ARAD. Săptămâna trecută, pe 27 iulie, Ştefănuţ a împlinit şapte luni. A doua zi, dimineaţa, mama lui l-a găsit fără suflare, în pat. Duminică, 30 iulie, copilaşul a fost înmormântat. Durerea familiei e imposibil de descris în cuvinte.
„Cum s-a putut întâmpla aşa ceva?!? Nici nu a apucat să facă primii paşi… Lunea (24 iulie-n.r.) a fost soţia cu el la medicul de familie, i-a dat doar nişte calciu, a spus că e bine, sănătos. Iar patru zile mai târziu moare… Nu pot dormi. Am trei zile şi trei nopţi în care nu am închis un ochi. Nici nu pot intra în casă, că mi se rupe inima. Numai Dumnezeu mă înţelege. Nu doresc nici duşmanilor mei să treacă prin ce am trecut eu. Vreau să îmi găsesc liniştea. Vreau adevărul” – spune Alin Matache, tatăl lui Ştefănuţ.
Deşi în certificatul medical constatator al decesului scrie negru pe alb că Ştefănuţ a murit din cauza unei insuficienţe cardio-respiratorii acute declanşate de bronhopneumonie, părinţii copilului au propriul lor adevăr: Ştefănuţ a murit din cauza substanţelor folosite la dezinsecţia făcută marţi, 25 iulie, în apartamentul în care locuiau, pe strada Simfoniei din Micălaca.
Nenorocirea familiei Matache face, acum, obiectul unei anchete.
„Vor să învinuiască tot mortul”
„O firmă de deratizare care e a preşedintelui blocului – fără vreun anunţ prealabil – a venit la apartament să ne întrebe dacă vrem să facem deratizare, că avem probleme cu goangele (insectele-n.r.). Am specificat că am copii mici, a spus că nu e nicio problemă, lăsăm închis două ore, apoi trei ore aerisim. Am lăsat închis o oră şi jumătate, nici măcar două ore, apoi am aerisit, soţia a spălat pe jos, a schimbat lenjeria de pat, tot… Asta se întâmpla marţi (25 iulie-n.r.). Copilaşul era bine, m-am jucat cu el. Joi am plecat în Germania, am ajuns la Nurnberg pe la 11 noaptea, am sunat acasă, totul bine. Micuţul atunci s-a trezit, a stat până pe la 3 şi ceva, nu a avut somn, gângurea şi se juca. Pe la 4 l-a pus să doarmă, am vorbit cu el… copilul râdea, gângurea la mine, frumos… mi se rupe sufletul. După 3 ore şi ceva, la ora 8.30-9.00, ora Germaniei, mă sună că a decedat pruncul, că a murit copilul. Vai, Doamne, că era să cad din picioare! Cum, Doamne, dacă acum am vorbit cu el?!? A adormit şi… i-au apărut nişte bubişoare pe obrăjori, lângă ochiul drept, ca un fel de pată, de la dezinsecţia aia ce a fost acolo… (…) Cei de la Poliţie zic că de la plămâni. Cum de la plămâni?!? A fost de la soluţia aia cu care s-a făcut dezinsecţia. (…) Dar Poliţia e mână în mână cu preşedintele blocului. Azi (luni, 31 iulie-n.r.) am fost la Poliţie cu avocatul şi când am intrat noi, preşedintele blocului ieşea de acolo. Vor să învinuiască tot mortul, ca să nu cadă ei” – spune, îndurerat tatăl lui Ştefănuţ.
Poliţia anchetează
De cealaltă parte, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad ne-a informat că nu a fost depusă nicio plângere la adresa firmei de dezinsecţie dar, desigur, cazul este anchetat.
În legătură cu decesul copilaşului, IPJ ne-a transmis următoarele:
„La data de 28 iulie a.c., în jurul orei 10.00, polițiștii Secției 2 Micălaca au fost sesizați despre un cadavru, într-un imobil de pe strada Simfoniei. În urma efectuării cercetării la fața locului, cadavrul a fost identificat în persoana unui copil de 7 luni. Trupul neînsuflețit a fost transportat la Serviciul Județean de Medicină Legală Arad, în vederea efectuării autopsiei, stabilirii cauzei decesului și luării măsurilor de urmare. Nu există suspiciuni cu privire la săvârșirea vreunei fapte penale” – spune purtătorul de cuvânt al IPJ Arad, Mădălin Herbei.
DGASPC face verificări
La sesizarea IPJ Arad, şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a demarat o anchetă în acest caz, cu atât mai mult cu cât familia Matache mai are trei copii, toţii fiind în acest moment internaţi în spital.
„S-a făcut o evaluare iniţială, acum se face o evaluare detaliată. Ne interesează modul în care sunt îngrijiţi copiii, cum s-a ocupat familia de ei. Copiii sunt înscrişi la medicul de familie, cei doi mai mari frecventează şcoala de la <Regina Maria>, celălalt băiat e la <Sfânta Maria>. Copiii sunt încă la spital. Până acum nu s-au aflat în evidenţele noastre cu nimic. Aşteptăm să aflăm concluziile anchetei Poliţiei şi a Parchetului” – precizează purtătorul de cuvânt al DGASPC Arad, Diana Vogel.
Trei fraţi, internaţi la spital
Cum spuneam, familia Matache mai are trei copii: Dragoş (4 ani), Andrei (7 ani) şi Cătălina (11 ani). Toţi au ajuns la spital vineri, 28 iulie, la scurt timp după decesul fratelui lor, Ştefănuţ. Sunt internaţi împreună cu mama lor.
Tatăl copiilor susţine că motivul internării îl constituie – la fel ca în cazul mezinului decedat – toxiinfecţia cu substanţele folosite la dezinsecţie. Reprezentanţii spitalului nu confirmă, însă, această variantă. Potrivit informaţiilor noastre, copiii nu ar fi prezentat nicio clipă simptome care să indice vreo legătură cu dezinsecţia, ei ar fi fost doar foarte speriaţi din cauza morţii fratelui lor – motiv pentru care au şi fost internaţi la Neuropsihiatrie Infantilă.
„Copiii sunt în stare bună, se află sub supraveghere medicală” – se limitează să ne spună purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Simina Roz.
De ce a murit Ştefănuţ?
Deşi pe certificatul medical constatator al decesului lui Ştefănuţ se face referire la bronhopneumonie, acesta e… doar un „diagnostic de deces asumat de medicul care a făcut autopsia” – spune dr. Cris Precup, şeful SJML Arad. Fiecare medic de la Serviciul Judeţean de Medicină Legală e expert oficial şi îşi asumă diagnosticul. Trebuie efectuate cercetări suplimentare de către structurile abilitate şi de abia apoi, cu probele aflate în dosarele administrate, se va putea stabili cu exactitate cauza decesului lui Ştefănuţ Matache.
Nicio altă victimă
Ar mai fi de spus că nicio altă persoană din blocul în care s-a făcut dezinsecţia nu a ajuns la medic cu simptome specifice toxiinfecţiei.
Trimite articolul
XDacă în urmă cu 3 zile fusese la medicul de familie și ia prescris doar calciu înseamnă că bronhopneumonia nu a existat sau nu a fost sesizată de acesta, ceea ce este foarte greu de presupus întrucât o simplă ascultare a plămânilor ar fi sesizat acest lucru. Dacă cel care care a făcut autopsia a pus un diagnostic greșit este foarte grav este o contradicție prea mare între diagnostice.
La o autopsie,daca ai bronhopneumonue,se constata cu ochiul liber , inflamatia plaminilor si puroiul prezent.E simplu…Apoi se recolteaza puroiul…pt a identifica microbul..si se recolteaza probe de tesut pulmonar, bolnave,pt analize microscopic.Acesta
dureaza cam 3 saptamini. Dar diagnosticul pus vizual ,la autopsie..e cam in 95%,din cazuri limpede. Intoxicatia..nu are nimic comun cu inflamatia microbiana ,de obicei are cu totul alt aspect.Asa ca eu cred ca bronhopneumonia a fost cauza.Anuntarea unei intoxicatii scuteste parintii de acuzarea de ingrijiri proaste,de neobservare a bolii,care are semele ei
-
Bronhopneumonia poate avea nu doar cauza bacteriana.Este știut ca si caz de intoxicații cu gaze ,sau fum se poate face pneumonie.Sa lasam specialiștii sa constate adevărul, și sa nu acuzam pe nimeni, căci noi putem face doar supoziții pe baza unui articol de ziar.
In noiembrie 2019 la Timisoara au decedat 3 persoane in urma unei deratizari , mai a fost in ianuarie 2020 zeci de elevi de la Liceul German au fost intoxicati datorita nesabuintei firmei de deratizare, acum e cazul acesta Arad din blocul de la Micalaca 1 copil decedat iar 2 intoxicati.Institutiile statului ce pazesc???Parchetul de pe langa Judecatoria Arad ce face? sa se sesizeze din oficiu din articolul din ziarul online, maine o sa apara o firma ca face deratizare pe la scoli, cum a mai fost la Liceul German si omoara elevi si profesori din greseala.Politaii au aruncat rapid pastila cu zvonuri , sa scape firma de deratizat astfel sa scape si pe administrator de raspundere in fata legii.a fost un precedent la Arad cu deratizarea in ianuarie 2020, nici acum nu invatam din greseli???Copiilor intoxicati li se pot face analize medicale , ce frast!
-
Deratizare și dezinsecție sunt 2 lucrări total diferite. La Timișoara s-au folosit substanțe care normal se folosesc la baze de cereale pentru tratarea cerealelor, lucrări permise se către ministerul sănătății,la fel cum multe produse pe care tu le cumperi sunt tratate sau supratrate și tu le consumi în continuare fără sa îți pese. Citește cu atenție tot articolul, nu arunca vina imediat după cum ai citit titlul și ca mare expert ai tras cele mai bune concluzii ca și cel mai mare expert care ești.
-
Paul! du-te sa canti in alta parte, e clar ca exista o legatura stransa intre dezinsectie sau ceea ce or fi facut acolo si faptul ca 1 copil a decedat iar ceilalti copii sunt in spital, tu pricepi man?a murit un copil acolo man!Asa ca nu veni tu acum cu refrenul ca mortul e vinovat!
-
Gazetar de Ocska piac. 1 femeii i-au mai murit doi copii. Conditiile de trai erau sub orice critica in locuinta. Mizerie mirosuri,gongi. Cei trei copiii mai mari dormeau pe jos. Toti erau ciupiti de gongi. Copilul decedat nu a fost vazut de NICIUN medic de pe 6iulie. Dezinsectia s-a facut pe 25iulie iar copilasul a decedat pe 28. In bloc NIMENI nu a avut probleme medicale de pe urma dezinsectiei. Parintii cauta sa isi faca publicitate si sa faca rost de bani de pe urma unui mic inger care a plecat in cer. RUSINE
-
Uite ca acel copil a decedat exact dupa ce au facut dezinsectia aia sau ceea ce or fi facut , daca sti ca acea familie traieste in conditii inumane inseamna ca esti vecin de-al lor altfel de unde ai sti tu situatia lor materiala? rusine sa va fie tuturor vecinilor ca nu i-ati ajutat sa treaca de greutati si nu le-ati dat o coaja de paine,rusine sa va fie tuturor vecinilor pentru ca nu ati anuntat autoritatile! voi toti vecinii suntenti vinovati pentru cele intamplate!neimplicare civica este rezultatul a ceea ce sa intamplat! Tot mortul e vinovat?