La 1 august 2015 s-a împlinit un an de când Erika Stark conduce DGASPC Arad. Ea a fost transferată, „în interesul serviciului”, de la conducerea Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad pe funcţia de director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad. Transferul a fost parafat prin hotărârea Consiliului Judeţean Arad nr.172 din 23 iulie 2014.
Câteva repere ale performanţei
A fost un an în care s-au pterecut destul de multe evenimente neplăcute în cadrul instituţiei. În toamna lui 2014, o tânără instituţionalizată într-un centru al DGASPC a acuzat un angajat al instituţiei că i-ar fi sustras de pe cardul de salariu 10.000 de lei. Conducerea Direcţiei a spus că nu e treaba ei, ci a Poliţiei. Funcţionarul a fost mutat disciplinar, o perioadă, pe un alt post, însă a revenit pe funcţia iniţială. Gurile rele spun că la mijloc ar fi vorba de un şantaj…
Mai multe persoane cu dizabilităţi, dar şi însoţitorii acestora şi-au spus public ofurile privind umilinţele, batjocura la care sunt supuşi de către unii dintre angajaţii Direcţiei. „La noi nu a fost depusă nicio sesizare” – a replicat conducerea DGASPC, eludând în acest fel problemele cu care se confruntă aceşti oameni.
La începutul lunii iunie, un angajat al Direcţiei conduse de Erika Stark era învinuit că ar fi primit 400 euro mită pentru a „rezolva” două dosare de handicap. S-a promis o ancheta disciplinară internă ale cărei rezultate nu au fost făcute publice vreodată. Dar nu e de mirare pentru că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul „cercetării disciplinare” demarate în cazul băiatului de la o casă de tip familial din Lipova care s-a înecat în Mureş la 24 aprilie. Nimeni nu a sunat la 112 să-i anunţe dispariţia şi nimeni nu şi-a asumat vreo vină în ceea ce priveşte sfârşitul tragic al copilului în vârstă de doar 13 ani. Ca să nu mai spunem că, deşi doi copii l-au văzut înecându-se sub ochii lor, directoarea Erika Stark îl aştepta pe băiat să se întoarcă acasă…
Dar nu e singurul deces înregistrat în evidenţele DGASPC Arad. O tânără de 16 ani aflată în plasament la mătuşa şi unchiul ei din Botfei, s-a spânzurat în pădure la Beliu, pe 11 iunie. Fata nu avea un manager de caz din partea Direcţiei de câteva luni de zile…
La începutul lunii iulie s-a întâmplat o altă nenorocire: două fetiţe abandonate de părinţii plecaţi la muncă în străinătate au fost violate de unchiul lor. Fetele făceau parte dintr-o familie cu situaţie dificilă şi, potrivit, vecinilor, erau neglijate de părinţi. Direcţia a intervenit în sprijinul lor doar după mediatizarea tragediei, dar, culmea!, deşi unchiul violator îşi recunoscuse abominabila faptă şi fusese reţinut pentru viol, conducerea DGASPC susţinea că abuzul asupra fetiţelor nu există pentru că nu a fost confirmat! Aşa cum am mai precizat şi cu alte ocazii, negarea problemelor este o practică la DGASPC Arad.
Pe lista lui Adrian Ţolea
Date fiind susţinerea pe care preşedintele Nicolae Ioţcu i-a acordat-o constant Erikăi Stark, dar şi lipsa de reacţie a acestuia faţă de problemele din cadrul DGASPC Arad, am fi dorit să-i aflăm punctul de vedere acum, la împlinirea unui an de mandat. Fiind în arest, a fost imposibil. Cel care a preluat atribuţiile preşedintelui CJA, Adrian Ţolea, ne-a declarat următoarele: „În perioada următoare, doresc să trec pe la toate instituţiile subordonate Consiliului Judeţean, să verific modul în care funcţionează, să văd ce probleme au. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului e, categoric, între priorităţi.”
Alte articole pe aceeași temă:
Două fetiţe din Arad, violate de unchiul lor
Află povestea fetei care s-a spânzurat în pădure la Beliu
DGASPC Arad, depăşită de situaţie?
Mită de 400 de euro la DGASPC Arad?
Pile şi relaţii la DGASPC Arad
Tânără exploatată financiar de un angajat al DGASPC?
Citiți principiile noastre de moderare aici!