ARAD. Într-o scrisoarea trimisă pe adresa redacției noastre, o arădeancă ne povestește experiența pe care a avut-o la maternitatea din Arad, unde a fost internată de urgență pe data de 12 septembrie pentru că a intrat prematur în travaliu, copilul aflându-se în poziție pelviană.
“Am vorbit cu medicul care m-a monitorizat pe perioada sarcinii, care m-a îndemnat să merg la spital și m-a asigurat mai apoi că a transmis colegilor din spital despre starea mea. Am ajuns cu contracții puternice la spital, contracții la doua minute și am fost întâmpinată la Ambulator de o doamna <drăguță>, care nu își putea termina conversația de pe telefonul privat (din felul în care i se adresa, cred că era superiorul, pentru că tot îi spunea <șefa> și părea a fi un raport de seară). Pentru că cinci minute, pentru mine însemnau mult, în starea în care eram, după ce conversația s-au finalizat și în sfârșit am putut discuta, abia am mai reușit să o însoțesc pe doamna înspre spital. Am fost întâmpinată de doamna doctor C.T., medic de gardă în acea zi, care după ce mi-a făcut un consult, a spus că aveam o dilatație de 7 cm (dilatația maximă fiind de 10 cm)… De acolo a început trauma mea. A început să se vaite prin salon că ce face ea cu mine, a venit și mi-a spus că în conformitate cu protocoalele medicale, ea trebuie să îmi facă cezariană… Am avut curajul să spun că aș vrea să încerc naștere normală… De acolo, doamna doctor, doamnele asistente, au început să mă atace, spunându-mi că sunt inconștientă, că după ce am venit la spital, dacă tot sunt deșteaptă, și alte asemenea. Toate acestea fără că nimeni să îmi facă un eco și să îmi dea un motiv real pentru care nu aș fi putut naște natural și fără a ține seama de condiția mea fizică și psihică din acele momente. Am plâns foarte mult, bruscată de comportamentul lor, pe care nu îl puteam înțelege… dar nimeni nu mi-a luat măcar o dată tensiunea că să vadă și starea mea. Doamna doctor a plecat într-o operaţie, iar când s-a întors, am avut parte de bunăvoința dânsei (nu știu cum s-a făcut această transformare) și un serviciu medical așa cum trebuia să fie încă din primul moment: am fost consultată, mi s-a vorbit cu calm și, pentru că bebelușul nu dădea niciun motiv să se facă cezariană, am mers în sala de nașteri, foarte repede am născut, un copil sănătos, în poziție pelvian, prin naștere vaginala (naturală)”, descrie pacienta experiența sa ca viitoare mămică la maternul arădean.
„Forfotă și pregătire intensă pentru audit”
Deși până la urmă femeia a născut fără probleme, aceasta mai spune că a fost surprinsă de forfota care a cuprins secția Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, înainte de vizita comisiei de acreditare.
“Am stat internată 7 zile, din cauză că bebelușul avea o infecție de la mine, iar în ultimele zile am prins o forfotă și pregătire intensă pentru audit, comisia de acreditare a spitalului. Dintr-o dată în băi au apărut dozatoare de săpun, role de hârtie, hârtie igienică, lucruri normale pentru alte spitale, dar pe care nu am avut ocazia să le văd niciodată în spitalul Matern, deși am avut câteva internări. De nicăieri, au apărut infirmierele binevoitoare pe care dacă după naștere, pentru că patul se pătase, le-am rugat să îmi schimbe cearşaful, mi-au răspuns că se uită, dar nu cred că mai au curate (mi-au schimbat doar aleza), acum ne întrebau în fiecare dimineață, cu foarte multă bunăvoință, dacă avem nevoie să ne schimbe lenjeria. În acest răstimp, am reușit și eu să deduc că spitalul are și un psiholog pus la îndemâna pacientelor”, mai povestește arădeanca.
La toate cele expuse mai sus, proaspăta mămică a concluzionat cu amărăciune:
„Am văzut acest sistem bolnav prin doua prisme: crunta realitate, dar și perfecțiunea cu care este prezentat pe hârtie. Pentru că am avut șansa să fiu tratată în spitale din alte țări, aș spune că ceea ce se arată acestor comisii, arată idem cu serviciul de sănătate din afară, dar ce trăim noi, ca pacienți, este un abuz psiho-emoțional, la care suntem supuși ori de câte ori trebuie să apelăm la serviciile acestui sistem bolnav.”
Ce spune spitalul
Pe marginea celor relatate, am solicitat un punct de vedere și din partea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Iată care este poziția lor:
“Comisia de evaluatori pentru obținerea acreditării ANMCS ne vizitează spitalul pe parcursul acestei săptămâni (săptămâna trecută-n.n.), verificând atingerea unor indicatori de calitate meniți să asigure confortul și creșterea gradului de siguranță atât al pacienților cât și al personalului unității. Unitatea medicală drămuiește fiecare leu din buget pentru a asigura medicamente, materiale sanitare respectiv pentru a plăti utilitățile, dar și pentru a asigura produsele de igienă destinate nevoilor pacienților. Cu siguranță sunt cazuri în care produsele de igienă lipsesc din saloane, dar ne străduim să acoperim cât mai mult necesarul fiecărei secții în parte. Ne bucură declarația doamnei care spune că în saloane existau aceste produse de igienă, înainte de a primi vizita evaluatorilor ANMCS”, subliniază conducerea spitalului.
De asemenea, unitatea sanitară spune că, în baza feedback-ului primit prin SMS de la alte paciente în 2023, “din 63 de persoane care au completat chestionarul primit peste 80 la sută s-au arătat mulțumite și foarte mulțumite de comportamentul si atitudinea personalului medical.”
Punctul pe “i” Conform medicului șef al Secției Clinice Obstetrică Ginecologie, dr. Gheorghe Furău, „pacienta a fost corect monitorizată pe perioada sarcinii de medicul curant, care înainte cu câteva zile a informat-o despre riscurile nașterii vaginale din prezentație pelviană – fătul nu era în poziția corespunzătoare nașterii naturale. Aceasta, cu toate că știa riscurile, dorea manevra de efectuare a versiunii externe, la un medic din Timișoara. La internare pacienta vine cu contracții uterine dureroase și naște la 40 de minute de la internare, acordându-i-se toate îngrijirile medicale, inclusiv ecografie. Medicul de gardă i-a explicat procedura legală în vigoare aplicabilă pacientelor a căror sarcină a fost monitorizată de către alt medic. Nașterea și lăuzia au decurs în condiții fiziologice rezultând un nou născut prematur cu IA 9 la naștere. Personal, cred că reclamația doamnei este o încercare de a transfera responsabilitatea privind eventuala evoluție nefavorabilă a nou născutului, echipei medicale. Consider că aceste acuzații la adresa unei echipe medicale cu o vastă experiență profesională sunt nefondate, ceea ce mă îndreptățește să urmez căile legale în vigoare, pentru a nu știrbi buna reputație a colegilor care zi de zi se dedică unei profesii nobile dar în același timp însoțită de numeroase riscuri.”
Trimite articolul
XSpitalul Matern din Arad este spital de chirurgie . Se fac operatii de cezariana la un procent inspaimanatator de nasteri.
Vrei nu vrei ti se recomanda cezariana. De ce? Simplu.
Pentru ca : 1) se deconteaza sume mult mai mari de la Casa de sanatate. 2) E spaga la doctor si asistente mult mai mare decat la o nastere normala.
Am avut probleme grave la nastere cu ambii copii. ESte o macelarie nu un spital. Si fara bani dati non stop la toata lumea nu te baga nimeni in seama. O rusine a medicinii. Aradul oricum tot este o rusine a medicinii.
Din pacate situatia este clar adevarata. Sotia mea a nascut primul copil la Matern si a avut des parte de astfel de tratamente ale unor oameni care probabil si-au pierdut/nu au avut vreodata emaptie . Nota de 2,8 primita de Spitalul Matern din recenziile GOOGLE arata realitatea din pacate. Al 2-lea copil, sotia l-a nascut la Timisoara (TM) tot in sistemul public dar a avut parte de cu totul alt tratament (in sesnul bun al cuvantului). Degeaba se supara persoanalul medical din Spitalul Matern Arad, pe pacientele care vor sa nasca la TM pt ca este o realitate (nimeni nu isi doreste ca in momente din acestea cu o mare incarcatura emotionala sa fie tratat cu nepasare si aroganta).
Apreciez personalul din sistemul medical care pune suflet pentru pacienti, Cei care nu mai pot sa faca asta cred ca ar trebui sa isi reanalizeze atitudinea sau posibilitatea unei schimbari a locului de munca.
ca simplu cetatean si citind cele declarate de pacienta si partial de catre medicul sef inclin sa cred ca pacienta aceasta are dreptate……….
ceva masuri de imbunatatire a conditiilor din spital se pot lua oare? numa-ntreb
-
Dl Doctor FURĂrău ,credeți că Maternul este proprietatea familiei, după comportament asta rezultă,sunteți un trecător, sluga Politicului
Da nu va este rusine sa mintiti ca vai doamne ce frumos ii la matern.stie tot judetul ca daca nu mergi la furau,stai in saloane vai steaua lor unde iarna nu au temperatura optima si cu 6 persoane in saloane.daca esti la furau si sari la cap,hopa ai alte conditii.eu nu pot sa inteleg cum efectiv mintiti pe fata o gramada de oameni.sa nu mai zic ca mai vin mamicile sau bebelusii cu stafilococi.eu inteleg ca minti un om ca poate el are pretentii prea mari dar toti stim ce se intampla la
Matern si la boli infectioase.
Pacienta poate are dreptate,insa nici ea nu a relatat intreaga poveste,privind antecendetele si dorintele sale,invlusiv deplasare la Tms.,deci nu putem lua pe de-a intregul de bun ce spune aceasta;minciuna prin omisiune tot minciuna este.
-
Esti de la matern? Ca vad ca stii unele detalii…
Referitor la prezentarea pe care o fac spitalele în timpul controalelor pot confirma că așa a fost și la Pediatrie 2. Am stat un copilul 2 săptămâni în spital. În primele zile nu a fost hârtie igienică și săpun nici în băi nici în saloane nu era săpun și hârtie la chiuvetă. Apoi nu știam de ce dintr-odată au apărut de toate. A venit ceva control câteva zile, timp în care se venea de 2 ori pe zi să se verifice dacă avem săpun și hârtie și se completau de toate. Apoi în ultimele zile au venit și au strâns toate hârtiile și săpunurile și nici nu ne mai întreba nici nu se mai punea nimic. Precizez că am scris toate astea pe formularele de evaluare ce le completezi la externare
Sa nu uitam ca de acolo iei si foarte multe boli, hepatita C este la ordinea zilei.
Ajungi sa iei un tratament de 30000 euro decontat in totalitate de stat ca sa scapi de hepatita! Baietii de la pharma catiga si ei!
Asta in cazul in care faci nesimtirea sa nu dai spaga in mod civilizat dupa ce platesti 1300 ron lunar pt sanatate!
Am insotit pe cineva care s-a internat la un spital din Szeged .pt operatie. Diferenta intre spitalele de la noi si ce am vazut acolo atunci si apoi dupa cateva zile la o vizita nu o pot descrie in cateva randuri Ca de șa cel la pamant Si mai intersant e ca se refuza /atentiile/ spaga de la medici la infirmiere. Parca nu ar fi vorba de 2 state vecine foste socialiste Si aici ma refer la amabilitatea personalului medical si de serviciu , conditiile de cazare, tratamente post operatorii , costurile operatiei fiind modeste si multe altele. E adevarat ca nu toata lumea poate merge acolo pt ca nu stie unde nu are cine sa duca bolnavul acolo etc etc
Daca vreti aceeasi diferenta e ca si intre strandurile din Romania si cele din Ungaria. Pacat dar asta e realitatea iar la noi nimeni nu prea face nimic pt ca sa imbunatateasca lucrurile in domeniul sanitar. dar lefuri mari vor toti in domeniul sanitar ( si au asa ceva).!hai pa!
Este dezamăgitor sa vad că după atât timp totul e neschimbat în spitalele noastre. Soarta a făcut să fiu operat de câteva ori la Cluj și Arad și tocmai pentru asta am decis că atunci când voi avea copii, sa nu se nască la un spital de stat. Nu sunt bogat, dar am pus ban pe ban, considerând că merită că, copiii mei să se nască într-un spital privat. Și nu am regretat. Amândoi s-au născut la Generată, nici scump nici ieftin, dar a meritat fiecare bănuț. O singura data am fost la matern sa vizitez o cunoștință și, pe langa că arată că în al doilea război mondial o doctoriță nervoasa m-a scos afara in țipete,că acolo nu-i piata sa merg eu in vizita. Cât privește decontările de care vorbea cineva…e la ordinea zilei. Primești o foaie după ce ai făcut câteva doze de fier în perfuzie și când ajungi acasă vezi că doctorul a pus pe fisa pentru decont și medicamente pe care nu doar că nu le-ai primit, dar nici măcar nu au legătură cu lipsa de fier (exemplu cutii de diazepam).
Deci pacientei mai ca nu i se impune cu forta sa faca cezariana , insa pacienta refuza si naste bine merci dupa 40 de min .
pai unde e logica aici ??? adica de ce aceasta insistenta ca femeia sa fie taiata ?
Stie toata lumea ce inseamna maternitatea din Arad , vai mama ei de institutie medicala !
Institutie medicala unde bunul simt , responsabilitatea actului medical si igiena au fost ,, avortate ,, de mult !
-
Constat cu tristete ca s-a mentinut aceeasi atitudine de indiferenta,de fronda,de da-mi,de care m-am lovit in urma cu 34 de ani.
Recent,am mai inregistrat una cu o doctorita de familie…ma intreaba cu tupeu,tot asa pensie mica aveti?
Astia sunt unii ,vor si atentii din pensie ptr o trimitere la specialist..
Si eu am ajuns cu contracții la 2 min si medicul de garda dupa ce am asteptat vre o 40 min dupa el,m a consultat foarte brutal,si cand l am rugat sa fie mai “moale” a spus “stai sa vezi cum e cand naști”. Apoi m a întrebat dupa ce am mers, ca nu am contracții?????? Eu aveam deja la 2 min, a pus asistenta sa mi dea injectie cu no spa si m a trimis acasa. Pe masina am vomitat, iar dupa 2 ore m am întors inapoi cu apa rupta. Contracțiile au început noaptea la 1, iar a 2 a zi la ora 14 nu eram dilatata nici macar 1 cm din cauza injectiei. Asa ca m au operat…deci eu una cred mămica aceasta…