Un antiseptic folosit pentru dezinfectarea chirurgicală a mâinilor personalului medical și spălarea tegumentelor pacienților a fost declarat practic, vă vine să credeți sau nu, impropriu uzului medical. „Măgăria” a ieșit la iveală din întâmplare. Direcția de Sănătate Publică Arad (DSP) a verificat dacă ceea ce scrie pe eticheta produsului corespunde cu ceea ce scrie pe avizul biologic. Nici măcar nu au fost nevoie de prelevare de probe, ci doar de compararea unor hârtii. „Nu s-au făcut verificări de laborator, ci s-a verificat ce conține eticheta cu ce conține avizul biologic”, au declarat reprezentanții DSP Arad. Povestea este una mai veche și scoate la iveală incompetența și nepăsarea celor care ar trebui să ia măsuri. Motivul după care se ascund autoritățile este halucinant și anume că sediul firmei producătoare este de negăsit.
Semnal tras din 2013
DSP Arad a descoperit, în 2013, un dezinfectant cu probleme. Inspectorii de la „Sanepid” au raportat problema la București. Cei de la Ministerul Sănătății, însă, nu ar fi putut trage la răspundere societatea incriminată pentru că nu i-ar fi găsit sediul, în condițiile în care aceasta firmă avea, atunci, contacte cu aproape 200 de spitale din toată România!
„DSP Arad a notificat în 2013 șefii săi de la București, adică DSP și Inspecția Sanitară, că «POLYODINE SCRUB» are neconformități. În 2013 s-a efectuat de către colegi un control tematic privind respectarea legislației sanitare în ceea ce privește punerea pe piață a biocidelor. S-a verificat biocidul polyodinelor scrub la flacon de 500 ml și s-a constatat că concentrația de pe etichetă era mai mică decât cea de pe avizul bio. Atunci, colegii de la inspecția sanitară de stat au sfătuit să se utilizeze concentrația indicată în avizul bio și pentru remedierea deficiențelor au fost informați Ministerul Sănătății, responsabilii DSP și Control în Sănătate Publică și DSP din București de pe raza căreia se afla firma producatoare”, a declarat Mihaela Cîtu, purtătorul de cuvânt al DSP Arad.
Vina pasată între instituții
În raportul de activitate al DSP București pe 2013 se arată că au existat „neconformități la produsul biocid POLYODINE SCRUB produs de SC Hexi Pharma Co SRL și că, având în vedere că nu s-a putut contacta niciun reprezentant al societății incriminate, s-a înaintat adresa către Oficiul Registrului și Comerțului pentru obținerea informațiilor privind punctul de lucru al firmei în vederea aplicării măsurilor care se impun”. Atât.
Nu ştiu
Contactați, reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad susțin că societatea incriminată nu are, în acest moment, contract cu unitatea sanitară amintită și că nu se cunoaște dacă acest contract ar fi existat în urma cu trei ani, când spitalul avea altă conducere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!