Sfârşitul lunii ianuarie este ultimatumul dat de către reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR) către MinisterulTransporturilor (MT) pentru rezolvarea lacunelor din legislaţie. Transportatorii ameninţă cu proteste similare cu cele care au avut loc în Grecia şi Spania în cazul în care nu vor primi răspunsuri favorabile la problemele pe care le-au discutat cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. „Dacă vor exista proteste de acest gen, va fi cu siguranţă vina guvernanţilor”, a declarat Augustin Hagiu, preşedintele CNR, prezent joi la Arad.
Transportatorii s-au referit ieri la mai multe abuzuri care, spun ei, sunt făcute în România cu legea în mână. „Dorim un organism de control unic pentru transportatori. Numai în România se întâmplă ca din 10 în 10 kilometri să fim opriţi de diferiţi angajaţi ai statului de la Poliţie, ARR, RAR, Garda Financiară, care toţi efectuează acelaşi control. Cere ridicarea restricţiilor de circulaţie pentru camioane, restricţie impusă chiar de către guvernanţii noştri. Apoi, în contextul creşterii incredibile a preţurilor la carburanţi, dorim ca transportatorii autorizaţi să recupereze o parte din acciza pentru motorină”, a declarat Hagiu.
Amenzi prea mari
Preşedintele CNR şi-a continuat pledoaria, spunând că alte legi pe care vor să le reglementeze sunt cele ale rovignetei şi a amenzilor acordate transportatorilor. „La noi preţul rovignetei este dublu faţă de cel din Bulgaria, deşi ţara vecină şi-a dezvoltat în ultimii ani o infrastructură rutieră mult superioară faţă de cea pe care o avem noi. În acest context, vrem ca preţul rovignetei să fie proporţional cu condiţiile de trafic, adică mult mai mic. Altă solicitare a noastră se referă la amenzi. În legislaţia românească, dacă depăşeşti cu un kilogram masa admisă plăteşti la fel de mult ca şi cel care depăşeşte cu 30 de tone masa admisă, respectiv 30.000 de lei. Trebuie reglementată această lege pentru că este discriminatorie”, mai spune Augustin Hagiu.
Pregătiri prelungite
Dacă până la finalul lunii ianuarie cei de la CNR nu vor primi un răspuns concret din partea MT, vor demara pregătirile pentru proteste. „Suntem hotărâţi să protestăm la fel ca transportatorii din Grecia sau Spania, dar aceste acţiuni trebuie pregătite. Ţinând cont că va fi paralizat tot transportul comercial din România, va trebui să anunţăm inclusiv forul de la Bruxelles, să primim aprobări şi alte autorizaţii, aşa că pregătirea unui asemenea protest ar putea dura 2-3 luni. Dar o vom face dacă nu suntem luaţi în seamă”, a adăugat Hagiu.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!