Domnule vicepreşedinte Adrian Ţolea, dincolo de principalele dvs. responsabilităţi de la nivelul conducerii judeţene, legate în primul rând de cultură, turism şi învăţământul special, principala problemă este legată de bugetul pe 2015…
ADRIAN ŢOLEA: Şi, mai ales, legată de efectele aplicării acestei legi pentru cetăţenii judeţului. Menţionez faptul că guvernul Ponta-PSD a elaborat un buget a cărui filozofie exclude, din capul locului, orice bunăstare şi orice performanţă economică a tuturor judeţelor, oraşelor şi comunelor din ţară. În primul rând, ca urmare a reducerii sumelor din TVA destinate echilibrării bugetelor şi datorită anulării Anexei 6, privitoare la drumurile judeţene şi comunale, judeţul Arad pierde aproximativ 5 milioane de euro faţă de alocarea bugetară din 2014. Iar răul nu se opreşte aici…
Vă referiţi la acele „praguri” minime stabilite pentru fiecare unitate administrativ-teritorială?
A. ŢOLEA: Exact. Cred că nici comuniştii, înainte de 1989, nu îndrăzneau să proiecteze bugetul într-o astfel de manieră. Comunele, de exemplu, indiferent de mărimea acestora sau numărul de locuitori, au stabilit un nivel minim de alocare bugetară de 1,5 milioane de lei. Orașele au 6 milioane, municipiile reşedinţă de judeţ beneficiază de un prag de 50 de milioane, iar judeţele, de 80 de milioane de lei. În consecinţă, comunele, oraşele, municipiile sau judeţele care au venituri peste acest „prag”, nu mai primesc nici un leu de la bugetul de stat, în vreme ce unităţile administrativ teritoriale care nu au venituri proprii suficiente, primesc alocări bugetare până la acoperirea sumei prestabilite.
Ne puteţi oferi şi câteva exemple?
A. ŢOLEA: Evident. Menţionez doar, în prealabil, că s-a luat ca referinţă pentru construcţia bugetară, anul 2013. Este o altă greşeală fundamentală a guvernului Ponta-PSD, deoarece ar fi trebuit luată, ca referinţă, o medie multianuală, deoarece nici un an nu seamănă cu altul. O comună, de exemplu, a vândut nişte terenuri în anul 2013 şi a realizat un venit mai mare, dar acest lucru nu se întâmplă în fiecare an. Dar, ca să revin la întrebare, judeţul Ialomiţa a avut, în 2013, un venit de 20 de milioane de lei. În consecinţă, în anul 2015 va primi de la bugetul de stat o „compensare” de 60 de milioane de lei, până la acoperirea pragului de 80 de milioane. Spre diferenţă, judeţul Arad, care în anul 2013 a avut venituri de 83 de milioane de lei, nu mai primeşte nimic. Oricât ai fi de socialist, nu poţi alcătui un astfel de buget de stat, prin care să iei de la unităţile administrativ-teritoriale care fac dezvoltare şi performează şi să îndrepţi aceste sume către judeţele, municipiile şi comunele mai sărace. Dacă facem o simulare bugetară ad-hoc, constatăm faptul că principalele judeţe care beneficiază copios de pe urma acestei „filosofii” de alcătuire a bugetului pe 2015 sunt Teleormanul, de unde provine ministrul Liviu Dragnea, şi Oltul, de unde se trage ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov. Cu alte cuvinte, nu principiile au stat la baza alcătuirii Bugetului de Stat pe anul în curs, ci satisfacerea clientelei de partid!
Domnule Ţolea, putem considera că aplicarea Legii Bugetului pe anul 2015 înseamnă, de fapt, o pedepsire a tuturor judeţelor performante?
A. ŢOLEA: Cu siguranţă că ne putem exprima şi în acest fel. Şi, pentru a susţine acest lucru, fac menţiunea că, anul trecut, judeţul Arad a exportat bunuri în valoare de 2 miliarde de euro, dublu cât judeţul Cluj sau cât 18 judeţe de la coada clasamentului toate adunate, dar care, spre deosebire de noi, beneficiază în acest an de alocări bugetare substanţiale…
Spre deosebire de noi, arădenii, care pierdem 5 milioane de euro…
A. ŢOLEA: Pentru ca cititorii să înţeleagă adevărata dimensiune a pierderii, precizez că am reuşit să ridicăm noul Spital TBC – pe care-l vom inaugura la începutul primăverii – cu doar jumătate din această sumă, iar dacă am fi avut-o la dispoziţie şi în acest an, am fi reuşit să ridicăm încă 2 corpuri de clădire la Spitalul Judeţean, care să satisfacă necesităţile secţiilor de Pediatrie şi Infecţioase. Aşa, pe parcursul anului 2015 vom continua doar investiţiile începute în anii trecuţi, cu precădere cele pe fonduri europene: reţelele de apă şi de canalizare, colectarea selectivă a deşeurilor, drumul vinului, ambulatoriul Spitalului Judeţean, casa verde de la Căsoaia, registrul agricol etc.
Poate că ne mai salvează banii obţinuţi pe proiecte europene…
A. ŢOLEA: Aici, problema este şi mai dureroasă. Astfel, pentru exerciţiul bugetar european 2014-2020, deşi acesta a început deja de un an şi două luni, ghidurile de aplicaţie încă nu sunt redactate. Aşa că stagnăm şi cu modernizarea drumului Arad-Şiria-Seleuş şi cu alte investiţii pe care le avem în vedere, după cum stagnăm de trei ani de guvernare Ponta-PSD cu pasajele de pe centura Aradului şi cu multe altele. Iar ca paharul amărăciunilor noastre să fie plin, ne-am trezit că nici Aeroportul Arad nu este cuprins în Masterplanul de Transporturi, cum sunt cuprinse cele din Oradea şi Timişoara. Astfel că nu puteam beneficia de fonduri europene pentru modernizarea acestui obiectiv şi riscăm să-l pierdem. Ar fi una dintre cele mai triste amintiri ale catastrofalei guvernări Ponta-PSD.
Citiți principiile noastre de moderare aici!