12 luni fără spitale. Un an de când Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a închide zeci de unităţi medicale din ţară. Şi tot un an de la protestele locuitorilor nevoiţi să facă naveta în municipiile reşedinţă de judeţ pentru a fi consulataţi de un medic. Multe dintre spitale s-au transformat în centre de permanenţă sau cămine de bătrâni. Altele au devenit substaţii de ambulanţă. Unele au fost, însă, pur şi simplu închise. Dintre toate spitalele afectate de decizia MS, puţine au rămas funcţionale prin decizii în instanţă.
Trei spitale desfiinţate
Pe raza judeţului Arad, trei spitale au fost desfiinţate: Chişineu Criş, Sântana şi Gurahonţ. În urmă cu un an, se vehicula că aceste clădiri vor funcţiona ca şi cămine de bătrâni. Ulterior, în loc de cămine, aceste unităţi au primit alte destinaţii în sistemul sanitar judeţean sau au fost, pur şi simplu, zăvorâte.
Prezentul
La Gurahonţ, unde funcţiona un spital cu 100 de paturi, în acest moment funcţionează o secţie de pneumologie a Spitalului Judeţean Arad, cu doar 30 de paturi. În clădirea fostului spital Sântana, care avea 60 de paturi, acum funcţionează un centru de primire a urgenţelor cu cinci medici. Tot aici a fost înfiinţată şi o substaţie a Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Unitatea din Chişineu Criş, care avea 90 de paturi, a rămas pur şi simplu închisă.
Urmările
În timp ce autorităţile judeţene susţin că aceasta a fost mişcarea care trebuia făcută de mult, locuitorii zonei se plâng că, deşi nu aveau parte de cine ştie ce servicii medicale şi deşi când era grav tot la Arad ajungeau, aveau liniştea faptului că aveau în apropiere un spital.
Citiți principiile noastre de moderare aici!