Până să ia această decizie a stat printre oamenii simpli, fără să epateze, cu entuziasm şi bună-dispoziţie şi a pictat. Până la sfârşitul vieţii. A absolvit, pe când era tânăr, Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj (profesori: Béla Nagy Abody, Tibor Kádár, Catul Bogdan, Aurel Ciupe) şi a expus în expoziţii personale şi de grup, la nivel naţional şi internaţional. De ceva ani, s-a retras în atelier de unde a mai „scos pe uşă” câte un peisaj sau un nud. Membru activ al Filialei locale a UAP, a expus în 1956 pe simezele regionale organizate anual la Timișoara, iar din 1968 în cadrul manifestărilor județene, deschise la Arad.
Cariera
Iubitorii picturii i-au putut admira lucrările la Arad, Timișoara, București, Deva, Sibiu, Oradea, Baia Mare, la Békéscsaba, la Szarvas, Orosháza, la Zrenjanin, la Subotica, Asperg și Darmstadt. S-a specializat în restaurare şi a ales să lucreze în laboratorul Muzeului Județean Arad. Împreună cu Sever Frențiu a executat lucrarea monumentală de mozaic la Reșița, iar cu Valeriu Brudașcu și Ionel Munteanu a restaurat Sala Cavalerilor din Deva. Iar aceasta e doar o parte din activitatea sa artistică.
Cei mai mulţi dintre cei care l-au cunoscut şi admirat şi-au luat la revedere de la pictorul arădean săptămâna trecută. A rămas însă în mintea şi inima lor pictorul cu inima cât o casă. Şi nu doar în inimă, ci şi pe pereţii imobilelor căci Francisc Baranyai este prezent prin operele sale în colecții particulare din România, Germania, Franța, Italia, Ungaria, Israel, Norvegia, Canada, Spania etc.
Câteva vorbe
„Cariera artistică a lui Francisc Baranyai a reprezentat o lungă galerie de portrete care nu urmăresc simpla și banala asemănare cu modelul, ci, mai ales, surprinderea unor stări de suflet. De la energia interioară până la melancolia și expresia inefabilă, portretistica lui Baranyai parcurge o gamă largă de stări sufletești. Modul în care folosește lumina este cel asemănător cu al maestrului Corneliu Baba. (…) Dar pictorul arădean e prea îndrăgostit de culoare pentru a se rezuma doar la clarobscur”, spunea cândva despre pictor, Horia Medeleanu.
Despre Baranyai
„Într-o lume dominată tot mai insistent de pragmatism, de rigoare și de egoism, te bucură să întâlnești oameni sociabili și comunicativi, generoși și altruiști detașați de contingent, trăind cu savoare clipa, iradiind în jur căldură, bonomie, exuberanță. Un asemenea personaj plin de farmec, dominat de un admirabil sentiment fratern, este pictorul arădean Francisc Baranyai pentru care timpul se consumă sub vraja unui ademenitor statut de boem”, l-a caracterziat cândva pe pictorul arădean şi Negoiță Lăptoiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!