Prin clipe cumplite trece o familie din Pecica, după ce al treilea copil venit pe lume a murit la doar șapte luni. Este vorba de un băiețel care a fost adus la spital în 18 iunie, cu febră, erupții pe piele și alte simptome specifice rujeolei. Medicii l-au trecut pe bebeluș pe tratament, însă starea acestuia s-a înrăutățit de la o zi la alta, iar în noaptea de miercuri spre joi a intrat în stop cardiorespirator. Eforturile de resuscitate nu au dat rezultate, fiind declarat decesul.
Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică, Daniela Cîrnațu, ne-a declarat că deocamdată este vorba de o suspiciune de rujeolă, dar probe biologice au fost trimise pentru analizare a Institutul Cantacuzino. Rezultatele sunt așteptate săptămâna viitoare.
Având în vedere vârsta fragedă, bebelușul nu era vaccinat, însă nu se știe nici dacă cei doi frați ai acestuia, de doi și trei ani, au fost sau nu imunizați. Asta pentru că familia s-a mutat în Pecica din alt județ și nu există evidențele medicale la dispoziție, în timp ce părinții nu-și amintesc ce fel de vaccinuri au primit copiii. Din fericire, cei doi copii nu au deocamdată simptome de boală, dar vor fi supravegheați atent de către medicul de familie.
Rată mică de imunizare
Medicii arădeni sunt în continuare îngrijorați de evoluția epidemiei de rujeolă. De la debutul acesteia, anul trecut, aproximativ 1.000 de cazuri au fost înregistrate în județ, cu cinci decese. Acesta ar putea fi al șaselea deces provocat de rujeolă, dacă rezultatele analizelor care se fac la București vor confirma infecția.
Deși riscurile bolii au fost intens mediatizate, numeroși părinți refuză în continuare să-și vaccineze copiii. Rata de vaccinare a crescut nesemnificativ în ultimul an, cu doar zece procente fiind mai mare față de aceeași perioadă din 2016.
Conform organismelor internaționale, o rată eficientă de vaccinare ajunge la 95 la sută, însă județul nostru este cu mult sub acest procent. Grupa de vârstă cu cea mai bună rată de vaccinare este a copiilor de 18 luni, dar numai 81 la sută dintre aceștia au fost imunizați. În schimb, la a doua doză, absolut obligatorie, rata de imunizare este de numai 63 la sută, cu 30 de procente mai mică decât ar trebui. Și mai grav este că la grupa de vârstă de 8 – 9 ani, în mediul urban vaccinarea are o rată de numai 58,05 la sută.
Conform reprezentanților DSP Arad, în momentul de față există suficient stoc de vaccin ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), respectiv peste 1600 de doze. Toți medicii de familie și din alte unități sanitare care au atribuții de vaccinare dețin stocuri, astfel că părinții sunt așteptați să se prezinte cât mai repede cu copiii pentru imunizare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!