ARAD. Proiectul transfrontalier HURO Împreună pe calea cunoașterii derulat pe parcursul ultimului an la Scoala Gimnazială Aurel Vlaicu în parteneriat cu Şcoala Németh László – Hódmezövásárhely și IŞJ Arad, se apropie de sfârșit. După activitățile de formare a cadrelor didactice și taberele pentru elevi, a venit rândul celei de a treia mare manifestare în cadrul proiectului.
Festivalul a debutat cu intonarea imnului școlii de către corul condus de prof. Danciu Simina și cu urările de bun venit din partea director prof. Petrușca Tămășan.
S-a continuat într-un registru mai solemn, propus de prof. Szabo Ladislau, elogiindu-se valorile morale, precum generozitatea, umanismul, spiritul de sacrificiu și, mai presus de toate, iubirea față de semeni. Acestea sunt câteva dintre valorile care au definit omul Tóth Sándor – omul care, aducând ajutoare românilor în timpul revoluției a pierit în confruntările acelor vremuri.
Prof. Diana Păun , managerul proiectului a înmânat distincția Tóth Sándor, în mod simbolic, doamneiTóth Sándor și reprezentanților instituțiilor din orașul nostru și cel al scolii partenere, care își desfăsoară activitatea în consonanță cu principiile, valorile morale și spirituale ale celui a cărui memorie am cinstit-o în această zi.
După aceste momente încărcate de emoție si sensibilitate, scena a devenit un spațiu simbolic al dialogului intercultural, al exprimarii de sine, al împărtășirii, prin limbaj artistic, a valorilor care ne definesc ființa spirituală si identitatea etnica, într-o realitate ce nu poate fi decât diversă și plurală.
Școala parteneră din Hódmezövásárhely a prezentat o suită de cântece populare, o suită de dansuri, precum și prelucrări inspirate din folclor.
Minoritatea germană a fost reprezentată prin câțiva elevi de la Liceul Teoretic Adam Muller Guttembrunn, care evolueaza în colaborare cu Centrul Cutural Banatia.
Ansamblul folcloric SALASAN din Nădlac, a reprezentat minoritatea slovacă, încântând publicul prin prestația sa.
Comunitatea evreilor din Arad, reprezentată prin elevi ai Liceului de Artă Sabin Drăgoi, formatia AHAVA a pregatit un moment artistic, pe care l-a intitulat ASAN.
Pe scena Festivalului intercultural au evoluat apoi reprezentanții minoritătii bulgare, ansamblul BALGARCE al Uniunii Bulgare din Banat-Romania, filiala Vinga. I-a urmat apoi un dans țigănesc, executat de formația ROMANES de la Școala Gimnazială Sântana.
Reprezentând minoritatea sârbă, Dansuri din Sumadija a fost un moment susținut de formația KUD KOLO – ansamblul de dansuri și cântece populare sârbesti care a luat naștere în anul 2010, cu sprijinul Uniunii Sârbilor din România și la inițiativa vicepresedintelui Uniunii Sârbilor din Romania, dl. Dragan Voștinar.
Spectacolul s-a încheiat cu o suită de dansuri populare de pe Valea Crișului susținută de formația Mărțișorul de la Școala Gimnazială Aurel Vlaicu Arad și condusă de dl. instructor Gelu Roman.
Prof. Loredana Bretfelean
Citiți principiile noastre de moderare aici!