Ultimul an a reprezentat o provocare pentru toată lumea. Rutinele zilnice s-au schimbat radical şi efectele lor încep să se vadă şi la nivelul corpului. Cei de la NBC News au realizat o analiză în care au prezentat cele mai întâlnite efecte ale pandemiei, o analiză dincolo de infectarea cu virusul.
”Pandemia a avut un impact semnificativ asupra sănătăţii, chiar şi în afara virusului SARS-CoV-2”, spune doctorul Ada Stewart, medic de familie în Columbia, South Carolina. ”Din postura mea, de medic de familie, am putut să observ schimbările”.
La nivelul creierului
Pandemia a avut consecinţe serioase pentru majoritatea, din cauza grijilor şi a stresului. Foarte mulţi dintre americanii participanţi la studiu au acuzat insomnii şi depresie.
Conform datelor unui studiu realizat de Asociaţia Americană de Psihologie, lansat pe 11 martie 2021, aproape un sfert din adulţi au declarat că au început să consume mai mult alcool decât înainte pentru a putea face faţă anxietăţii.
În total, peste 43% din respondenţi au spus că s-au confruntat cu anxietate, atacuri de panică şi emoţii negative. ”Suntem creaturi sociale. Conexiunile cu ceilalţi sunt antidepresivele noastre”, spune doctorul Ken Duckworth, profesor universitar la Harvard University Medical School.
Până când vom putea din nou să petrecem timp împreună fără distanţare socială, doctorul Duckworth îi încurajază pe toţi să rămână conectaţi cu cei dragi, chiar şi virtual.
Păr, unghii şi ten
Foarte mulţi participanţi la studiu au raportat şi probleme ale tenului, părului şi unghiilor. O problemă des întâlnită a devenit aşa numita ”acnee de mască”, care apare din cauza purtării prelungite a măştii de protecţie.
Medicii dermatologi recomandă cremele hidratante înainte şi după purtarea măştii şi evitarea machiajului, care poate bloca porii şi dezvolta coşuri.
Căderea părului şi degradarea unghiilor sunt şi ele efecte ale pandemiei, care apar din cauza stresului şi a carenţelor de vitamine.
Dinţi
Aproximativ 70% dintre medicii stomatologi participanţi la studiu, dintr-un total de 2.300, au spus că au observat la pacienţii lor probleme cu dantura.
Unii au dezvoltat probleme din cauză că nu s-au mai îngrijit ca înainte şi nu au mers la controlul stomatologic de rutină. Alţii, din cauza stresului, au început să observe că dinţii au devenit mai fragili decât deobicei şi se confruntă cu dureri la nivelul maxilarului.
Spate şi gât
Pandemia a impus, în primul rând, sistemul ”work from home”. Cei mai mulţi au început să lucreze de acasă dar nu au mai respectat obiceiul statului la birou. Din această cauză, au început să lucreze în poziţii nesănătoase şi nefireşti, din pat sau de pe canapea. Astfel, muşchii de susţinere lombari au fost afectaţi şi au început să dezvolte dureri de spate şi de gât.
Inimă
Doctorul Ada Stewart a observat tot mai multe probleme la pacienţii bolnavi de inimă. Cei mai mulţi dintre ei nu au continuat să respecte o dietă echilibrată şi nici nu au practicat exerciţii fizice regulate. Din această cauză, tensiunea şi nivelurile colesterolului au crescut foarte mult.
”Odată cu pandemia, şi eu şi colegii mei am început să observăm că mulţi dintre pacienţi amână consultaţiile periodice şi nu îşi mai ţin sub supraveghere bolile cardiovasculare sau, şi mai grav, diabetul”, povesteşte medicul Ada Stewart.
Muşchi şi greutate
Majoritatea activităţilor acum se desfăşoară în casă, motiv pentru care activităţile fizice au scăzut. Muşchii au început să se atrofieze şi condiţia fizică s-a deteriorat. Odată cu pierderea masei musculare, încep să apară şi repercusiunile, precum creşterea în greutate.
Specialiştii recomandă tuturor să continue să practice sportul acasă, în fiecare zi.
Şase din zece americani au recunoscut că greutatea lor s-a modificat în decursul ultimului an. Dintre aceştia, un sfert erau deja obezi.
Picioare
Pe de-o parte, femeile care înainte purtau tocuri au luat o pauză şi picioarele lor încep să se refacă. Însă, în cazul altora, faptul că petrec tot mai mult timp în casă şi merg desculţi poate să devină o problemă în timp.
Mersul desculţ înseamnă că piciorul nu mai are susţinere şi în timp poate duce la tendinoză. Medicul Jane Andersen, medic specialist din North Carolina, atrage atenţia că diabeticii sunt mult mai predispuşi către astfel de complicaţii.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XCitez: ”Pandemia a avut un impact semnificativ asupra sănătăţii, chiar şi în afara virusului SARS-CoV-2”, poate era mai bine spus ca masurile antisociale luate in numele pandemiei au avut efect semnificativ. Un rezultat presupun bine primit de cei interesati: transformarea graduala a OMULUI intr-un organism mimetic care sa le urmeze toate ”ordinele” fara comentarii. Si asta in numele unei boli cu mortalitate generala pe plan global de 0.03% / 1 an. Pe zi ce trece cred tot mai mult in teoria cu “Marea Resetare a Lumii și Noua Ordine Mondiala! ” . Dureros cum unii o sustin
Bătaie de joc din partea celor care au bani .. ca dacă oamenii ar renunța la multe lucruri din tehnologia erei noastre probabil am fi mai Fericiți , mai sănătoși , mai bine .. mult mai bine .. dureros oricum sa vezi bătaia de joc ce o mâncam .. dsr vine ziua in care se întorc toate celor care ne au mâncat timpul cu pandemia asta .. sper ca lor și celor mai dragi lor .. doamne ajuta !
-
Tare mi-e ca pe cand va iesi adevarul la iveala va fi deja prea tarziu, mai ales acum au reusit sa isi creeze un “sonderkommando” planetar format din dezumanizati sau altii direct interesati care cred ca asa e bine, cu masuri antisociale, cu vaccinuri experimentale si ca drepturile fundamentale incalcate sunt un moft al conspirationistilor. Vai de noi va fi.
Pana la momentul actual se pare ca experimentul a reusit , au reusit sa inoculeze intr o parte a populatiei frica de moarte pana acolo inca ia dezumanizat , daca la animale frica nu poate invinge dorinta de libertate , se pare la unele
,, animale rationale ,, frica de bau-bau numit Covid a atrofiat complect spiritul libertatii , acesti umanoizi se cer singuri introdusi in cusca , si nu se multumesc doar cu asta , doresc si cer vehement ca toti ceilalti care inca au simtul libertatii nealterat , sa le urmeze exemplu si sa intre docile in ,, custile ,, impuse de autoritati ,
Sa speram ca finalul nu respecte scenariul !
Nu-i chiar la subiect dar se pare ca a aparut un “dizident” din randul puterii. Asta referitor la cate alegatii am primit cand spuneam ca masca pe strada e o ineptie https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/un-deputat-usr-plus-sustine-ca-n-ar-mai-fi-nevoie-de-purtarea-mastii-afara-la-20-de-grade-daca-se-poate-pastra-distanta-1467692 Prevad ca in scurt timp vor aparea articole cu cat e de corupt sau incompetent ca le da peste cap planul de amenzi. Cine vrea sa se agate ca orbul de bata de chestia cu 20 de grade e aprioric penibil ca masura e din anul trecut din toamna cand nu era frig. Acum sa mai vina si cu un studiu cum afecteaza masca sistemul respirator
Prin acest virus incet ,incet ajungem la „modelul chinezesc”