Cel mai mare spital din judeţul Arad are nevoie mai mult ca oricând de cadre medicale. Mai ales că 40 dintre angajaţi, între care 14 medici, şi-au dat demisia în ultimele zile. Alţi 127 de angajaţi, printre ei 35 de medici, sunt în concediu medical, tocmai în această perioadă fierbinte, când judeţul este afectat de noul coronavirus.
În timp ce unii au ales să plece, un grup de tineri italieni, care au finalizat studii medicale la Arad, au lăsat munca lor de rezidenți în mediul privat şi dau o mână de ajutor spitalului.
În prima linie
Reprezentanţii Consiliului Judeţean ne-au declarat că în prezent lucrează în spital 315 medici rezidenţi, iar o parte dintre aceştia sunt străini, care au terminat studiile la Arad. În funcţie de specialitate, ei se specializau în diverse cabinete private, însă în contextul epidemiei de coronavirus, oferă ajutor cadrelor medicale din spital.
Unul dinte rezidenţii italieni este Giuseppe Esposito, în vârstă de 29 de ani. El era angajat la un cabinet de medicină de familie, dar imediat ce a apărut această criză, a mers la frontieră pentru a ajuta la triajul epidemiologic, iar acum lucrează în spital.
„Nu e uşor deloc în această perioadă, în care există şi unele lipsuri, mă refer la echipamente de protecţie, dar trebuie să rămânem pentru a ne ajuta pacienţii. Nu m-am gândit nicio clipă să renunţ, e datoria mea să fiu în prima linie, chiar dacă familia mea din Italia îşi face uneori griji”, a spus Giuseppe Esposito.
Zeci de medici străini
Giuseppe nu e singurul rezident din Italia de la Spitalul Judeţean. Alţi 14 conaţionali ajută pe perioada crizei, toţi foşti colegi de facultate. Au terminat studiile în ultimii patru ani şi au specializări diferite, cum ar fi medicină de familie, medicina muncii sau medicină internă. Sunt printre ei şi specialişti în boli infecţioase, specialitate la care există o criză de cadre medicale în spitalul arădean. Asta pentru că cei şase medici angajaţi aici au intrat în concediu medical.
În afară de italieni, mai există câţiva rezidenţi din alte ţări, cum ar fi Franţa. Cu toţii lucrează în ture, ajutând la triajul pacienţilor sau la Unitatea de Primire Urgenţe.
Majoritatea rezidenţilor străini care lucrează în această perioadă în spitalul arădean au terminat studiile la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, care are în prezent peste 5.000 de studenţi, o treime dintre ei fiind străini. JA-M.B.
„Ne dă speranţă”
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad spun că ajutorul venit din partea rezidenţilor străini este foarte important în această perioadă. „În condiţiile în care avem foarte mare nevoie de cadre medicale, gestul acestor rezidenţi ne dă speranţă şi încredere că nu vom duce lipsă de personal medical calificat, cu atât mai mult cu cât nu suntem la finalul acestei grele încercări, ci probabil doar la început”, a declarat Andrei Ando, director de comunicare.
Trimite articolul
XSa vezi si sa nu crezi…
la ei in tara astia nu ajungeau niciodata medici oricum e de admirat dar nu ii prezentati ca niste eroi ei au venit sa profite de sistemul corupt din romania !
-
Esti mai prost ca mos craciun ,pacat ca inca nu ai dat coltulu
-
Cum sa dau coltul la 25 de ani de profesie sportiv de performanta ?probabil cand ma ta fuma sibte fata eu eram pe teren pulimocule!
-
Jack- sunt sigur ca mintea ta joaca lejer in carcasa
-
-
-
Mult respect acestor doctori care nu abandonează și stau pe baricade cu riscul vieții. Mai conștienți că românii !!!❤❤❤❤
andrei ando gunoiul ala care e lingaul penelistilor director de comunicare de a dreptul scarbos ando este un deseu poilitic un atarnator la pnl ar trebui sa iesim in strada sa linsam toate javrele astea ando ghilea muisti pe politic deseuri umane!
Să știți că am fost în vamă alături de o rezidentă italiană care punea atâta suflet în tot ceea ce făcea!
Mulțumesc Dr Chiara pentru tot ajutorul acordat românilor!
Curajul italienilor pentru aradeni este bine venit. In schimb mierlele care vor botosei , disponibilitate si acces la facebook, plimbari prin Jakson uimeste o tara intreaga. Uite ca nu stiu, o exprimare de rahat, youtobe te indruma in orice daca ai buna vointa. Multe dintre coclitele acestea trebuia sa fie barmanite si stripteze sa lustruiasca bara.
nu pricep
in Italia e jale mare cu virusul asta mor pe capete oamenii mult mai multi ca la noi si medicii lor vin in Romania sa trateze romani. Nu li se fac dosare penale ca au demisionat de acolo Atunci cum o fi sa mearga ai nostri sa trateze italieni ca au conditii de protejare si dotari mai sigure ca la noi? si in acest caz li se fac aici dosare penale? Păi ori e UE ori nu e UE !
Creati conditii de siguranta pt medici si nu demisioneaza nimeni va asigur !
PS nu sunt medic dar nu mi se in regula cum /nu/ sunt protejati Vedeti declaratia medicului roman internat acum la TM pt ca e INFECTAT !
-
Sunt rezidenți la Arad!
Sa ne fereasca Dumnezeu! Acasa nu ii lasau sa se atinga de nimic. Da’ nici pe Ando sa vorbeasca!!
Ii felicit si le doresc sa fie sanatosi!Bravo!
Unii dintre voi sunteti mai batuti in cap decat prevede legea, nu intelegeti ca ei stau in Arad dar faceti comentarii aiurea despre situatia de la ei din tara. Cat despre doctorii nostri pacat ca au intrat in medical as dori sa se procedeze la fel ca in Italia.. cine a demisionat/ intrat in medical sa fie lasat fara dreptul de practica. Da nu e roz dar nici nu poti trata doar dureri de deget, la fel toti in orice meserie avem situatii limita, acuma era randul lor sa isi respecte juramintele, bun autoritatile sunt praf dar foarte multi oameni au sarit sa ii ajute .. doar caracterul nu ii ajuta.
Iar faceti reclama la soldis ? Pardon , goldis .
Chestiune ce tine de eduactia de acasa si de bun simt natural. Tinerii au venit sa faca scoala in tara noastra, in orasul nostru si vedem ca sunt responsabili, respecta Juramantul lui Hipocrate depus la incheierea studiilor mai mult ca unii medici sau absolventi de medicina romani. Au compasiune si altruism .
Faptul ca ziarul scrie despre daruirea,riscul asumat si despre munca lor, nu tine de culoarea politica a oricarui gazetar, ci de recunoasterea unor merite . Sunt oameni, mai oameni si mai responsabili decat multi dintre cei ce ii trateaza cu aprecieri de tip dambovitean Din pacate prin infestarea cu mitici, s-a cam molipsit si vestul de lipsa de recunostinta, nesimtirea, si atitudinea ,,tip marginea șanțului,,, ori ,,Poiana lui Iocan,, din sudul nostru infectat de mahalagism.
Cinste rezidentilor .
-
Bine punctat !
Ceea ce nu a spus nimeni. Exista un ordin al Ministrului Sănătății care obligă rezidenții de medicina de familie , medicina interna etc sa fie la dispoziția DSP. Nu din proprie inițiativă acești oameni au ajuns să lucreze în Spitalul Județean Arad.
-
As vrea sa stiu daca Johanis si compania da 500€ si la rezidenții italieni.poate imi spune cineva.
Ar fii de tot c….. ca lor sa nu le dea. -
….daca DSP este instituția care le da “dreptul de libera practica “, eu cred ca da!.
DSP este in subordinea MIN. SĂNĂTĂȚII.
Mult respect acestor doctori care nu abandonează și stau pe baricade cu riscul vieții. Mai conștienți că românii !!!❤❤❤❤
Puteti promova si rezidenții români care fac acelaș lucru