A apărut din senin un incinerator în comuna Macea. A apărut din senin doar pentru autoritățile de mediu care au aflat de existența lui cu puțin timp înainte de fi dat în funcțiune, pentru că certificatul de urbanism a fost emis undeva în primăvara acestui an. Fără a deține vreo autorizație de la mediu, fără nici o informare, fără a respecta condițiile impuse de legislație, societatea care îl deține a vrut să demareze o afacere eludând legea. Totul pe baza unui certificat de urbanism eliberat de către Primăria Comunei Macea.
Nimeni nu știa nimic
Primarul comunei, Ioan Mercea, nu știa, când l-am contactat pentru a obține informații, dacă este pentru arderea leșurilor de animale, cadavrelor de oameni sau pentru arderea gunoaielor. Nu știa nici numele firmei care este responsabilă pentru amplasarea acestui incinerator, pentru că nu se afla în incinta primăriei. Ne-a asigurat însă că ne va fi pus la dispoziție în cursul zilei de azi, când se se va afla la birou pentru a verifica actele. Incineratorul este amplasat chiar în zona protejată Aria Naturală a Câmpiei Crișului Alb și Negru (restricții și mai mari de mediu), la mai puțin de 500 de metri (minimum prevăzut de lege) de locuințele măcenilor. „Incineratorul nu a fost construit aici, a fost adus din alt județ și amplasat la noi în comună. Nu este încă funcțional pentru că acum se încearcă obținerea de autorizații pentru darea lui în funcțiune. Din partea primăriei comunei am dat doar un certificat de urbanism pe baza căruia firma trebuie să obțină avizele necesare”, susține primarul comunei.
Un certificat de urbanism pe care scria negru pe alb că este vorba despre un incinerator, fără însă a se preciza ce tip de deșeuri urmează să fie arse. Acest lucru a fost confirmat de către directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Dana Dănoiu, care a făcut declarații pe temă la solicitarea Jurnal Arădean și www.aradon.ro . „Este vorba de un certificat de urbanism eliberat pentru construirea unei platforme betonate de gunoi în vederea montării unui incinerator de deșeuri”, a precizat directorul APM Arad.
Avize necesare
Cu acest certificat societatea care a adus incineratorul, sursele noastre susțin că tocmai din Buzău, ar fi trebui să obțină avizele pentru montarea acestuia înainte de aducerea lui la Macea. La fel cum ar fi avut nevoie de aviz de mediu și pentru platforma betonată pe care urma să fie ridicat. Nimeni nu a solicitat însă nimic, nimeni nu a văzut nimic. Deși hornul incineratorului se ridica peste acoperișul halei în care a fost montat, nimeni de la Primăria Macea nu a mai verificat dacă avizele au fost sau nu primite. Mai era doar puțin și incineratorul ar fi pornit fără ca vreo autoritate de mediu să fie anunțată.
Conform surselor, vestea despre intenția de a-l pune în funcțiune a fost trădată de un aviz solicitat pentru extinderea rețelei de gaz în localitate, care urma să alimenteze incineratorul.
Control
Ieri, la fața locului au fost prezente autoritățile de mediu și a fost demarată o anchetă, urmând să fie luate măsurile care se impun în această situație. Revenim cu amănunte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!