ARAD. Din startul comunicatului ISU Arad, se precizeaza că evenimentul din Cartierul Verde a fost anunțat pe 20 decembrie, la ora 21.10, cand o persoană (proprietar al unui imobil din cartier) anunța la 112 un incendiu la apartamentul nr.11. „Din datele oferite de apelant, incendiul se manifesta la acoperiș. Având în vedere caracteristicile construcției de aproximativ 50 de metri lungime cu mai multe apartamente, acoperișul comun fără elemente de separare necombustibile la nivelul șarpantei și lipsa hidranților din cartierul respectiv, au fost alocate încă din prima fază a intervenției următoarele forțe: o autospecială de stingere cu apă și spumă 5000 litri, o autospecială de stingere cu apă și spumă 9000 litri, o autospecială de salvare și lucru la înălțimi S42 și un echipaj de prim ajutor de la Punctul de lucru Curtici. La ora 21.19 primul echipaj a ajuns la locul incendiului și a constatat că acesta se manifesta violent la acoperiș, tavanul imobilului fiind căzut în bucătărie. Incendiul era propagat și la apartamentele învecinate din cauza acoperișului comun fără pereți despărțitori antifoc sau din zidărie și exista posibilitatea de propagare la întreg corpul de locuințe. După recunoașterea la fața locului, comandantul intervenției a ordonat alocarea în sprijin a unei autospeciale de stingere de capacitate mărită (9000 litri) de la Detașamentul de Pompieri Ineu, a SVSU Livada cu o autospecială de stingere și de la Detașamentul de Pompieri Arad a unei motopompe remorcabile pentru realizarea unui dispozitiv de alimentare din piscina complexului rezidențial” – se arată într-un comunicat de presă al ISU Arad.
Incendiul a fost lichidat pe 21 decembrie, la ora 1.30.
Patru apartamente afectate
Potrivit pompierilor arădeni, în urma incendiului au fost afectate patru apartamente. *La apartamentul 11, unde s-a produs incendiul, a ars acoperișul pe aproximativ 50 de metri pătrați, sursa de curent de la centrala electrică, acumulatorii și mai multe bunuri casnice, s-a degradat interiorul apartamentului din cauza prăbușirii tavanului și a apei folosite la stingerea incendiului. La apartamentul 10, unde incendiul s-a propagat de la apartamentul 11, în momentul sosirii echipajelor de intervenție ardea acoperișul pe aproximativ 50 de metri pătrați, s-au degradat tavanul, instalația electrică din acoperiș, o parte a mobilierului din cauza apei folosite la stingerea incendiului. La apartamentul 12, în momentul sosirii echipajelor de intervenție incendiul se manifesta la nivelul acoperișului, propagat de la apartamentul 11, s-au degradat tavanul și mai multe bunuri din cauza apei folosite la stingerea incendiului iar pentru oprirea extinderii incendiului a fost decopertat acoperișul pe aproximativ 50 de metri pătrați. Apartamentul 9 a fost salvat, incendiul fiind limitat fără a se extinde și la acest apartament. Pentru protecția apartamentului și limitarea extinderii incendiului la alte apartamente, la apartamentul nr. 9 a fost decopertat acoperișul pe aproximativ 60 de metri pătrați și au fost executate deschideri în vederea realizării unei zone tampon.
„După lichidarea incendiului, o autospecială de stingere cu trei subofițeri din cadrul Detașamentului de Pompieri Arad a rămas la locul incendiului pentru asigurarea zonei. Cercetarea cauzei de incendiu a fost executată în data de 21 decembrie și a stabilit cauza probabilă a incendiului ca fiind <scurt circuit electric>, elementele privind stabilirea cauzei fiind următoarele: locul focarului – acoperiș; sursa probabilă de aprindere – scurt circuit electric; mijlocul care putea produce aprinderea – cablu electric; primul material care s-a aprins – mase plastice; împrejurarea determinantă – cablu electric defect, neizolat corespunzător; condiții care au favorizat dezvoltarea și propagarea incendiului – existența materialelor combustibile lângă cablurile de curent” – se arată în încheierea comunicatului ISU Arad.
CITEȘTE ȘI:
Trimite articolul
Xdomnilor pompieri va inteleg,trebuie sa dati un motiv pentru declansarea insendiului,dar pentru dumnezeu terminati cu acest scurt circuit,ati comis un comunicat in care va-ti etalat incompetenta,prin definitie un scurt circuit nu poate genera un incendiu,pentru ca sare siguranta instantaneu,si s-a terminat cu scurtul,dar o instalatie supraincarcata,sau subdimensionata cum doriti poate genera un incendiu,un scurt-circuit nici odata ,va scriu pentru ca intimplator cunosc improvizatiile cu care se incalzesc o buna parte din cei care locuiesc in acest cartier si cu speranta ca pe viitor nu va mai exibati incompetenta
-
Stefaneeee,iti doresc sarbatori fericite,referitor la scurt circuit nu are rost sa dezbatem problema aici,nu near ajunge caracterele ramase si vad ca nici nu vrei sa pricepi.ps ai google la dispozitie..cauta(Scurt circuit provoaca peste 75% din incendii la locuinte,masini etc)
-
Ok. Acum du-te si te culca…
PS: Stefan are dreptate : aproape niciodata NU SCURT-CIRCUITUL produce incendiul , ci ALTE FENOMENE/DEFECTIUNI ale instalatiilor electrice le produc! Dar pt “mocofani”,care oricum nu inteleg ce se intampla in circuitele electrice ( ca cel din “reclama” in care schimba siguranta cu una mai groasa ca sa nu mai “sara”…!!!), li se spune la toate “scurt-circuit”. Mai ales pt “geniile” din mass-media sau de pe Internet, care scriu cu ardoare despre lucruri de care habar nu au…! -
JJAACCKK iti doresc sa-ti aprinzi focul in soba,gratar sau ce o mai fi cu un scurt-circuit succes
-
-
Comentezi numa sa te afli in treaba, se vede ca nu ai habar, daca instalati este subdimensionata si firele incep de se topeasca si sa arda mocnit si se lipesc una de alta unde crezi ca se ajunge…. la scurt circuit cu o flama de toata frumusetea. Probabil ca si calitatea sigurantelor este de proasta calitate si in caz de scurt circuit decupleaza mai tarziu.
-
Corect! Daca firele sunt subdimensionate se incalzesc topind izolatia si aprinzand materialele inflamabile din jur.
Da, in final se ajunge si la scurtcircuit, prin topirea izolatiei, dar acesta ( scurtcircuitul) ESTE O CONSECINTA , NU CAUZA incendiului ( care a fost subdimensionarea instalatiei). Iar in momentul scurtcircuitului efectiv, poate sa sara sigurantele cat vrei, ca deja incendiul A FOST DEJA DECLANSAT de efectul termic al incalzirii firelor.
La un simplu scurtcircuit se produce de regula DOAR o flama, care f. rar poate aprinde ceva din jur , datorita duratei sale scurte ( nu degeaba i se spune … “scurt” circuit !). Ex: bricheta auto nu e facuta sa aprinda tigara prin generareacde scantei ( ca la un scurtcircui veritabil) CI PRIN INCALZIREA UNUI fir de nichelina. ( care chiar aprinde tigara prin inrosire). -
Eu cunosc cum sunt facute casele din Cartieul Verde. Sigurantele alea mai de graba le spui nwsigurante. Iar Anamaria in comentul ei a spus tot si are dreptate.
-
-
Curentul unui scurtcircuit poate, în câteva milisecunde, să depășească de mii de ori curentul normal la care poate opera sistemul în cauză. Daunele sau pagubele produse de scurtcircuit/e pot fi prevenite prin instalarea de siguranțe, întrerupătoare de circuit, sau alte tipuri de protecție, care deconectează alimentarea ca rezultat la curentul excesiv. Protecțiile împotriva supraîncărcării electrice trebuie să fie alese în funcție de evaluarea curentă a circuitului. Circuitele pentru aparatele electrocasnice mari necesită dispozitive de protecție stabilite pentru curentul mai mare. Cablurile alese în clădiri cât și codurile electrice sunt alese astfel încât să asigure operarea în siguranță în cazul supraîncărcării electrice. Un astfel de dispozitiv trebuie ales astfel încât să întrerupă, în siguranță, curentul maxim în sistem produs de scurtcircuit.
Într-o instalare incorectă, supracurentul de la un scurtcircuit poate provoca încălzirea ohmică a părților circuitului cu conductivitate slabă (contacte greșite la cabluri, contacte greșite la prize sau chiar la scurtcircuitul în sine). Astfel, supraîncălzirea provocată de scurtcircuit este o cauza comuna de incendii. Un arc electric, dacă se formează în timpul unui scurtcircuit, produce o mare cantitate de căldură și poate provoca aprinderea substanțelor combustibile.
Ceva este suspect ,este al doilea incendiu in scurt timp,sau folosit materiale electrice de proasta calitate ,legaturi electrice prost facute,oxidate dupa cativa ani din cauza amplasarii in acoperis (pod),poate si soareci sau sobolani,Este inadmisibil asemenea case de lemn si rigips fara senzori de fum si foc,si sistem de alarmare.Case construite ieftin.In astfel de situatii se folosesc tevi de metal pentru protectia cablurilor,dar la noi in tara lucrului ,,las ca merge si asa’ TRAGEM PONOASELE INCOMPETENTEI CELOR DIN INSPECTIA IN CONSTRUCTII.
folosirea unor conductori slab dimensionati,prin care se solicita trecerea unei mari cantitati de curent in cadrul unei sectiuni a circuitului electric ,produce supraincalzirea conductorului,deteriorarea prin topire a izolatiei,si intrarea in s/c,adica scurt circuit a conductorului;faza-pamant,faza-faza,circuit trifazat.apoi incandescenta firelor de cupru,aluminiu,duc la aprinderea materialelor inconjuratoare:lemn,plastic,celuloza,burete etc..e simplu stefan,siguranta nu cade in orice conditii,citeste literatura de specialitate.cand ai cumparat apart trebuia sa ai de la dezvoltator,un proiect de electricitate,pe langa altele,constructie,instal termice sanitare ,unde se cere dimensionarea circuitului,si apoi ,s.c. care a pus in practica proiectul.aviz diriginte santier etc.nu aveti asa ceva,nu i asa.sa vedeti cand va veni frigul ,cate s/c,vor fi.cat despre primul comunicat isu,este rezultatul razboiului dintre insp sef si detasament,si ve ti vedea deznodamantul in instanta.si despagubirile uriase,ptr denigrarea detasamentului,a cmd detasamentului,si ptr lumina proasta in care au gost aruncati cei ce i si risca viata ptr oameni.si veti vedea ce cercetare incompetenta a facut dn col turcus si vrabie,ptr a putea multumi dorinta de razbunare bolnava a fratelui col Garbau.si vor plati ei ptr ca au crezut ca unitatea militara e pe persoana fizica.rusine dlor colonei,a ti vedea dvs ce inseamna,colegialitatea,profesionalismul,si dreptatea in sisteme similare de afara.nu a ti avea loc ,nici macar ca servanti.e nevoie de curatarea din temelie a conducerii isu arad.birouri pline ,munca f putina,barfa multa,invidii,polite platite,maxim2 ore de lucru pe zi.in rest…BOIERIE PE BANI MULTI SI PENSII SPECIALE.lasati ura,razbunarea,cinismul,smecheriile,dlor colonei,si lasati detasamentul sa lucreze in liniste.de ei e nevoie mare,de voi birocratii mai putin.in privat a ti muri de foame.otr ca in privat incompetenta,lasitatea,lipsa de interes,salarii uriase,nu se platesc.aveti noroc de umbrela statului.e nevoie sa fiti triati,cei mai buni sa ramana,restul afara.
Cartier fără hidranți mai rar