ARAD. Deşi aleşii USR s-au abţinut de la vot, Consiliul Local Municipal a aprobat, în şedinţa extraordinară de vineri, atribuirea în administrarea MApN a ultimelor două blocuri ANL construite în Arad. E vorba de blocurile 2A și 2B de pe strada Voinicilor, ce au o valoare de inventar de 6.942.265,01 lei. Fiecare bloc are parter+3 etaje+mansardă, în total 40 de apartamente, cu o suprafață construită desfășurată de 2.837,10 metri pătraţi (amprenta la sol e de 567,42 mp). Hotărârea CLM mai prevede transmiterea a două suprafeţe de teren de 485 mp şi 486 mp (aferente celor două blocuri) din domeniul public al municipiului Arad în domeniul public al statului, în vederea atribuirii în administrarea Ministerului Apărării Naționale.
Parte din Protocol
În Raportul de specialitate ataşat proiectului de hotărâre aprobat de aleşi, este invocat Protocolul de colaborare încheiat în 2015 între Ministerul Apărării Naționale și Municipiul Arad, prin care „Municipiul Arad se obligă să transmită în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale un număr de 250 de unități locative, împreună cu terenul aferent acestora, în vederea atribuirii acestora către personalul Ministerului Apărării Naționale, conform art.4 din Hotărârea Guvernului nr. 1100/2010 privind reglementarea situaţiei juridice a unor imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale”.
În aceeaşi notă, primarul Călin Bibarţ a precizat: „Cu mâhnire constat că, din nou, grupul consilierilor USR s-a abținut de la votul prin care Primăria Arad cedează apartamentele construite de ANL cu destinația Ministerul Apărării Naționale, ca parte a înțelegerii pentru transferul Cetății. Dacă nu aveam o majoritate stabilă, însemna că nu ne respectăm partea noastră de înțelegere.”
Explicaţiile USR
De cealaltă parte, în numele aleşilor USR, Florin Stana a subliniat următoarele: „Considerăm că acea hotărâre de guvern din 2010, prin care o dată a fost Cetatea cedată Municipiului Arad, a revenit în patrimoniul Ministerului Apărării pentru că Municipiul Arad nu şi-a îndeplinit obligaţiile, urmând ca acum ea să retreacă în patrimoniul municipiului Arad cu aceleaşi sarcini… Noi considerăm că oraşul Arad nu este dator să construiască nicio unitate militară, nici locuinţe pentru angajaţi întrucât Cetatea aceasta a fost dată Armatei pentru prima dată în 1919, când a fost ocupată de Armata Română, apoi în 1945 de Armata Sovietică şi în 1958 din nou de Armata Română, fără ca oraşul să primească nicio despăgubire. Deci noi nu putem, practic, acum, să cumpărăm Cetatea, să dăm banii Ministerului Apărării pentru că Ministerul Apărării nu este în stare să îşi modernizeze o garnizoană pentru angajaţii din Cetate. Noi considerăm că este de datoria Ministerului să se ocupe de amenajarea unei noi cazărmi, nu a Municipiului Arad. Nu pe banii arădenilor trebuie să îşi modernizeze Ministerul facilităţile.”
Aşteptările de odinioară…
Cele două blocuri ANL au fost recepţionate la finele lunii septembrie a anului trecut. Încă din 2018, de când a început construcţia lor, se ştia că sunt destinate Armatei. Gheorghe Falcă, primar la acea vreme, preciza: „În anul 2010, municipiul Arad a predat terenul, planul urbanistic şi a realizat proiectul tehnic. Am aşteptat ca ANL să construiască, începând cu anul 2012, aceste blocuri destinate persoanelor care lucrează în Unitatea Militară din Cetate. (…) Aşteptăm ca Ministerul Apărării să investească în Unitatea Militară Gai, municipalitatea punându-i la dispoziţie toată documentaţia şi proiectele pentru ca investiţia să poată fi realizată în cel mai scurt timp posibil.”
Trimite articolul
XM-U-I-3 GARDA
In Gai la fosta unitate se e prabuseste totul, Padurea de uscaturi din interiorul fostei UM putea fi oferita ajutor de încălzire pentru citeva sute de famili nevoiașe.
Sa vina firma care a construit aceste anl sa isi adune santierul sau s.c. dacodrin s.r.l. lasa mizerie peste tot pe unde isi finalizeaza santierele ? este ca la porci lasat dupa finalizarea acestor apartamente
In acelasi timp ma intreb cine si ce interes are si a avut sa lase sa se ruineze cladirile solide si mult mai bine construite ale fostei garnizoane din Gai . Cine va plati pentru ca lasa sa se ruineze fara a interveni in vreun fel patrimoniul alcatuit din cladiri semnificative ale Aradului si care ar fi si ar fi fost de mare folos pentru oras ? Cine ar trebui sa raspunda pentru ca Aradul e un oras atat de murdar si urat mirositor ?
Corectă motivarea USR, dar de ce nu au votat împotrivă?
Prin abținerea de la vot, USR de fapt sustie alianța pnl-psd, motivarea e de fațadă, joacă la două capete.
-
De cand a aparut,partidul ciudat numit USR sta cu fundul pe doua scaune si lozinca fluturata chiar si pe masina lor s-a dovedit a fi cu totul mincinoasa.
Corect ar fi fost pentru nevoiașii aradului că noi am cotizat , armata dacă vrea locuințe gratis pt . angajați să le facă pe banii lor , contribuim 2.5 din P.I.B. pt . armată ca să nu mai spun că avem generali cu găleata pt. care plătim pensii speciale .
-
generali de doi bani ! nu valoreaza nici cat greutatea lor in rahat!
cred ca si ultimele in acest mileniu!
24 Martie atentie!
Am spus-o si mai demult: Cetatea Aradului va intra in circuitul civil si turistic doar daca va fi mutata, piatra cu piatra, in Oradea. Impotentii de la Arad nu sunt in stare sa faca nimic in privinta asta de zeci de ani.