ARAD. Candidaţii la diploma de bacalaureat s-au prezentat în această dimineaţă, la centrele de examinare, pentru a trece de ultimul „obstacol”: proba la alegere a profilului şi specializări (Proba E.d.)
Aceasta se va da alegere la una din materiile: fizică, chimie, biologie, informatică – pentru profilul real din licee teoretice, pentru profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și pentru profilul militar din filiera vocațională.
Proba E.d. se va da alegere la una din materiile: geografie, filosofie, logică și argumentare, economie, psihologie, sociologie – pentru profilul umanist din filiera teoretica, profilul servicii din filiera tehnologica și pentru filiera vocațională, cu excepția profilului militar.
Încă înainte de ora 8, în faţa Colegiului Economic era mare animaţie. În grupuri, discuţiile erau dintre dinte cele mai diverse. Am intrat în dialog cu câţiva dintre ei şi i-am rugat să ne spună cum a fost examenul de bacalaureat până acum şi ce subiect şi-ar dori la ultima probă. Victoria ne zice că a fost destul de uşor iar astăzi dă la Geografie şi ar dori să scrie despre Franţa. Cătălina e de părere că la Română a fost ceva mai greu şi acum (la Geografie) ar vrea…Spania. „Nu mi-a plăcut că a fost poezia”, comentează Mioara, iar Bogdan consideră că a fost mai uşor decât au fost speriaţi şi „la Mate’ a fost super uşor”. „Cel mai uşor a fost la Mate’, susţine Robert, care crede că „mai mult ca sigur luăm Bac -ul”.
La câţiva paşi distanţă, în faţa Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta”, alţi candidaţi emoţionaţi: absolvenţii de la „Ghiba Birta” şi cei de la „Ţichineal”. Monica ne spune că până acum a fost foarte uşor – şi la Română şi la Mate – iar astăzi dă la Chimie organică. Speră să fie bine ca să se înscrie la facultate, la Politehnica din Cluj.
„Nu e o problemă să iau bacalaureatul, important e să am o medie cât mai mare pentru că vreau să urmez studiile superioare în Scoţia şi contează nora la bac. – spune Andreea. Acum voi da la Biologie şi sper să fie bine” Şi Florentina spune că a fost destul de uşor până acum şi crede că nici ultimul hop – chimia organică – nu-i va face probleme. Ea vrea să urmeze, în facultate, „Farmacia” la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş. Acelaşi optimism şi în grupurile de la Pedagogic. Absolvenţii de la „Ţichindeal” cred că va fi bine, şi vor da astăzi, fiecare după cum şi-a ales, din geografie, sociologie, logică…
Rezultatele
Luni, 8 iulie, se vor afişare rezultate iar pe 12 iulie (după rezolvarea contestaţiilor) se va face afişarea rezultatelor finale.
Sesiune de toamnă
Noi le dorim succes tuturor şi să ia examenul în această sesiune. Dar îi infomăm pe elevii care nu reuşesc să treacă de sesiunea din vară vor avea o a doua şansă în sesiunea din toamnă, care se va desfăşura după următorul calendar:
• 15 – 19 iulie – Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen;
• 19 – 20 august – Evaluarea competenţelor lingvistice – limba romană;
• 19 – 21 august – Evaluarea competenţelor lingvistice – limba maternă;
• 20 – 21 august – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională;
• 22 – 23 august – Evaluarea competenţelor digitale;
• 26 august – Limba şi literatura romană – proba scrisă;
• 27 august – Limba şi literatura maternă – proba scrisă;
• 28 august – Proba obligatorie a profilului – proba scrisă;
• 30 august – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba scrisă;
• 2 septembrie – Afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor
CITES TE SI:
Poezia, surpriza de la bacalaureat
Citiți principiile noastre de moderare aici!