Lucrează efectiv la granita Imperiului Roman. Nu constructorii, ci arheologii din cinci muzee. Locaţia e clară: viitoarea autostrada Arad-Timisoara, acolo unde excavările au scos la iveală valul roman – un sistem complex de fortificaţii care ar putea reprezenta graniţa imperiului la un moment dat. Arheologi din Timişoara, Arad, Reşiţa, Cluj şi Mangalia, care lucrează pe şapte din cele 14 situri arheologice de pe traseul autostrazii, au descoperit valul la ieşirea din Giarmata. Acum traseul autostrăzii este cel mai amplu sit arheologic deschis în ţară. Dan Leopold Ciobotaru, directorul Muzeului Banatul, a declarat pentru Jurnal aradean că “descoperirea vorbeşte de un şanţ sau val roman, cunoscut din secolul al XVII-lea, care apare şi pe hărţile austriece, o structură de fortificaţie care taie Banatul în două, care se vede şi din satelit, dar care nu a mai fost cercetat până acum. Nu au fost descoperite, însă, prea multe piese, care să indice cu exactitate din ce perioadă aparţine”. Nici o problemă, însă, căci imensul santier arheologic va mai dura poate un an. Totuşi, arheologii par decişi să închidă, în scurt timp, trei din cele şapte situri la care lucrează acum.
Iar în privinţa înţelegerii cu muncitorii de pe autostradă nu sunt probleme, căci de lucru mai e mult, lucrarea fiind realizată în proporţie de nici 3%.
Cea mai importantă descoperire de pe viitoarea autostradă rămâne cea de la situl 10, acolo unde arheologii au scos la iveală structura unei întregi aşezări romane, cu fântâni, locuinţe, morminte, sute de obiecte. Ieri dimineaţă, la Giarmata s-a descoperit, de pildă, un mormânt ilir, din secolul VI înainte de Christos.
JA-A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!