Sâmbătă, 5 aprilie, ora 17: WHISKY, Uruguay 2004, comedie/ dramă.
Regizori: Pablo Stoll și Juan Pablo Rebella; Protagoniști: Andres Pazos, Mirella Pascual, Jorge Balani, iar de la ora 19: LA CARA OCULTA (THE HIDDEN FACE), Columbia, 2011, thriller psihologic. Regizor: Andrés Baiz; Protagonişti: Quim Gutiérrez, Clara Lago, Martina García.
„Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile”
Peru
„Incertitudinea este o margaretă ale cărei petale le putem smulge neîncetat”
Mario Vargas Llosa
Peru este o republică democratică prezidenţială împărţită în 25 de regiuni, preşedintele este atât şeful statului cât şi şeful guvernului. Parlamentul republicii este unicameral, intitulat Congresul Republicii. Principiul separaţii puterilor în stat se aplică în această republică, puterea judecătorească fiind independentă.
Din punct de vedere geografic, Republica Peru, este aşezată în zona andină a Americii de Sud, având deschidere spre Oceanul Pacific în partea vestică şi spre Jungla Amazoniană în partea nord-estică. Populaţia sa însumează aproximativ 30 de milioane de locuitori iar suprafaţa sa este de 1,285,216 km2.
Religia predominantă este cea catolică, fiind urmată de cultele neoprotestante. Din punct de vedere constituţional sunt 3 limbi oficiale: spaniolă, quechua şi aymara. Ultimele două limbi fiind de origine indigenă, limba quechua era cunoscută drept limba incaşilor.
Spre deosebire de statele din zona sudică a continentului, în zona andină populaţia de origine europeană nu mai este majoritară dar indigenii sunt puternic reprezentaţi. Peru este cunoscut drept un stat multietnic, metişii fiind cei mai numeroşi, urmaţi de indigenii sud-americani şi de populaţia cu origini europene.
Printre laureaţii premiului Nobel pentru Literatură se numără şi scriitorul peruvian Mario Vargas Llosa, acesta a candidat şi la alegerile prezidenţiale din anul 1990.
Uruguay
Spre deosebire de celelalte state din America de Sud, Urugay şi-a obţinut independenţa în anul 1828 înlăturând astfel stăpânirea Imperiului Braziliei, teritoriul acestei republicii fiind ocupat de forţele portugheze în anul 1817.
Numele oficial al acestui stat este, Republica Orientală a Uruguayului, iar prima constituţie datează din anul 1830. Preşedintele republicii, Jose Mujica, este cunoscut în întreaga lume datorită modului său auster de trai şi a apartenenţei sale la mişcarea de gherilă urbană din anii 1960 denumită Tupamaros.
Din punct de vedere politic, această republică este una prezidenţială, şeful statului fiind şi şeful guvernului. Puterea legislativă este deţinută de un parlament bicameral intitulat Adunarea Generală, constituit din Camera deputaţilor şi Camera senatorilor.
Suprafaţa Uruguayului este de 176,215 km2 iar populaţia sa însumează aproximativ 3 milioane de locuitori, fiind printre cele mai mici naţiuni din America de Sud. Ca şi în cazul Argentinei, componenta etnică europeană este cea dominantă, comunitatea italiană fiind puternic reprezentată.
Columbia
„Nemărginită nu este moartea, ci viaţa.” Gabriel Garcia Marquez
Istoria Columbiei este strâns legă de Simon Bolivar, erou naţional în majoritatea statelor andine din America de Sud, construcţia statală Gran Columbia prima federaţie de pe acest continent fiind practic opera sa.
Columbia este o republică prezidenţială, preşedintele ţării fiind şi şeful guvernului. Puterea legislativă este exercitată de Congres, fiind format din Camera Senatorilor şi Camera Deputaţilor.
Populaţia Columbiei depăşeşte 45 de milioane de locuitori iar suprafaţa sa este de 1,141,748 km2. Ca şi în cazul celorlalte state din zona andină populaţia metisă este majoritară, însă componenta europeană, spre deosebire de celelalte state din zona Anzilor, este una importantă.
Columbianul Gabriel Garcia Marquez, întemeietorul realismului magic, este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori latino-americani de astăzi, fiind laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1982.
Citiți principiile noastre de moderare aici!