Conform comunicatului dat de DNA, în perioada mai 2022-ianuarie 2023, cei 23 de inculpați menționați mai sus, în calitate de agenți de poliție în cadrul punctelor de trecere a frontierei Nădlac I și II, în mod repetat, ar fi pretins și primit diverse sume de bani, cuprinse între 50 și 600 de euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers, fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari. „În contextul menționat mai sus, la data de 12 mai 2022, unul dintre agenții de poliție, în schimbul a 100 de euro, ar fi permis ieșirea din țară a unui cetățean român, minor, fără acordul părinților sau reprezentanților legali”, se arată în comunicat.
Legat de cel de-al 24-lea inculpat, DNA transmite că „În perioadele 10.08 – 29.10.2021 și 06 – 07.04.2023, inculpatul Matei Marius Gheorghiță, în calitate de inspector în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, cu atribuții de control în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, ar fi pretins și primit de la o persoană suma totală de 1.200 euro pentru a-și trafica influența pe care ar fi pretins că o are asupra polițiștilor de frontieră români și maghiari și pe care ar fi promis că-i va determina să-i permită acesteia să tranziteze ilegal frontiera româno-maghiară cu obiecte care făceau parte din patrimoniul cultural național mobil (tablouri, statuete)”.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, mai transit cei de la DNA. „Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”; se arată în comunicatul DNA.
Pe 8 aprilie, Matei Marius Gheorghiță a fost reținut și propus de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA Timișoara – spre arestare preventivă. Magistrații au admis propunerea, plasându-l pe inculpat în arest preventiv până pe 5 mai. Doar că acesta a contestat decizia, iar Curtea de Apel Timișoara i-a admis apelul, plasându-l în arest la domiciliu. Pe 9 mai, acesta a scăpat și de arestul la domiciliu, fiind plasat sub control judiciar.
Trimite articolul
XMulte salutari din Schengen
-
Pentru prostalaii ca tine nu intram.
-
Mai lasa bautura ca nu-ti prieste si ia-ti medicamentele, poate iti mai revii. Vorba aia „speranta moare la urma“
-
Miauuu🤣🤣🤣
-
Atata poti. Dar de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere.
-
-
Nu ai tu idee cat pot eu. Dar cum naibii sa ma exprim altfel sa intelegi si tu ceva? Incerc doar sa ma cobor la nivelul tau si sa vorbesc pe limba ta de pisoi ficos🤣🤣🤣Miauuu
-
Poti sa ma pupi in coada de pisoi
-
-
-
Păi de aia nu intrăm noi în Schengen…
Pai, avem oameni de toata isprava, potriviți si pe fonctiile potrivite, toasi.
Dupa 30 de ani s-a prins si DNA-ul….
Si inca sunt putini astia care au fost prinsi. La toate frontierele patriei sunt grupari intregi de coruptie.
daca intram in Schengen se termina cu aiurelile astea la frontiera / care practic nu va mai fi/ ,pana atunci insa tot asa o sa fie
23 agenți,nume prenume,grad,ce tot le protejați identitatea,acuma au drepturi,am uitat!
Saracii bugetari, greva ca au conditii inumane de trai. Nu ne-ar fi rusine de trantori ce sunt si incapabili.
23 de politisti de frontiera de la un singur pct !!! va dati seama ce inseamna asta ? epidemie de coruptie … acolo putregaiul e la el acasa , inclusiv prin birourile sefilor , deoarece nu se poate ca un nr atat de mare de corupti sa lucreze de asa natura incat sefii sa nu afle
Felicitari celor de la DNA !
Este incredibil cum corupția continuă să fie o problemă majoră în instituțiile publice din România. Cazul de la Nădlac, cu implicarea unui inspector fiscal și a 23 de polițiști de frontieră, este doar un alt exemplu de abuz de putere și lipsă de integritate. Cum putem avea încredere în aceste instituții dacă astfel de situații persistă?
Arestarea inspectorului de la Direcția Fiscală și a polițiștilor de frontieră de la Nădlac ridică întrebări serioase despre eficiența mecanismelor interne de control și supraveghere. Este clar că este nevoie de reforme profunde pentru a preveni astfel de acte de corupție în viitor.
Mă întreb cum de a fost posibil ca atât de mulți polițiști de frontieră să fie implicați într-o rețea de corupție fără a fi descoperiți mai devreme. Acest caz subliniază importanța transparenței și a unei monitorizări mai stricte în cadrul instituțiilor de stat.