ARAD. Darius, Natalia şi Anastasia. I-am găsit fericiţi, făcând provizii de apă potabilă de la robinetul aflat la intersecţia străzilor Mărului şi Sabinelor. Erau desculţi şi cu hainele ude leoarcă. Le mai storceau din când în când, ca să le poată uda din nou cu câte un jet ce ţâşnea din furtun. Căci, dincolo de treaba pe care o aveau, copiii se jucau. Se mai şi răcoreau, că, deh, afară erau 27 de grade… Se mai şi protejau de praful pe care îl lăsau în urma lor maşinile mergând pe drumul de pământ… Şi poate se mai şi spălau oleacă.
Nu vor mai fi multe zile de acest fel pentru Darius, Natalia, Anastasia şi alţi copii de pe strada Mărului. Pentru că locuinţele în care vieţuiesc ei şi familiile lor vor fi în curând demolate. Sunt ultimele 24 de construcţii ilegale rămase în picioare în zona Mărului. Locatarii lor vor fi evacuaţi în această vară, iar cocioabele vor fi puse la pământ – ne asigură Primăria.
Dacă ceilalţi locuitori din zonă – ale căror „case” au fost demolate în ultimul an – au primit locuinţe sociale, nu la fel se va întâmpla cu cei rămaşi acum pe Mărului.
„Din păcate, cei care locuiesc în cele 24 de locuinţe nu se încadrează în prevederile legale, să le putem asigura locuinţe sociale. Dar nici nu vom putea să rămânem spectatori la ceea ce este acolo. Prin urmare, le-am mai dat un rând de somaţii şi de astăzi dăm din nou somaţii de evacuare. Vom contacta din nou DGASCP, pentru că mai sunt şi copii, să vedem cum rezolvăm situaţia lor” – a explicat primarul Călin Bibarţ, luni, într-o conferinţă de presă susţinută pe teren, în zona Mărului.
Constrângeri
Administraţia e pregătită şi pentru lipsa de reacţie a locuitorilor faţă de somaţii. De nu vor pleca de bunăvoie, s-ar putea să fie constrânşi.
Edilul detaliază: „Suntem în legătură cu Enel… şi pe zona de aici au fost constatate fie branşamente ilegale, fie branşamente <legale>, respectiv s-au depus documente pe proprie răspundere că intră în legalitate, că sunt proprietari – lucru care evident că nu poate fi valabil. Şi vom continua debranşările de la energia electrică şi de la reţeaua de apă potabilă astfel încât, în vara aceasta, şi partea dreaptă a străzii Mărului, cele 24 de locuinţe să fie demolate. Şi ne străduim să adunăm din gunoaiele care au rămas aici şi, încetul cu încetul, când avem pământ de calitate cel puţin bună/decentă, să facem umplutură, astfel încât să nivelăm şi să avem şi partea aceasta la fel cu ceea ce se vede în partea stângă a străzii Sabinelor, în viitorul proiect.”
58 de locuinţe demolate
Grandiosul proiect al municipalităţii arădene de a amenaja o zonă de agrement în zona Mărului este în derulare. Nu e vizibil mare lucru, în afară de faptul că zona a fost eliberată de construcţiile ilegale.
„Iniţial, şi pe partea dreaptă, şi pe partea stângă a străzii Sabinelor existau locuinţe insalubre construite ilegal în ultimii 30 şi ceva de ani. Odată cu demararea proiectului, mai exact acum un an şi un pic – sfârşit de martie 2021 – am început primele demolări pe partea dreaptă. Am început cu 14 locuinţe, apoi cu 7, ajungând la 21 şi am eliberat toată partea de zonă în care se desfăşoară lucrările pentru proiect. Pe partea stângă a străzii Sabinelor până în zona Mărului, de asemenea, sunt construcţii ilegale. Acum câteva săptămâni am demolat încă 31 – toată partea stângă a străzii Sabinelor. Am mai demolat încă 6 locuinţe pe care le-au construit ulterior, încercând să se mute…” – precizează Călin Bibarţ.
Potrivit primarului, municipalitatea le-a oferit locuinţe sociale celor afectaţi de demolări: „Comunitatea, prin Primărie, a acordat până acum celor care s-au încadrat 31 de locuinţe sociale, în trei tranşe: o dată 10, o dată 10, o dată 11. În unele cazuri, am avut surpriza să le refuze… Cei care nu vor sau se fac că nu vor sau nu înţeleg nu au decât să se conformeze: nu au ce să caute pe terenurile arădenilor, ale Primăriei Arad! Aici va fi zonă de agrement” – spune, hotărât, edilul Aradului.
Foştii… indolenţi
În acest context, edilul a adus în atenţie incapacitatea foştilor administratori ai oraşului de a face curat în zona Mărului:
„Nu vreau să se supere nimeni, dar ceea ce este aici cred că este rezultatul unei indolenţe de peste 30 de ani a administraţiilor arădene. Dacă, aşa cum acum, într-un an de zile, am reuşit să punem la pământ 58 de construcţii ilegale, în fiecare an, constant, s-ar fi ţinut de acest <război> cu cei care vreau să populeze aici, lucrurile stăteau cu totul altfel. Dar să nu mai facem istorie. Este o realitate pe care o avem aici, dar pe care nu o putem nici tolera, nici susţine în mod tacit. Prin urmare, vom merge în continuare cu demolările. Nu facem niciun pas înapoi!” – a conchis Călin Bibarţ.
Planuri de extindere a zonei de agrement
În ceea ce priveşte viitorul întregii zone Mărului, primarul plănuieşte extinderea zonei de agrement la care se lucrează în prezent.
„Este un teren al Primăriei foarte bine poziţionat şi probabil vom mai putea accesa bani europeni pentru zonă de agrement, cu atât mai mult cu cât partea dreaptă va fi o zonă de agrement finanţată european. Şi, în etapa a doua, ne rămâne zona stângă a Mărului, cum se merge spre Mureş. Vom face o evaluare a tot ceea ce înseamnă proprietăţi pentru că, începând de acolo, am constatat că unii au CF-uri pe terenuri… vom vedea cine are, cine nu are. Cei care nu sunt legali, continuăm cu demolările şi, funcţie de evoluţia şi posibilele finanţări, dacă este cazul, sunt dispus să mergem până la exproprieri. Într-un interval de câţiva ani de zile, doresc ca toată zona să fie asanată şi pregătită pentru zonă de agrement. Cred că faptul că pe partea dreaptă s-a reuşit e o dovadă că se poate şi în continuare” – susţine edilul Călin Bibarţ.
Trimite articolul
XȘi mai exact ce va face DGASPC cu copiii?că “edilul”habar nu are.
-
Mare este Dumnezeu, vor avea si copiii drumul lor in viata!
-
ce griji ai tu la ora 3 noaptea…
edilul nu e sefu direct al dgaspc ca sa stie ce vor face specialistii de acolo.
iar DGASPC este in in subordinea CJA.
iti erau aburiti creierii de beutura?
pacat de copii
fara educatie sunt condamnati la sarcie si sa nu fie integrati in societate
cum spun autoritatiile “persoane defavorizate” de parca eu sunt intr-un fel favorizat…
Cea mai mare greseala a fost ca sa tolerat astfel de constructii ilegale pe spatiul public inca de la prima aparitie a unei astfel de cladiri , insa autoritatiile locale s au facut ca nu stiu si nu vad
ma uit la imaginea din titlu , cati anisori sa aibe fetita cea blonda ? 9 maxim 10 , doua facoane a cate 5 litri ? ce fel de parinti poate avea acel copil ?