Bărbatul a susţinut că a deţinut cannabisul pentru consumul propriu, iar pe acest considerent a fost condamnat la un an cu suspendare şi la muncă în folosul comunităţii. Deşi pare greu de crezut că un consumator de cannabis se „aprovizionează” cu sute de grame pentru consumul propriu – aşa cum a punctat şi DIICOT Arad în apelul formulat la Curtea de Apel Timişoara – Tribunalul Arad a hotărât să-l condamne pe bărbatul de 43 de ani pentru deţinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept. Bărbatul locuia fără forme legale într-un apartament din Arad, pe strada Săvârşin, iar cannabisul a fost descoperit de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad – sub coordonarea procurorului DIICOT Arad – în urma unor percheziţii. Bărbatul le-a indicat anchetatorilor locurile din apartament unde ţine ascunse drogurile, iar oamenii legii au descoperit în debaraua din bucătărie o pungă în care se afla o substanţă verzui – maronie, cu miros înţepător, respectiv patru borcane şi o pungă, unde s-au găsit substanţe de culoare verzui – maronie. În faza de urmărire penală bărbatul nu a recunoscut comiterea infracţiunii de trafic de droguri, susţinând că a deţinut plantele de cannabis pentru consum propriu.
Schimbarea încadrării juridice
Încadrarea juridică a faptei bărbatului a fost schimbată din trafic de droguri în consum de droguri. Dacă infracţiunea de trafic de droguri este pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani, cea de consum sau deţinere de droguri se pedeseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Potrivit instanţei, faptul că inculpatul s-a prezentat la fiecare termen al procesului a indicat faptul că acesta a realizat gravitatea faptei astfel că „se impune un tratament mai puţin represiv”. Tribunalul Arad a mai pus accentul pe „conduita bună în familie şi societate ulterior comiterii faptei” şi oarecum l-a scuzat pe bărbatul trimis în judecată – „fapta săvârşită este urmarea unui complex de împrejurări care au determinat ca inculpatul să se abată de la conduita sa obişnuită”. DIICOT Arad a arătat că bărbatul nu este deloc străin de comiterea de infracţiuni.
„Clemenţă exagerată”
Procurorii DIICOT Arad au considerat că instanţa a dat dovadă de clemenţă exagerată şi nejustificată faţă de inculpat şi au înaintat apel la Curtea de Apel Timişoara prin care a solicitat desfiinţarea sentinţei primei instanţe şi pronunţarea unei noi hotărâri. În motivare se arată că hotărârea primei instanţe este nelegală şi neîntemeiată, având în vedere că toate împrejurările cauzei au fost judecate doar în favoarea inculpatului şi în detrimentul total al acuzării. Procurorii au arătat că instanţa arădeană nu a ţinut cont de cele trei pagini de cazier judiciar al inculpatului şi că doar şansa a făcut ca acesta să nu se afle prezent în situaţia recidivei. Procurorul a mai precizat în apel că prima instanţă nu a ţinut cont de cantitatea relativ mare de cannabis (295,30 grame) distribuită în două pungi şi patru borcane pline – care a fost interpretată de către judecător în sensul că a fost deţinută pentru consumul propriu şi nu în scop de comercializare – şi că inculpatul face obiectul unei plângeri penale pentru înşelăciune, plângere aflată în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad.
A menţinut pedeapsa
Curtea de Apel Timişoara a menţinut hotărârea Tribunalului Arad, respingând apelul procurorilor DIICOT Arad. Într-o altă speţă, doi bărbaţi judecaţi pentru trafic ilicit de droguri de risc, fără drept, în formă continuată, au fost condamnaţi la câte 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare, după ce au vândut fiecare aproximativ 20 de grame de cannabis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!