În trei dintre comunele din judeţ lupta pentru câştigarea funcţiilor de viceprimar nu s-a încheiat, principala cauză fiind nedeţinerea majorităţii de către primarii aleşi. Fiecare dintre ei are poziţie nuanţată în privinţa rezolvării problemei.
Păuliş.Primarul Ioan Turcin, este intransigent: PSD, partidul pe lista căruia a fost ales, are 6 consilieri locali şi nu acceptă altă variantă decât viceprimar tot de la PSD, cu toate că şi PNL are tot 6 consilieri. Balanţa poate fi înclinată de către singurul consilier al Alianţei pentru Arad (APAR), dar se pare că liderii APAR de la judeţ nu acceptă să sprijine decât formaţiunea care îl va vota pe consilierul său ca viceprimar. „Noi încercăm să-l convingem să voteze candidatul nostru, orice ai zice, 6 este mult prea mare faţă de 1” spune Turcin, care nu acceptă nici viceprimar de la PNL.
Cărand. Primarul Gligor Costuţ, de la PNL, este convins că la următoarea şedinţă problema se va rezolva, pentru că situaţia s-a schimbat pe neaşteptate: cu doar trei consilieri PNL, obţinerea majorităţii părea imposibilă, PSD având 2, UNPR-2, iar PMP şi PND- cîte unul, însă în urma fuziunii PMP-UNPR, vor fi 3 de la PMP. „În noile condiţii, putem face majoritatea cu PMP, aşa că alegerea viceprimarului nu mai este o problemă”, spune primarul.
Sintea Mare. Primarul Valentin Erdos-UDMR, spune că nu negociază cu nimeni, pentru că este dreptul consilierilor să aleagă viceprimarul. Cu 4 consilieri UDMR şi cu 4 de la PNL primarul ar avea majoritate confortabilă, dar susţine că nu vrea să negocieze nici măcar cu PNL, pentru că respectă voinţa consilierilor săi. În aceste condiţii, fie UDMR, fie PNL, trebuie să-şi atragă trei voturi pentru a face majoritatea. Calculând că se pot baza pe consilierul de la PMP, liberalii trebuie să mai smulgă fie cele două voturi ale PSD, fie câte unul de la ALDE şi PRM. O ecuaţie extrem de complicată, dar care poate fi extrem de simplă dacă liderii judeţeni ai PNL şi UDMR impun o alianţă locală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!