ARAD.Sunt parte importantă a unui oraş, dar sunt tratate ca şi o Cenuşăreasă. Iar acest tratament duce la degradări care nu vor mai putea fi reparate în timp şi la distrugerea identităţii unei localități. Este vorba de fațadele clădirilor istorice din oraș, clădiri aflate în proprietatea privaților. Dacă astfel de imobile aflate în proprietatea instituțiilor publice au acces la fonduri europene pentru reabilitare, cu condiția să poată fi vizitate mai apoi și în interior, să reprezinte un punct de atracție turistică sau culturală etc., cele aflate în proprietatea privată nu au defel această șansă. Pot cel mult solicita sprijin de la autoritățile locale pentru renovare, sprijin pe care mai apoi vor trebui să-l înapoieze. Nici vorbă de bani europeni nerambursabili pentru aceştia, cu toate că uneori clădirile pe care le deţin în proprietate (dar mai ales în coproprietate) sunt mai valoroase din punct de vedere istoric decât cele ale statului.
Acesta este subiectul pe care l-a adus în discuție și l-a pus pe masa ministerelor și a ADR Vest un avocat din Arad al cărui client (în numele căruia a făcut acest demers) locuiește într-un imobil de pe centrul Aradului aflat în plin proces de reabilitare, cu toate, dar absolut toate neplăcerile ce decurg de acolo.
Avocatul Dumitru Lucian Toll, căci despre el este vorba, ne-a destăinuit faptul că a luat decizia de a se implica cât poate de mult pe acest subiect şi după ce a văzut că unele renovări făcute la imobilele din centrul oraşului nu respectă cerinţele minime impuse de comisiile de la care se obţin aprobările pentru reabilitare, iar intervenţiile firmelor de construcţii afectează uneori grav însăşi valoarea imobilului-monument istoric. Ori, în viziunea avocatului, accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea acestora nu doar că ar veni să uşureze greutatea pusă pe umerii proprietarilor, una financiară și birocratică, ci ar oferi și o garanţie că aceste lucrări ar urma să fie executate conform planurilor, verificările pe fonduri europene fiind scrupuloase.
Ca atare, Lucian Dumitru Toll s-a adresat ADR Vest şi mai multor ministere care ar putea avea un cuvânt de spus în privința includerii privaților – proprietari de clădiri istorice pe lista celor care ar putea accesa fonduri europene, chiar dacă, în practică, aceste imobile nu ar putea fi vizitate în interior și nu găzduiesc activități dedicate publicului larg.
În numele clientului, pentru Arad
În numele clientei E. C., avocatul arădean a trimis o propunere „concretă și realizabilă privind situația fațadelor imobilelor monumente istorice sau complexe de monument istoric proprietate particulară. În câteva fraze, ar fi fost vorba despre includerea acestor lucrări de reabilitare în capitolul privind patrimoniul din PNRR, pentru că acestea reprezintă o emblemă a orașelor. Ca să vizitezi o clădire de patrimoniu, proprietate a statului, ar fi nevoie să reabilitezi și celelalte clădiri ale unei localități, pentru a exista un aspect corespunzător al întregului oraș/întregii localități. Consider că dacă se dorește și se înţelege importanța întregului patrimoniu al României, se poate crea o nișă pentru rezolvarea acestor probleme urbanistice, pentru că aceasta chiar este o problemă urbanistică: aceste imobile se renovează nerespectând indicii de calitate și de refacere conform formei inițiale”.
Răspuns vag de la ADR
Propunerea lui Dumitru Lucian Toll a primit până acum un răspuns, destul de vag am spune noi,
de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), care a precizat doar faptul că ea „îndeplinește funcția de Autorități de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) 2021-2027 – Regiunea Vest. În această calitate, ADR Vest pregătește și negociază direct cu Comisia Europeană propriul POR, în funcție de nevoile și specificul regional. În prezent, ADR Vest a demarat procesul de programare și elaborare a Programului Operațional Regional (POR) 2021-2027 – Regiunea Vest. Referitor la solicitarea dvs. precizăm: Informațiile completate de dvs. în data de 25.08.2021 în cadrul chestionarului lansat pe platforma ADR Vest referitor la identificarea nevoilor cetățenilor pentru a putea contribui la creșterea calității vieții cu ajutorul investițiilor din fonduri europene are nr. de ordine 362 și urmează să fie procesate în perioada următoare. Vă rugăm să urmăriți site-ul www.adrvest.ro pentru a fi la curent cu cele mai noi informații disponibile referitoare la POR 2021-2027 – Regiunea Vest. Adresa dvs. anexată e-mail-ului de mai jos referitoare la includerea în cadrul PNRR a reabilitării fațadelor clădirilor rezidențiale care sunt monumente istorice fost înaintată în cursul acestei săptămâni către d-na Anca Ginavar (Anca.ginavar@mdlpa.ro; anca.ginavar@mdrap.ro) din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – în a cărei competență intră această speță”.
Cererea adresată de același avocat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a fost și ea direcționatră spre același Minister al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
De altfel, o cerere similară adresată acestui minister de un arhitect din Arad a primit același răspuns, o redirecționare către Ministerul Dezvoltării. Solicitarea arhitectului privea precizări referitoare la fondurile europene pentru fațade din zonele istorice protejare („Vă rog să precizați dacă, pentru refacerea unor fațade aflate în zona istorică centrală protejată a orașului Arad, este posibilă finanțarea cu fonduri europene, în condițiile în care au fost obținute Autorizații de Construire pe baza unor proiecte pentru renovarea fațadelor”).
Ce va urma? Cine se va mobiliza?
Până în prezent, cei de la Ministerul Dezvoltării nu au răspuns adreselor trimise și redirecționate, dar noi am decis să consemnăm prima intervenție privată pe tema modului în care ar trebui să se împartă banii europeni, semn că simțul civic s-ar putea trezi din nou în Arad, indiferent de justificările care îi stau în spate.
Vom reveni cu detalii la momentul la care propunerea avocatului arădean va primi și alte răspunsuri, dar și pentru a vedea care sunt pașii pe care acesta îi va face pe viitor pentru clientul său și implicit și pentru alți arădeni – proprietari de clădiri importante din centrul orașului. Și dacă cumva gestul său va trezi și alți arhitecți din Arad și se va face front comun pe acest subiect care are legătură cu moștenirea istorică a orașului.
Trimite articolul
Xmisiune imposibila in Romania ! ..
Doamna E.C , proprietara imobilelor respective , doreste ca pe bani europeni sa-si renoveze fatadele ca mai apoi sa vanda apartamentele la pret la pret exorbitant si asa destul de scumpe .
Cat tupeu ….
-
Măi tamaie, da’ cei care au apartamente in blocurile vechi si sunt anvelopate pe bani europeni !?
prorietarul -clientul avocatului este falconetii, avocatul este secretar de stat . acum ca falconetii e proprietar pe Avram Iancu si da bani din buzunarul propriu il doare si face demersuri si la brusel ca de la bibi nu are sanse. polonezii au obtinut fonduri si pentru blocurile socialiste zicand ca sunt monumente istorice ale socialismului. cladirea renovata a fost acum 200 ani primaria aradului .
Propunere de gaga care s-a obisnuit sa se plkanga la mamica …
Simplu si eficient altceva:
Autoritatile locale solicita finantare pentru garantarea creditelor necesare reabilitarilor imobilelor.
Asta inseamna ca ulteriort existentei fondului de garantare a creditelor orice condominiu poate solicita un imprumut de la orice banca comerciala pentru proiectul de reabilitare si banca nu va mai cauta scuze sa nu acorde finantare fiindca sumele imprumutate sunt garantate de o terta parte.
In termen de 10 ani proprietarii vor trebui sa ramburseze creditul nin rate lunare. Proprietarii ca nu-si platesc cota care le revine din rate păot fi executati silit fiindca exista o garantie imobiliara cu o valoare majorata prin investitia de reabilitare. Si asa se poat reface cladirile pe banii oamenilor, inclusiv de catre acei proprietari care nu au bani.
Banii din finantarea accesata vor fi rostogoliti pentru garantarea de noi si noi proiecte de reabilitare.
In plus, nu intervin autoritatile locale la implementare (lucrarti scumpe, birocratice, prost executate in care beneficiarul nu se poate plange fiindca nu este in relata contractuala cu executantul lucrarii.
Solutii sunt dar nu-i nimeni sa fie interesat de fraieri. Politrucii care domina orice decizie in autoritatile locale nu se gandesc decat la contracte, comisioane, parandărăt, fără nicio legătura cu interesul orasului sa-si creasca atractivitatea si valoarea prin refacerea fatadelor si fara niciun interes pentru pulimea care ar vrea dar se blocheaza in vecinul care ori nu vrea ori nu poate.
MAAAMA DA CE NE MOARE CAPRA VECINULUI .. LASATI DREQULUI BANII EUROPENI ACOLO UNDE SUNT, PT CA DACA II FOLOSIM AICI NE MANCAM LITERALMENTE UNII PE ALTII !!!
in Praga, fatadele au fost preluate in administrare si proprietate de Primarie, ca si un bun comun al orasului. Cladirile de patrimoniu costa enorm sa fie renovate corect, nu doar vopsite toate in galben.
-
Si crezi ca asta s-a intamplat gratis? Primaria a devenit coproprietar in imobilele respective.
Felicitări așa trebuia de la început din partea autorităților locale.
putori ordinare de locatari in cladiri de patrimoniu.
nici roletele si portile de intrare nu si le-au vopsit,Burlane rupote, tigle lipsa etc.
Ptr o familie care i-a credit sa isi faca o casa nu primeste de la primarie bani!
asa ca “domnilor proprietari” in loc de credite ptr masini scumpe rate ptr refacerea fatadelor. Apropo…pe holuri dati un var sal lavabil? sau trebuie tot primaria sa vina sa va faca rost de bani?
rusine!!!!
-
Tu nu prea ști pe ce lume de afli. Mi se pare că nu ești decât un penelist venit pe filiera PDL . Băncile nu du credite pentru asociațiile de proprietari. De fapt nu dau credit decât statului.
-
Citeste mai atent ce am scris….
Nu am treaba cu creditele ptr asociatii. Ci cu cele personale sa ne spargem in figuri, dar ptr renovare?
Punem banii la comun? Sau daca tot esti neomarxist sau PSD-ist nu iti surade idea?
Vrei o tara ca afara, dar uiti ca acolo ai obligatii clare daca vrei sa stai in centru….
-
Da doamna are dreptate brovo avocatului deștept stie ce trebuie nu ca alți care dorm în bocanci.
ce nu stie avocatul, desi e lege, este ca nu domana trebuie sa verifice firma care ii executa lucrarea ci dirigintele de santier, pe care trebuie sa il angajeze doamna (tot conform legii) iar datoria acestuia este de a verifica calitatea lucrarilor , a verifica situatiile de plata daca sunt corecte si de a supraveghea ca lucrarea se executa conform normelor si legiilor din constructii. Daca cladirrea este monumente atunci el trebuie sa verifice ca se respecte criteriile de reabilitare a unui monument ( legea 422) . Cat despre banii…toata lumea vrea sa ii faca statul pe banii publici casa frumoasa iar cei ce locuiesc in aceste cladirii majoritatea au luat pe banii de nimic acele spatii , tot de la statul roman, iar de cand le-au luat nu au batut un cui , nu au curatat macar de frunze scurgerile de ploaie, nu au reparat nici o tigla sparta timp de 30 de anii iar acum urla cand cineva ii trage de mana si le spune sa aibe grija de casa lor. Vorbesc din cunostinta de cauza …majoritatea ( nu toti) proprietariior au primit aproape gratis acele locuinte iar acum le vor renovate tot gratis…
-
Eusebiu și arpad, doi puturosi din vechile blocuri comuniste anvelopate pe banii comunității platitoare de taxe.
Sunteți pe langa subiect.
Aș vrea sa va aud opiinia in cazul in care jumatate din apartamentele din cladirea in care locuiti sunt ale statului, dar doar cei care sunt proprietari sunt obligati sa repare intreaga cladire, li s-au marit impozitele u 500% !
Comuniștilor, este echitabil ?
Este echitabil ca un privat sa fie obligat sa repare un bun al statului ? Și pe deasupra, statul pe lângă că refuză implicarea, bagă bețe in roate dar nu uită să te ,,ardă” financiar.
Deci, nu e bine să comentați la chestiuni pe care nu le știți.
Rahat, si eu vreau bani pentru fatada casei mele! Cine nu-si permite sa-si intretina casa, sa o vanda! Nesimtirea proprietarilor din centru n-are limite! Tupeul este la cote maxime! cand le spui ca nu e normal sa traiesti acolo unde nu-ti permiti si ii intrebi de ce nu vand si se muta la bloc si raman cu bani sa traiasca decent, iti replica ca ei locuiesc acolo de 50 de ani. Asa si?! de 50 de ani n-ai zugravit casa, e vremea sa traiesti in locul in care-ti permiti si la nivelul la care-ti permiti! Ei cer bani pentru fatade, pentru caldura, au medicamente compensate, dar locuiesc in casa de 80-100-150 de mii de euro, bai, nu va e rusine? raspuns: NU, tupeu maxim, educatie minima, nesimtire pe masura tupeului!
-
Dreptate
s-a facut o mafie dintre: primarie ( comisia care te arde cu 500%) , arhitecti ( care te tarifeaza desi nu exista nicio obligatie sa ai arhitect la reparatie si cu constructorii ( care fac ca la UE (vin in tadem cu preturi astronmice de cel putin 7-8 ori – ” recomandati”, uneori se implica si administratorul care isi face partea lui. Ulala se face ca ploua si nu se implica in impartirea cheltuielilor conform legii ci dupa criterii idioate: cine are geam, cate apartamente sunt, cine e societate, etc…)primaria nu iti spune ca nu trebuie autorizatie sau proiect sau arhitect ,etc iti trebuie doar diriginte de santier care sa verifice lucrarile si sa nu te certi tu cu constructorul
Sa vanda imobilu daca nu isi permite sa al renoveze