Situaţia din medicina de familie, la nivel naţional şi implicit la nivel local, este în continuare „în aer”. După ce au refuzat să semneze contractul cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, medicii au primit o veste care, la prima vedere, părea bună: Ministerul Sănătăţii (MS) a adus modificări contractului iniţial pentru a respecta cerinţelor doctorilor. Dar, din câte se pare, modificările au fost făcute în alte segmente decât cele solicitate de patronatele medicilor de familie din ţară. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Arad (PMFA), susţine că, momentan, nu a fost primită nicio informare oficială referitoare la noul contract cadru.
Doar un comunicat
„Am văzut că ministerul a emis un comunicat prin care anunţă că au fost modificate unele reglementări ale contractului cadru, susţinând că au fost respectate cerinţele medicilor de familie. Din câte am văzut eu în comunicat, există într-adevăr nişte reglementări schimbate, dar nu cele pe care le-am solicitat noi”, a declarat Dărăbanţiu. Acesta spune că, până în momentul în care nu va fi făcută publică Hotărârea de Guvern în care să fie trecute toate modificările, nu se poate pronunţa în privinţa semnării contractului. „Deocamdată suntem în aşteptare, vrem să vedem documentul complet. În momentul în care vom vedea textul integral al hotărârii şi toate modificările aduse contractului cadru, ne vom putea pronunţa dacă vom semna sau nu documentul cu pricina”, ne-a mai spus preşedintele PMFA.
Modificări în comunicat
În comunicatul făcut public de către MS se specifică faptul că numărul de puncte pe care medicii de familie le primesc atunci când realizează servicii medicale nu se mai ajustează în funcţie de gradul profesional. O altă reglementare se referă la sancţiunile aplicate de Casa de Asigurări. „Dacă, până în prezent, la prima abatere de la contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate, sancţiunea consta în diminuarea punctului per capita cu 10%, la a doua abatere cu 20%, iar la cea de-a treia cu 30%, în noua formă, actul normativ prevede ca pentru prima abatere constatată sancţiunea să fie avertisment scris, după care, la următoarea abatere, se scade valoarea punctului cu 10%. La a treia abatere se reziliează contractul pe care cabinetul îl încheie cu casa de asigurări de sănătate”, spun cei din MS.
Nu ne trebuie medici second-hand
Citiți principiile noastre de moderare aici!