S-a născut în 1942, la Arad, într-o familie de evrei. În noiembrie 1947 a părăsit România împreună cu familia. A crescut în Italia și Anglia, a lucrat la Londra, Paris și Ierusalim, iar în 1972 s-a mutat în Statele Unite. Vorbim despre renumitul politolog şi expert internaţional de strategie militară, Edward Nicolae Luttwak.
Astăzi… Al Qaida tremură când îi aude numele, iar militanţii ISIS îl vor mort! Era un apropiat al lui Jimmy Carter şi un om pe care Regan l-a respectat. Bush le-a cerut generalilor americani să-l consulte înainte de declanşarea primul război din Irak. A planificat alături de aceştia strategia US Air Force de a bombarda forţe irakiene în Kuweit! Anual, zeci de lideri mondiali îl caută pentru a-i cere sfatul. Dalai Lama îl vizitează frecvent. Motto-ul său: să fii plătit de fiecare dată pentru munca prestată. Porecla sa: Machiavelli!
Cine este Edward Luttwak?
În ultima lună a anului trecut, The Guardian publica un amplu reportaj despre Edward Luttwak. Jurnaliștii l-au vizitat la reședința sa din Maryland pentru a afla cine este românul atât de solicitat de serviciile și liderii din întreaga lume.
Edward Luttwak este cunoscut pentru ideile sale politice inovatoare, sugerând, de exemplu, că încercările marilor puteri pentru a pune capăt războaielor regionale duce de fapt la apariţia unor conflicte de lungă durată: exemplu – Siria, Irak sau Afghanistan. Cartea sa „Coup d État: A Practical Handbook” este folosită pe post de manual obligatoriu în nenumărate colegii și universități cu profil militar din lumea întreagă. A fost tradusă inclusiv în chineză, ebraică, japoneză sau turcă.
Anual, zeci de lideri influenţi sau oameni obişnuiţi vin pentru a-i cere cele mai ciudate sfaturi: preşedintele Mexicului l-a rugat să ofere o soluţie autorităţilor locale din capitala ţării pentru a scăpa de bandele de huligani şi cerşetori care îi sperie pe turişti. Primul ministrul al Kazahstanului a vrut să găsească o modalitate de a elimina etnicii ruși dintr-un oraș la granița de nord a ţării. Un guvern din Asia i-a solicitat sprijinul pentru a-i instrui pe membrii serviciilor de informații. O companie de produse chimice din Italia l-a solicitat pentru a ajuta la soluţionarea unui proces legat de azbest cu o comunitate locală. Un grup de cetățeni din Tonga i-au cerut sfatul pentru a scăpa delfinii de braconierii japonezi. Review of Books Londra i-a solicitat o carte despre genocidul armean, în timp ce o femeie din Washington DC vrea să-l consulte într-un proces referitor la custodia copiilor ei. Şi toate acestea, potrivit lui Luttwak, sunt cererile pe care le-a primit doar în ultima vreme.
Merite recunoscute acasă
Reamintim că în toamna anului 2014, Edward Luttwak s-a aflat la Arad, împreună cu soţia sa Dalya, după 30 de ani de la ultima vizită în oraşul natal. A fost o bună ocazie pentru autorităţile locale de a-l recompensa pe arădeanul devenit cel mai respectat şi influent om din lume. CJ i-a conferit „Distincţia judeţului Arad” – cel mai înalt titlu pe care îl acordă judeţul nostru. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, iar Centrul de Studii Iudaice din cadrul UVVG le-a oferit soţilor Luttwak Diploma „Prieten al Centrului de Studii Iudaice”.
Cu aceste ocazii, Edward Nicolae Luttwak a vorbit cu emoţie despre Arad: „Familia mea a fost mereu fericită în Arad. Chiar dacă am fost născut în mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial, nu au existat poveşti tragice în familia mea. Am fost în siguranță aici, deoarece Aradul era un oraș multicultural de succes, unde oamenii se ajutau între ei. Acesta este Aradul în care am locuit și pe care mi-l amintesc. În călătoriile mele, în lume, sunt întrebat adesea de ce vorbesc românește și răspund: «Eu sunt din Arad». Întotdeauna mă gândesc la Arad într-un mod pozitiv. Sunt foarte fericit că m-am întors aici. Este o satisfacție să văd că orașul s-a dezvoltat, s-a modernizat.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!