Condiţiile din ce în ce mai stricte de igeină şi lipsa lichidităţilor şi posibilităţilor de a investi, au făcut ca treptat, treptat să se închidă toate abatoarele din judeţ. Din momentul integrării în Uniunea Europeană, când condiţiile abatorizărilor au devenit lege pentru toate aceste secţii de tranşare, a început să dispară şi abatoarele din ţară. Un singur abator mai funcţionează în Arad, iar situaţia nu pare a fi mai fericită nici în alte judeţe.
Direcţia Agricolă şi pentru Dezvoltare Rurală Arad, prin vocea directorului delegat Monica Nadiu, a mărturisit faptul că la nivelul Aradului, deşi există un inspector privind curăţenia şi condiţiile din abatoare, există un singur astfel de centru. „Nu a mai rămas decât un abator. Şi acesta este investiţia unui om de afaceri din sectorul agricol din judeţul nostru, restul de abatoare ajungând doar istorie”, a spus Nadiu.
Pe zona judeţului nostru vecin, Timiş, există un alt abator mare al unui investitor străin care preia majoritatea comenzilor de carne de porc din regiune, iar în rest nu se poate vorbi de mari abatoare pentru sacrificarea de porcine, chiar dacă în cazul unor lanţuri de hypermarketuri există mici abatoare pentru prelucrarea şi tranşarea cărnii expusă spre vânzare.
În cazul abatorului din judeţul nostru, acesta este parte integrată a unui concept inovativ de cultivare a cerealelor şi creştere a animalelor.
Preferă carnea de porc
Raportarea Institutului Naţional de Statistică relevă faptul că la nivel naţional se preferă carnea de porc. Astfel că în ultima lună raportată, noiembrie 2010, numărul total de capete sacrificate de porcine a fost 408.000, faţă de doar 295.000 în noiembrie 2009. În comparaţie cu celelalte tipuri de carne, tot porcul conduce, sacrificările de bovine fiind de 74 mii capete, iar cele de păsări de 334 mii capete.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!