vota pentru achiziționarea Teatrului Vechi.
„Odată pierdută, identitatea culturală a unei comunităţi, cum este cea arădeană, nu va mai putea fi recuperată niciodată” – Gheorghe Schwartz
Trimite articolul
XDe ce nu achizitioneaza societatea civila teatrul atunci?
-
societatea civila nu incaseaza toate impozitele locale ca si primaria . Banii nostri sunt la alesii nostri. Ce fac cu ei ???
Teatrul si casa Hirschl nu pot fi reconditionate ! Singura solutie corecta este demolarea !
-
boule!!
-
Arad, cine zice ăla e !
-
Demolat împreună cu clădirea alaturatade pe colt. Propus un proiect de bloc de apartamente cu parcare auto parter. Ruina costa peste 1milion euro reconsolidarea și nu merita. Nu are o istorie uimitoare în care sa merite sa investești. Bloc P+2 singura soluție.
-
sper ca glumesti. Aradul are nevoie de identitate. Asta este prin primul teatru prin primul stadion de fotbal {pe care l-au distrus de nu a ramas nici amintirea}primul tren electric din sudvestul europei distrus si el, ultima lampa de gaz de iluminare din curtea palatului cenad ruginita pe disparitie, etc, etc
Dati un leu pentru ,,Ateneu”! De ce n-ar functiona si astazi?
Un reper al culturii locale nu poate fi pierdut! Ne – am nega TOTUL!!
-
Doamna, silvia, scoateti banul din pusculșita dumneavoastra si cumparati-va ,,reperul,, Nimeni nu va sta in cale !
Doamna Barbu, cat primiti pentru propaganda asta desantata pentru o ruina irecuperabila ? E jenant ce faceti, doamna . Unii vor sa bage mana pana la cot in bugertul orasului caruia ii lipsesc multe alte lucruri mai de folos pentru cetateni si dv faceti propaganda pentru ca unii dupa o formula deja stiuta, sa bage in buzunar o suma importanta pentru partid si altii sa-si umple conturile cu o suma importanta din vanzarea unui spatiu putred. E rusinos ce faceti, doamna
Cum să faci pe străduța aceea întunecată un “complex cultural și turistic de nivel european”? Unde dracu’ vor parca zecile de autocare pline de turiști, care vor dori să vadă primul cinematograf din România? Vai de capul nostru! Cei de la USR au luat-o pe arătură? Dacă vor să dea bine în ochii arădenilor, să facă bine să se ocupe de treburi mai serioase. Primăria să-și vadă de clădirile culturale din patrimoniu pentru care nu face aproape nimic. Iar societatea civilă iubitoare de cultură să facă lobby către investitori privați iubitori de cultură și să readucă ei la viață acest edificiu cultural fără de care, noi, arădenii simpli, riscăm să ne pierdem identitatea culturală, identitate,care, fără acest teatru, o va lua agale pe valurile Mureșului, în aval spre finalul neant…
Aradul in care am crescut era un oras ce se ingrijea si mandrea cu patrimoniul sau cultural. Orasul cu cladirile-i frumoase si incarcate de istorie, de energia celor ce l-au construit si iubit, m-au format ca om si artist. Nu exista datorie mai mare, mai sfanta pentru edilii orasului decat aceea de a pastra ce le-a fost dat in grija. Mai mult: este datoria sfanta a celor de la carma sa se ingrijeasca de sufletul orasului ce nu poate supravietui fara de radacinile istoriei sale. Importanta casei Hirschl si a teatrului vechi nu poate fi supraestimata pentru generatiile ce urmeaza: pentru pura existenta a aradului.