LIVADA. A fost o ruină timp de 30 de ani. Deşi vorbim despre o clădire emblematică a comunei Livada. Construită în 1889, clădirea a fost birtul satului, fiind amplasată vizavi de biserică şi şcoală. În 1946 a devenit Casă de Cultură, de-a lungul vremii aici funcţionând cinematograful ori postul de poliţie. Abandonat şi lăsat în paragină după Revoluţie, căminul cultural a fost marea provocare a administraţiei din Livada. Din 2017 au fost demarate demersurile pentru obţinerea fondurilor europene (220 de mii de euro), lucrările de reconstruire fiind începute în 2020 şi finalizate în martie acest an.
Clădirea nouă a căminului cultural cuprinde o sală de spectacole, vestiare, magazie, toalete, într-un cuvânt tot ceea ce este necesar desfăşurării de activităţi socio-culturale. Contribuţia Primăriei Livada la acest proiect a fost de 10%, primarul Iosif Bimbo vorbindu-ne despre importanţa acestui aşezământ:
„Am reuşit să redăm circuitului public o clădire importantă pentru comuna noastră. De-acum cetăţenii din Livada se pot bucura de toate beneficiile căminului cultural, prin organizarea diferitelor evenimente. A fost ca un ghimpe pentru noi această investiţie solicitată de oamenii comunei”.
Dar planurile întâiului gospodar al comunei Livada, Iosif Bimbo, nu se opresc aici, acesta dorind să pună în valoare spaţiul din curtea interioară a căminului cultural, grădina urmând să fie însamânţată cu iarbă, pentru a deveni un loc de recreere pentru vârstnici.
„Pentru copii şi tineri avem mai multe oferte de activităţi în comună, aşa că ne-am gândit şi la părinţii şi bunicii noştri. Vrem să organizăm acolo un centru de zi, pentru socializare şi jocuri de societate. Foarte mulţi vârstnici îmi deschid uşa Primăriei nu pentru a-mi cere ceva, ci doar pentru a vorbi cu mine. Au nevoie să-şi spună păsul, chiar şi cel sufletesc” – spune Iosif Bimbo.
Trimite articolul
XFrumos, felicitari!