ARAD. Sub genericul „20 de ani de învățământ superior umanist în Arad”, astăzi, în Aula Ștefan Cicio Pop a U.V.V.G, Facultatea de Științe Umaniste, Politice și Administrative din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a organizat o festivitate aniversară consacrată împlinirii a două decenii la înființare.
Cartea de vizită
În cadrul acesteia, pe post de amfitrion al manifestării, prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative a făcut un scurtă prezentare:
„Înfiinţată în 1994, Facultatea Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative este rodul întâlnirii determinărilor istorice cu actualitatea. Este întemeiată pe tradiţia istorică, Aradul fiind Centrul Marii Uniri. Istoricii şi umaniştii de seamă, unii membri ai Academiei Române, publicaţiile şi editurile de prestigiu ale Aradului conferă legitimitate ştiinţifică facultăţii arădene
Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative este situată în plin centrul Aradului, pe strada Unirii nr. 3., nume parcă predestinat pentru o facultate care, făcând parte integrantă dintr-o Universitate care se revendică spiritual de la Vasile Goldiș, personalitate remarcabilă a Marii Uniri, propune specializări dintr-un domeniu atât de apropiat de realităţile lumii actuale: ştiinţele umaniste şi sociale: Limbi moderne aplicate (la alegere două dintre următoarele limbi: engleză, franceză, germană), Istorie, Relaţii internaţionale şi studii europene, Administraţie publică, ştiinţele comunicării.
În concordanţă cu principiile unui învăţământ pragmatic, grefat pe cerinţele europene exprimate prin sintagma „Procesul de la Bologna”, domeniile pentru studiile universitare de licenţă şi specializările facultăţii noastre, răspund exigenţelor unui învăţământ modern.
Studiile universitare de masterat completează, în mod pragmatic, studiile de licenţă, toate domeniile de licenţă fiind dublate de masterate acreditate ARACIS: Limbi moderne aplicate în afaceri, Transdisciplinaritate în predarea limbilor moderne, Istorie şi civilizaţie europeană, Politici administrative europene, Mass-media şi comunicarea publică, Comunicare managerială şi resurse umane, relaţii internaţionale.
Taxele de şcolarizare modice, cadrele didactice titulare şi asociate, de exceptie, colaborările realizate cu Universităţi de prestigiu din ţară şi străinătate, dotarile de exceptie, Centrele de cultură şi de cercetare ale facultăţii (Centrul de studii iudaice, Centrul literar „Ioan Slavici”, Centrul de Studii germanice „Fr. Schiller”, Centrul de limbă franceză „FEDE”, Centrul Internaţional de testare lingvistică, Centrul de studiere a literaturii argheziene „Tudor Arghezi” – fondat de Baruţu şi Doina Arghezi, Centrul de sondare a opiniei publice, Muzeul Memorial „Vasile Goldiş”, Postul de televiziune GoldişTv-net, Laboratoarele, Biblioteca facultăţii cu cele peste 100.000 volume …), sunt tot atâtea argumente care să determine opţiunea spre calitate, seriozitate şi profesionalism.
Programele noastre de licenţă şi masterat, pregătesc: profesori, cercetători, asistenţi de cercetare, documentarişti, consilieri, experţi, traducători şi interpreţi specializaţi în limbile: engleză, germană şi franceză, lingvişti, istorici, filologi, specialişti în relaţiile internationale şi diplomatice, referenţi de specialitate, editori, redactori, bibliotecari, bibliologi, funcţionari publici… Absolvenţii facultăţii noastre dobândesc competenţe care presupun o bună cunoaştere a limbilor străine moderne sau antice, o cunoaştere aprofundată a unor domenii ale istoriei culturii, o capacitate de mediere interculturală, o capacitate de comunicare interpersonală şi publică de nivel superior, o exprimare în scris şi oral eficientă şi corectă, o capacitate de corelare a problemelor similare din diferite culturi, abilitate în rezolvarea unor probleme care implică aspecte sociale şi interumane, capacitate de organizare eficientă în munca administrative …”
Proiecte și colaborări
„Manifestările ştiinţifice naţionale şi internationale, organizate de facultatea noastră, au fost de un real succes, fiind realizate cu parteneri de excepţie – a continuat prof. univ. dr. Marius Grec. Acestea fiind multe, mă rezum a aminti doar unele dintre ultimele manifestări: Şcoala de vară, cu participare internatională: „Câmpia Română de Vest, spaţiu cultural european” , manifestare realizată la iniţiativa Academicianului Răzvan Theodorescu şi în colaborare cu Academia Română; Şcoala de vară realizată în colaborare cu Grupul de la Coimbra The Coimbra Group Development Master Intensive Programme”, cu tema „Dezvoltarea regională și restructurarea industrială”, cu un studiu de caz: comparaţie între cele două regiuni de dezvoltare: Regiunea Venetto (Italia) şi V. Vest, România; Programul INTESA (Internațional Training For European Studies & Administation) – Pregătirea înalților funcționari publici europeni (în colaborare cu Universitatea din Padova, Italia); Proiectul: I.N.S.P.I.R.E. (Inovative Network For Security And Prevention Throught Inter-Regional Euro-Cooperation) – Studiu de caz: Prevention Of And Fight Against Crime. Organizatori: Universitatea din Padova, Ministerul de interne din Italia şi alţi nouă parteneri din Italia, Romania şi Ungaria, coorganizator fiind UVVG prin facultatea noastră şi cea de drept”.
Mesaje aniversare
Aflat la o întâlnire academică în Germania, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a transmis un mesaj – citit de decanul Marius Grec – în care arăta că „împlinirea a 20 de ani de la înființarea Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative constituie pentru întreaga comunitate a UVVG un prilej de mândrie și de omagiere a celor care au pus bazele acestei facultății” iar, în final, „la ceas aniversar” le-a urat, cadrelor didactice și studenților, succese în tot ceea ce fac.
Prezentă la aniversare, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, a început prin a adresa cadrelor didactice din această facultate „un cald și sincer «La mulți ani!»” . Ea a apreciat că Facultatea de Științe Umaniste, Politice și Administrative este „o facultate aparte în cadrul academic al UVVG”, atât prin specializările acesteia cât și prin numărul mare al centrelor de cercetare și al publicațiilor elaborate. Și, „în această zi atât de inportantă”, nu se poate spune decât… „Felicitări din tot sufletul!”.
Volume cu dedicație
La iniţiativa Consiliului ştiinţific al facultății, s-a decis redactarea unor volume omagiale, dedicate profesorilor care s-au remarcat, încă de la începuturile existenței facultăţii, printr-un efort susţinut la ridicarea calităţii procesului didactic şi ştiinţific. Două dintre acestea – „Istorie, cultură și societate – volum dedicat istoricului Stelean Ioan Boia” (cordonator conf. univ. de Cristian Bențe) și „Cercetări logico-filosofice. Omagiu profesorului Constantin Grecu la împlinirea vârstei de 75 de ani” (coordonator conf. univ. dr. Cristian Măduța) au fost prezentate, în cadrul manifestărilor, de coordonatorii celor două cărți, apărute recent la Editura Vasile Goldis University Press. Desigur au vorbit și „personajele” acestor lucrări, distinșii profesori Constantin Grecu și Stelean Ioan Boia.
Diplome omagiale
„Astăzi lansăm un ciclu de manifestări, care vor continua și în anul universitar următor, prin care marcăm 20 de ani de existență a facultății noastre, respectiv 20 de ani de învățămant superior umanist în Arad – a declarat prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative a UVVG. Cu acest prilej sunt omagiați cei care, acum 20 de ani, înființau această facultate, primul decan al facultații fiind regretatul prof. univ. dr. Alexandru Roz. Astfel, prin decizia Consiliului Ştiinţific al facultăţii s-a hotarât decernarea DIPLOMEI OMAGIALE «20 de ani de învățămant superior umanist la Arad» .
Evident, finalul a aparținut recunoștinței: acordarea diplomelor pentru cei „care au sprijinit dezvoltarea unui învățămant superior umanist în Arad”
Citiți principiile noastre de moderare aici!