ARAD. Ajutorul de minimis pentru programul „Tomata” a continuat și în acest an, cuantumul fiind stabilit la 3.000 de euro per beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de solar sau seră și care valorifică minim 3 kilograme de roșii pe metrul pătrat.
Programul de susținere a producției de tomate în sprații protejate este reglementat prin H.G. nr.1569/2022, iar depunerea cererilor se poate face până cel târziu pe 1 aprilie 2023, urmând ca perioada de valorificare a producției să fie până la data de 30 iunie inclusiv a anului 2023.
Pentru a se putea înscrie în program cultivatorii au nevoie de: *copie a B.I./C.I. al/a solicitantului sau al/a reprezentantului legal dacă cererea este depusă prin reprezentant legal/ împuternicit; *copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2023; *împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a unui reprezentant, după caz; *copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea; *dovadă cont activ bancă/trezorerie; *adeverinţă, în original, din Registrul agricol, conform înscrisurilor aferente anului 2023, care atestă suprafaţa de teren cu spaţii protejate utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză.
Criterii de eligibilitate
În ceea ce privesc criteriile de eligibilitate se are în vedere: a) să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre; b) să utilizeze o suprafaţă cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu tomate în spaţii protejate; c) să marcheze suprafaţa prevăzută la lit. b), la loc vizibil, cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere tomate în spaţii protejate, anul 2023, beneficiar numărul ………., Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Arad“, cu dimensiunea minimă recomandată de 50 cm/70 cm; d) să obţină o producţie de minimum 3 kg tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 3.000 kg, de pe suprafaţa prevăzută la lit. b); e) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate, în anul 2023, la data depunerii cererii; f) să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, completat începând cu data înfiinţării culturii şi avizat de OFJ; g) să facă dovada obţinerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare; h) să obţină tomate care nu depăşesc conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide, condiţie care se verifică conform prevederilor art. 12 alin. (3).
Cererea de înscriere în Program trebuie însoţită de documentele menționate și poate fi transmisă la DAJ Arad şi prin mijloace electronice, iar copiile trebuie să fie semnate, datate și certificate „conform cu originalul” de către solicitant, la e-mail: secretariat@dadrarad.ro, poştă/curierat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!