ARAD. Un public elevat a participat, marți seara, în sala Clio a Complexului Muzeal Arad, la o expoziție îndrăzneță de documente manuscrise, propusă de Marius Stoica de la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad.
Deschiderea a fost făcută de prof. Florin Didilescu, directorul instituției, care a arătat că „pe lângă misiunea de conservare, avem în vedere și punerea în circuit a valorilor de care dispunem” și nu este „prima expoziție care încearcă să evidențieze fondul de manuscrise al Bibliotecii Județeane”. Referindu-se concret la expoziția vernisată, a apreciat că „Marius Stoica propune o altfel de abordare. El are curajul să alinieze manuscrise semmnate de nume celebre alături de nume pe care nu știm dacă timpul le va valida. El ne prezintă un festival al scrisului, într-o variantă puțin impresionistă, cu demers foarte interesant”.
Curatorul expoziției, Marius Stoica, a explicat motivul pentru care manuscrisele sunt amestecate „ca un bulion”: „Nu este o expoziție cu caracter bibliofil. Totul se întâmplă pe orizontală și nu pe verticală (pe baza valorilor). Expoziția pe care o propun încearcă să pună în evidență aceste elemente exterioare și marginale dar inedite care sălășluiesc în diversele manuscrise pe care le deține Biblioteca Județeană. Desigur, veți gasi aici documente manuscrise care aparțin marilor donatori și patroni ai bibliotecii noastre precum Alexandru D. Xenopol, A. M. Marienescu, Csiky Gergely, Márki Sándor etc., dar, pe lângă manuscrisele vechi, am expus și manuscrise noi, din prezent (n.n. aparținând unor artiști din zona Arad – Timișoara), pentru a umple un gol nenatural, aș zice eu, al ignorării și dezinteresului bibliofil față de documentele manuscrise contemporane. Avem aici manuscrise de la mijlocul secolului XVII, până în anul 2014.”
Scriitori arădeni
O vitrină, din cele 20, este dedicată scriitorilor de astăzi ai Aradului. Aici sunt expuse câteva creații, în manuscris, aparținând prozatorului Gheorghe Schwartz și poeților Vasile Dan, Ioan Matiuț și Petre Don.
„Consider că fiecare manuscris reprezintă o lume în sine” (Marius Stoica)
Citiți principiile noastre de moderare aici!