NADĂŞ. Anul 2014 a fost unul zbuciumat pentru locuitorii din Nadăş, dar şi pentru moşierii de acolo, familia Colţeu. „Circul”, dacă putem să îi spunem aşa, a început în luna februarie 2014. După o perioadă de acalmie, în urma unor plângeri făcute către organele de investigaţie de către avocaţi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Timişoara (DNA) au „regizat” o serie de descinderi la sediul Ocolului Silvic Privat Nadăş, la domiciliile membrilor familiei Colţeu şi la două cabinete notariale. Toate acestea după ce au fost adunate informaţii şi probe care indică faptul că moştenitorii Nadăşului au primit ilegal peste 8.700 de hectare de pădure, păşune şi teren arabil. Imediat după descinderi şi audieri au apărut şi primele acuze: abuz în serviciu (un notar şi un judecător) şi infracţiuni legate de mită. Apoi procurorii DNA au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor familiei Colţeu.
Tot atunci, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Oradea a emis un ordin prin care a suspendat activitatea Ocolului Silvic Privat Nadăş. Mai precis, comercializarea lemnul a fost interzisă. Bineînţeles că familia Colţeu nu a fost de acord cu acest ordin şi a contestat la toate instanţele posibile ordinul. Însă, nici Tribunalul Arad şi nici Curtea de Apel Timişoara nu le-au dat dreptate moştenitorilor.
Direcţia Silvică Arad a început să preia în administrare pădurea Nadăşului pentru a o păzi. În urma preluării, s-a descoperit dispariţia a sute de arbori care au fost tăiaţi ilegal şi vânduţi. Cum era de aşteptat, au fost identificaţi şi ţapii ispăşitori: pădurarii din Nadăş, oameni din sat care acţionau la comanda moştenitorilor şi sub ameninţările acestora.
La peste jumătate de an distanţă, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Arad a anunţat că pe numele celor patru pădurari a fost deschis dosar penal pentru tăiere ilegală de arbori. Direcţia Silvică Arad a anunţat că, cel mai probabil, se va îndrepta în civil împotriva pădurarilor pentru a recupera prejudiciul estimat la peste 100.000 de euro. O nimica toată pentru familia Colţeu, o avere de neimaginat pentru patru simpli muncitori care au executat comenzile.
Sentinţă suspendată
În tot acest timp, familia Colţeu a continuat procesele pentru executarea silită a sătenilor, pentru a-i scoate pe oameni din casele lor. Şi insistenţele moştenitorilor au dat roade. Judecătoria Ineu a emis o sentinţă de executare silită a mai multor săteni. Însă bucuria familiei Colţeu a fost de scurtă durată. În urma unui material apărut în Jurnal arădean şi pe www.aradon.ro, DNA s-a autosesizat, a suspendat pentru moment sentinţa şi a cerut de urgenţă dosarul de la Ineu. Aşa că, după câteva zile de agonie, timp în care se aşteptau să fie scoşi afară din case, locuitorii din Nadăş au ajuns la extaz, procurorii decizând că suspendă procesul. Oamenii au putut, în continuare, să locuiască în casele lor, case moştenite de 3-4 generaţii.
Bani de la stat
Apoi, în toamna acestui an, moştenitorii au mai reuşit o afacere bună. Ţinând cont că principala sursă de venit a lor, respectiv vinderea lemnului din pădure, a dispărut încă din primăvară (de când ITRSV a emis ordinul de suspendare a activităţii în Ocolul Silvic Privat Nadăş), se pare că, potrivit surselor noastre, familia Colţeu ar fi început să aibă probleme cu banii. Însă „norocul” a dat peste ei în momentul în care APIA Arad le-a transferat în conturi peste 60.000 de lei, parte din subvenţia pentru păşune. Păşune care, repetăm, se află sub sechestru. În urma apariţiei unui material referitor la această subvenţie în ziarul nostru, familia Colţeu s-a apărat, susţinând într-un drept la replică faptul că, deşi este impus sechestru pe păşune, au tot dreptul să încaseze banii. Nu de aceeaşi părere sunt şi sursele noastre judiciare, care spun că mişcarea făcută de APIA a fost undeva la limita legii. Poate chiar de aceea DNA a solicitat de la APIA toate documentele prin care familia Colţeu a primit cei 60.000 de lei de la stat.
Există probe
Sursele noastre spun că este o chestiune de timp până când familia Colţeu va rămâne fără averea estimată la peste 20 de milioane de euro. Şi asta pentru că, se pare, procurorii DNA au adunat probe solide prin care vor demonstra faptul că retrocedarea celor peste 8.700 de hectare a fost făcută ilegal. Probele s-ar referi la falsuri în acte, la testamente şi codicile false, la declaraţii notariale semnate de alte persoane şi multe alte documente care dărâmă povestea familiei Colţeu.
Cum s-a ajuns aici?
Problemele de la Nadăş au demarat pe la începutul anilor 2.000, atunci când familia Colţeu, care a avut-o în întreţinere pe Ecaterina Mairovitz, au început să ceară bunuri imobile (clădiri, terenuri, păşuni, păduri, vie) pe raza întregului judeţ. Inclusiv în municipiul Arad, moştenitorii au cerut mai multe clădiri din centrul oraşului. Toate revendicările le-au fost aprobate pe rând de Judecătoria Ineu, Judecătoria Arad sau Tribunalul Arad. O serie de judecători din cele trei instanţe sunt vizaţi de procurori, aceştia suspectându-i pe cei dintâi de abuz în serviciu. Practic, potrivit surselor noastre, se crede că, pentru sumele potrivite de bani, magistraţii au emis sentinţe favorabile familiei Colţeu. Pentru moment, toate acestea sunt supoziţii. Dar procesul, care se preconizează că va demara la începutul anului 2015, va face lumină în acest caz stufos.
Citiți principiile noastre de moderare aici!