Salariile mari din Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad devin tot mai tentante. Până și brancardierii sau infirmierii au venituri mai mari decât medici din cabinete private, iar asistenții din spital pot câștiga și 8.000 de lei net.
Pentru că diferențele salariale dintre angajații spitalului și cei din cabinete private sunt considerate uriașe, medicul de familie Adrian Dărăbanțiu este decis să devină brancardier. El vrea să renunțe la medicina de familie după 31 de ani de experiență, pentru că ar câștiga dublu dacă s-ar angaja la spital pe un post inferior.
Medici vs. brancardieri
Adrian Dărăbanțiu ne-a declarat că a studiat grila de salarizare din SCJU și a vorbit cu angajați de aici, aflând că veniturile sunt mult mai mari decât ale medicilor de familie. „Un brancardier poate primi în mână chiar peste 4.000 de lei, iar eu, după 31 de ani de activitate, rămân în mână cu jumătate din această sumă, deși am un cabinet medical peste medie ca mărime, cu aproximativ 2.500 de pacienți. Am colegi care au 1.500 de pacienți, iar cabinetul lor încasează în jur de 10.000 lei lunar, deci medicul pleacă acasă cu mai puțin de 2.000 de lei pe lună, chiar 1.500 lei, după ce și-a plătit angajații, a achitat facturile și toate taxele”, a spus Dărăbanțiu.
Tentație și pentru alții
Medicul și-a depus dosarul în ultima zi în care putea face acest lucru, după ce s-a consultat cu familia și colegi. „Să știți că am colegi medici de familie care au vrut și ei să vină pentru a se angaja pe posturi de brancardieri sau chiar infirmieri. Nu au făcut totuși asta pentru că le-a fost rușine să renunțe la diplome, la toate examenele luate, la anii de experiență. Vă dați seama că și un infirmier din spital câștigă mai bine decât un medic de familie. Eu dacă voi deveni brancardier, știu că lucrez în ture, fără stres, fără birocrația în care sunt îngropate cabinetele medicilor de familie, fără să fiu trezit noaptea de pacienți, fără responsabilități, dar cu mult mai mulți bani în mână. Nu m-ar mira, însă, să nu fiu acceptat la angajare, pentru că aș putea fi considerat supracalificat”, a spus Dărăbanțiu.
Protest
De mai mulți ani, Adrian Dărăbanțiu reprezintă, prin Societatea de Medicină de Familie, jumătate dintre medicii de familie din județ, care sunt în număr de aproximativ 260.
Medicul a declarat că decizia sa de a se angaja pe post de brancardier este și o formă de protest, pentru că „există o prăpastie” între veniturile angajaților din spitale și ale celorlalți salariați din sistem: „În spitale lucrează o treime din salariații din Sănătate, iar restul de două treimi sunt complet abandonați de stat. S-a ajuns ca unele cabinete de medici de familie să nu mai aibă asistente, pentru că toate au plecat în spitale, unde pot câștiga și 8.000 de lei în mână, față de salariul minim pe care îl primeau”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!