Aeronava „Fokker 100” a fost subiectul unui transport agabaritic în urmă cu câteva zile, corpul fără aripi al avionului fiind adus pe un trailer special până în localitatea Şiria, aflată la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Arad. Duminică seară au ajuns şi aripile, iar acestea sunt în curs de reasamblate pe corpul aeronavei.
Primarul comunei Şiria, Velentin Bot, a declarat luni, pentru AGERPRES, că aparatul de zbor a fost achiziţionat de proprietarii aerodromului, care vor să îl transforme în restaurant, în cadrul unui proiect mai amplu de amenajare a unui muzeu al aviaţiei.
„Desigur, imediat ce acest avion a ajuns aici, având dimensiuni considerabile, a devenit o curiozitate şi o atracţie pentru turiştii care vin la Cetatea Şiria. Este un proiect care ne bucură foarte mult, pentru că muzeul şi restaurantul vor completa oferta turistică a comunei noastre, unde cetatea este principala atracţie, mai ales în weekend, când vin şi o mie de vizitatori”, a spus primarul.
Contactat de AGERPRES, comandantul aerodromului, Dan Cojocaru, care este şi co-proprietar al bazei, a spus că a cumpărat aeronava din România, fiind scoasă din uz de mai mulţi ani.
„A fost un transport dificil până la Şiria, pentru că acest aparat de zbor are 37 de metri lungime. A fost nevoie să fie demontate aripile, dar deja le montăm la loc. Intenţia noastră este ca în cel mult trei luni acest avion să fie complet reamenajat ca restaurant, cu 80 de locuri la interior şi 220 de locuri pe terasa de la sol, care va fi sub avion. Ulterior, vom deschide un muzeu, pentru că în prezent mai avem expuse la Şiria un IAR 93 şi un MIG 21. Intenţionăm să mai aducem încă două aeronave, un MIG 15 şi un MIG 17, ambele de la noi din ţară, scoase din uz”, a spus Dan Cojocaru.
Pilotul arădean Vlad Zgărdău a declarat, pentru AGERPRES, că „Fokker 100” este prima aeronavă comercială pe care a zburat.
„Am pilotat acest avion timp de trei ani şi jumătate şi vă pot spune că la vremea lui a fost un aparat de zbor de top, din punct de vedere tehnologic, instrumentaţie şi performanţe. Este propulsat de două motoare, are o greutate maximă la decolare de 45 de tone, o capacitate de 105 locuri şi o lungime de 37 de metri. Este emoţionant pentru mine să văd acest avion aici lângă Arad, iar, din câte ştiu, în România mai există un avion-restaurant doar la Buziaş, dar mult mai mic”, a spus pilotul.
Aeronava casată a fost produsă în 1981 în Olanda şi a fost utilizată de un operator din România, însă a fost scoasă din uz de mai mulţi ani.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XLaudabil !! Abia astept sa fie accesibil ! Voi vizita cu nepotul !
este foarte bine ca se aduce fier si alte metale smechere in comuna
-
Se umple comuna de gunoaie !
Incepând cu cele de la primărie. -
nu stiam ce lipseste in zonă ca in rest sunt de toate
Coji bravo. Mare om. De asa oameni avem nevoie la frâiele urbei si nu de lătrătorii penali galbeni sau roșii.