Vineri, 24 mai, 2013
Festivalul de artă sacră Filocalia prezintă vineri seara publicului arădean un moment cu totul particular: un concert de muzică religioasă, cu tema „Bucuria Învierii”. Iubitorii de muzică vor avea bucuria să-i vadă pe membrii Grupului Stavropoleos într-un concert dedicat perioadei post-pascale şi anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în Patriarhia Română. Stavropoleos este una dintre cele mai cunoscute grupări de psalţi din România, cu numeroase participări interne şi externe la Festivaluri de muzică. Mulţi dintre membrii Grupului Stavropoleos sunt profesori universitari de muzică, cu studii în afara ţării şi cu o intensă activitate profesională. Concertul va cuprinde, în mare parte, teme închinate lui Hristos cel Înviat, Paştele mântuirii noastre. De fapt, totul porneşte de aici: Hristos înviat din morţi – este fundamentul credinţei creştine. Din Paşte se iradiază, ca dintr-un centru luminos, incandescent, toată cântarea, muzica şi liturghia Bisericii. Repertoriul va cuprinde piese muzicale din creaţiile lui I. P. Pasărea, Macarie Ieromonahul, Anton Pan, Dimitrie Suceveanu, Virgil Ioan Nanu, Visarion Nemţeanul şi Nectarie Schimonahul. Grupul Stavropoleos este dirijat de Arhid. Lect. Dr. Gabriel Constantin Oprea, de la Universitatea de Muzică Bucureşti. Concertul va avea loc la Filarmonica de Stat, Arad, vineri, 24 mai, ora 19.
Sâmbătă 25, mai 2013
Festivalul Filocalia are un invitat deosebit, pe Oana Pellea, într-un spectacol particular de teatru „Mă tot duc”, pe care actriţa îl joacă de 17 ani. Montarea „Mă tot duc” nu e una obişnuită, nu are decoruri, nu are recuzită, nu are nimic în afară de o scenă goală. Îi are numai pe Oana alături de Mihai Gruia Sandu. Spectacolul, scris şi regizat de Marc Dore, cu texte şi aluzii din William Shakespeare, s-a jucat în franceză ani întregi, în Franţa, Belgia sau Elveţia. Cei doi actori l-au adaptat şi l-au adus acasă. Spectacolul este o căutare a iubirii, o parabolă a vieţii trăite cu imaginea ideatică pe care ne-o conferă soluţiile superficiale. Aparent, spectacolul pare ca făcând parte din categoria obişnuitelor spectacole cu clovni. Dar încetul cu încetul, o relaţie personală se instalează şi un mic univers uman, de sentimente, se construieşte. Univers pe care cu ingrediente clovneşti actorii l-au colorat în culorile căutării şi fragilităţii, ale uimirii şi tristeţii. În final, ceea ce se dezvăluie este o parabolă a vieţii trăite cu iluzia pe care ne-o conferă soluţiile simple. Mereu destinaţi eşecului trecător. Şi mereu pregătiţi s-o luăm de la capăt, mereu în căutarea celuilat, în căutarea lui tu sau a iubirii.
Piesa este captivantă, dinamică, plină de viaţă. Crezi că este o comedie, indusă în eroare de nasurile roşii ale actorilor, dar te trezeşti reflectând, amintindu-ţi evenimente, persoane, dureri, despărţiri. „Mai avem un minut până pleci. Ce facem în ultimul minut? Ne pregătim de plecare? Te pregăteşti? Nu, te pregătesc pe tine. Întotdeauna e mai greu pentru cel care rămâne. Dar pentru cel care pleacă nu e greu?” „Fiecare lucru trebuie făcut delicat, ca în viaţă. Altfel nu are niciun haz!” Spectacolul va avea loc sâmbătă, 25 mai, ora 19, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad.
Duminică, 26 mai, 2013
În ultima zi a Festivalului Filocalia avem un oaspete de pe Sfântul Munte Athos, Cuviosul Părinte Dr. Patapie Kavsokalivitul, care a părăsit pustiul ca să vină la Arad pentru a ne oferi darul Sfântului Munte la această manifestare de inimă ce a cuprins mai multe zile cetatea Aradului. Părintele Patapie este de profesie economist, iar după intrarea lui în viaţa călugărească aghiorită s-a dedicat scrierii şi biografiei de vieţi de sfinţi athoniţi, din trecut şi prezent. Tradiţia Sfântului Munte, care a dat peste trei sute de sfinţi cunoscuţi, a influenţat mult prin aceştia drumul spiritual al Elenismului, al Balcanilor şi al altor spaţii. Prin figurile sfinte, radiaţia luminii aghioritice a fost intermediarul între Bizanţ şi Ţările Româneşti şi slave. Pedagogia spirituală a românilor şi a slavilor de la Sfântul Munte continuă să ofere aportul lor la tradiţia Athosului. Întregul elenism şi toate popoarele ortodoxe datorează multe Sfântului Munte, care sub lumina Tradiţiei sfinţilor, a fost ieri un centru puternic spiritual şi cultural, sperăm că este şi în prezent şi dorim să fie şi pentru mâine. Bogăţia sfinţeniei de la Sfântul Munte, purtând lumina tradiţiei, creează progresul cel mai bun iar recapitularea neîndoielnică nu oboseşte, ci duce la o libertate personală şi la har, care se păstrează de-a lungul secolelor. Duminică seara Festivalul Filocalia are un oaspete deosebit, un sfânt care va vorbi despre sfinţi, un om al lui Dumnezeu, care va vorbi despre oamenii plăcuţi lui Dumnezeu: sfinţii. Duminică, 26 mai, ora 19, vă aşteptăm la Filarmonica de Stat, Arad.
CITESTE SI:
S-a deschis Festivalul de arta sacra “Filocalia”
Citiți principiile noastre de moderare aici!