Un Tribunal prea mic pentru o cauză atât de mare cu un judecător răbdător, dar obosit, lucru uşor de remarcat: a încurcat de mai multe ori date, ore, nume. Lucruri extrem de importante într-un asemenea proces, când miza este posibila condamnare a unui om la ani mulţi de închisoare.
Judecătorul s-a scuzat în repetate rânduri că este obosit din cauza multelor procese la care ia parte. Şedinţa de judecată nu a început la ora 09,00, aşa cum era programată, ci o oră şi jumătate mai târziu. Martorii Obreja Ionuţ Marian şi Pena Ionuţ aşteptau pe coridoarele Tribunalului Caraş-Severin pentru a fi chemaţi de judecător în sală şi audiaţi. Primul a fost chemat Obreja. A început direct la subiect: „Nu am spălat pete de sânge de pe jos din restaurantul Riviera”. Menţionăm faptul că imediat după reţinerea lui Adrian Buleu, în mai 2013, martorii Obreja şi Pena au fost duşi şi ei la Parchet unde urmau să fie audiaţi. Obreja declara atunci reprezentanţilor mass media arădeni că Adrian Buleu l-a pus să spele pete de sânge de pe podeaua restaurantului Riviera, lucru care a fost scris şi în declaraţiile date de Obreja în faza de urmărire penală.
Însă joi 21 noiembrie, în faţa instanţei din Caraş-Severin, Obreja a spus că nu-şi menţine declaraţiile date în faţa procurorului deoarece „ceea ce am spus am spus de frică. Un domn mai grăsuţ de la Poliţie mi-a spus că-mi mută genunchii la spate. Pe holul Parchetului Arad şi în curtea interioară m-a bătut. Mi-a dat 3-4 pumni după cap, apoi mi-a spart nasu . Mi-a dat sângele pe nas. M-a ameninţat că domnul Abel are oamenii lui în închisoare şi dacă mă închid o să-mi facă felul. Poliţiştii mi-au spus unde să arăt şi să spun că am spălat petele de sânge. Nu am văzut la Riviera pete de sânge sau cu aspect de sânge”.
„Am spus adevărul şi m-au bătut”
Întrebat de judecător de ce a fost bătut de poliţişti, martorul a spus că „eu le-am spus adevărul în legătură cu ce s-a întâmplat. Ei mi-au spus că nu este adevărat şi m-au ameninţat”. Martorul a precizat faptul că ceea ce poliţiştii susţineau că erau pete de sânge, erau de fapt pete de ulei de maşină şi că pe acelea le-a spălat.Obreja a mai arătat faptul că poliţiştii care l-au ridicat de la domiciliul său din Galaţi, pentru a-l aduce la audieri la Arad, s-au prezentat la poarta casei sale şi i-au spus că sunt de la Poliţie şi că trebuie să meargă cu ei la Arad, fără să-i prezinte vreun mandat de aducere. Judecătorul l-a întrebat pe Obreja de ce nu a spus procurorului de caz că a fost bătut de poliţişti, iar martorul a spus că „de faţă, în biroul procurorului, la audieri, de faţă era şi unul dintre cei care au făcut presiuni asupra mea să declar într-un anume fel şi mi-a fost teamă. Cred că procurorul nu a sesizat nimic, nici pantalonii mei care au fost pătaţi de sânge după ce am fost lovit în nas pentru că înainte de a intra la declaraţii am fost însoţit de poliţişti la toaletă unde mi-am spălat sângele de pe pantaloni şi mi-au dat şerveţele să-mi bag în nas”. Martorul a spus că nu a îndrăznit să spună adevărul nici de faţă cu avocaţii familiei Apostol şi Buleu pentru că „mi-era frică de poliţistul care stătea acolo – unul cu ochelari şi părul sur”. Obreja a mai declarat în faţa instanţei că declaraţiile date de el au fost scrise de un poliţist şi că el doar le-a semnat fără să le citească. „Nu pot scrie prea bine şi niciuna din declaraţii nu sunt scrise de mine. Declaraţiile de la Poliţie au fost scrise de poliţistului care m-a bătut. De citit nu am citit-o. Am semnat-o şi atât”, a spus Obreja, contrazicându-se în faţa instanţei cu precizarea că „declaraţia nu conţinea adevărul” deşi nu a scris-o şi citit-o. După ce a ascultat declaraţia lui Obreja, judecătorul din Caraş-Severin l-a apostrofat pe martor spunându-i: „vă daţi seama cât rău faceţi cu declaraţii necorespunzătoare adevărului? Cum ai putut să dai acele declaraţii în acel context? (n.r. reţinerea şi arestarea lui Adrian Buleu)”.
„Îmi era teamă să nu cad eu la amprente”
După trei ore şi jumătate de audiere şi o pauză de un sfert de oră, declaraţiile au fost reluate cu martorul Ionuţ Pena care a precizat de la început că declaraţiile date în faţa procurorului: „au fost libere şi adevărate fără să fiu constrâns. Nu am nimic de retractat din declaraţie şi nu am să aduc modificări”. Pena a spus că a hotărât să plece acasă, în Galaţi, în 2 Mai deoarece „nu mă înţelegeam bine cu patronii, nu eram mulţumit de salariu. Am început şcoala de şoferi, am dat sala la Galaţi şi vroiam să mă reîntorc să dau oraşul”.
Pena a declarat în continuare ce anume a mai cântărit în decizia lui de a pleca din Arad. „În 1 Mai Adrian Buleu mi-a solicitat să iau maşina lui Abel şi să o duc în Micălaca. Întrucât nu aveam carnet, am refuzat cererea sa. Acesta mi-a spus atunci „Bine, du-te de aici şi trimite-mi-l pe Obreja. Eram speriat pentru că nu ştiam ce s-a întâmplat cu domnul Abel şi dacă luam maşina îmi era teamă să nu cad eu la amprente. Adrian mi-a arătat cheia maşinii lui Abel atunci când mi-a cerut să o mut”, a povestit Pena. Acesta a recunoscut cheia maşinii lui Abel, joi, în sala de judecată, când, fiul lui Abel i-a arătat-o. Pena a mai spus că petele despre care se tot vorbeşte „nu pot preciza dacă era sânge”. Întrebat dacă a fost bătut de poliţişti ca să declare într-un anume fel, Pena a şocat asistenţa. ”Am fost bătuţi ca să scoată ceva de la noi, că poate ştim ceva şi nu vrem să spunem. Nu am fost bătut să dau o anumită declaraţie, ci pentru că credeau că ştiu ceva şi nu spun. Poliţiştii nu ştiau decă au scos tot de la noi. Am fost bătut la tălpi la Poliţia din Arad”, a spus Pena.
Fără poze cu Adrian Buleu
Înainte de a începe audierile, judecătorul şi-a dat acceptul pentru ca presa să fotografieze şi să filmeze sala de judecată, asistenţa din sală precum şi pe inculpat. În momentul în care a început şedinţa de judecată, Adrian Buleu s-a ridicat pentru a lua cuvântul. Acesta a cerut judecătorului ca presa să nu mai aibă voie să pună la dispoziţia publicului poze în care apare el. „Domnule preşedinte, mi-a fost lezat dreptul la imagine. Au apărut aici, m-au fotografiat, m-au filmat. Nu este frumos. Este imoral. Am dreptul la imagine. Am fost prezentat în presă ca un criminal, cu faţa tumefiată..”, a spus Adrian Buleu instanţei. Judecătorul a fost de acord cu cererea lui Buleu, cerând presei ca din 21 noiembrie să nu-l mai fotografieze pe Adrian Buleu, în sala de judecată a Tribunalului Caraş-Severin, sau pe holuri şi să nu mai publice poze cu el.
Citiți principiile noastre de moderare aici!