Şi-au închiriat locurile de veci, şi-au îngropat morţii şi au uitat să mai treacă pe la cimitir. Tot mai multe morminte zac neîngrijite prin cele două cimitire mari ale Aradului, iar lupta cu buruienile care se extind pe o tot mai mare suprafaţa este tot mai greu de dus. Gospodărirea Comunală Arad (GCA) este decisă să facă curăţenie. Nu cu sapa şi grebla, ci prin justiţie.
Obligați să le întrețină
Conform contractelor, cei care îşi îngroapă morţii în cimitirele de la UTA şi de la Pomenirea, sau cei care îşi cumpără locuri de veci, sunt obligaţi să le întreţină. În caz contrar, legea dă dreptul administraţiilor cimitirelor să confişte locul respectiv şi, după şapte ani pe acel loc să fie îngropat altcineva. „Nu ne dorim să ajungem în instanţă cu cei care deţin locuri de veci în cimitire, dar dacă nu vor veni să facă curăţenie pe locurile respective, fie că este vorba de mormintele celor dragi fie de locuri închiriate, vom fi nevoiţi să luăm măsuri. Angajaţii noştri sunt obligaţi să păstreze curate căile de acces şi să cosească pe margini. Îngrijirea mormintelor nu intră în atribuţiile lor, conform contractelor pe care fiecare le-a semnat”, a precizat directorul GCA, Adrian Păcurar.
20.000 de morminte părăsite
Atât la cimitirul Eternitatea (UTA), cât şi la Pomenirea, numărul mormintelor abandonate este tot mai mare. La Eternitatea sunt peste 20.000 de asemenea morminte din cele 70.000 existente în timp ce la Pomenirea numărul celor năpădite de buruieni este de ordinul sutelor.
În plus, tot în sarcina administraţiei de la Pomenirea intră şi îngrijirea mormintelor cazurilor sociale al căror număr a ajuns la 800. Conform declaraţiilor celor doi administratori, este destul de greu să păstrezi curăţenia dacă sunt locuri în care buruienile şi iarba cresc nestingherite şi se extind la mormintele din jurul lor. Obligaţia angajaţilor este de a curăţa aleile şi de a ingieniza cimitirul, adică debarasarea gunoaielor aruncate la margine. Mormintele sunt în grija aparţinătorilor care însă, dacă uită prea mult de ele, riscă să rămână fără iar locurile să devină mormintele altora.
Taxe închiriere
Pentru cei care deţin un loc de veci, taxa de închiriere pentru şapte ani este de 212 lei dacă sunt salariaţi şi 145 lei dacă sunt pensionari, adică undeva între 20 şi 30 lei pe an. Din această sumă, 40% reprezintă închirierea locului şi 60% taxa de ingienizare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!