Rezultate de speriat pentru Arad. Studiul comportamentului alimentar în judetul Arad, documentaţie realizată de Directia de Sanatate Publica (DSP), indică faptul că Aradul e un judeţ plin ochi de persoane supraponderale şi obeze. DSP speră că prin studiul de acum va trage un semnal de alarma asupra comportamentului alimentar neadecvat al arădenilor şi asupra gravelor urmări pe care acesta le produce. Studiul DSP indică şi modul în care arădenii ar trebui să se comporte când vine vorba de alimentatie şi sănătate, dar asupra acestui fapt vom reveni.
Veştile aduse de studiu sunt “de groază”: unul din şase aradeni este obez; unul din doi arădeni este preobez (supraponedral); unul din opt copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani e obez, iar unul din şase e preobez. Iar acestea nu sunt decât unele dintre datele cutremurătoare revelate de studiul DSP. Un procent de 15 la sută din populaţia judeţului suferă de obezitate, în timp ce procentul persoanelor preobeze se ridică la 32,7%!
Bărbaţii în top la obezitate
Specialiştii direcţiei au mai concluzionat asupra faptului că indicele de masă corporală/IMC a populaţiei judeţului Arad creşte o dată cu înaintarea în vârstă, că stereotipiile şi căsătoria reprezintă un cadru favorizant important (dar nu factor cauzal) pentru riscul crescut pentru preobezitate şi obezitate dar, mai ales, că la fiecare cinci ani se dublează procentul de supraponderali şi obezi născuţi după 1996. Comparativ, bărbaţii sunt în top la obezitate şi supraponderabilitate: din 100 de preobezi, 46 sunt femei şi 54 bărbaţi, iar din 100 de obezi 49 sunt femei şi 51 bărbaţi. Concluzia studiului pe această temă este că “femeile reuşesc mai bine să-şi păstreze în cea mai bună măsura echilibrul ponderal”.
Avem bani pentru mâncare sănătoasă
O altă concluzie a studiului realizat de DSP, după centralizarea chestionarelor efectuate atât în municipiu, cât şi în judeţ, indică faptul că un factor principal al obezităţii este alimentatia şi, nu aşa cum spun miturile, genetica (“Alimentul şi modul de hrănire apărut şi împământenit la noi după 1990 sunt factori de risc redutabili prin obezitate, care spulberă mitul că aceasta este predestinată genetic”) şi că există o relaţie invers proporţională între nivelului de studii şi IMC.
Mai trist decât toate informaţiile de până acum este faptul că, potrivit analizei realizate de angajaţii direcţiei, “populaţia arădeană apreciază că dispune în bună măsură de resursele materiale necesare alimentaţiei ideale (42 %), şi cu toate acestea 47.7% sunt preobezi/obezi”. Plăcerea se dovedeşte a fi, în cazul arădenilor obezi, după cum ei înşişi o recunosc, principalul motiv de a mânca. Plictiseala este al doilea.
Optimism printre grăsuţi
Există şi câteva veşti bune ce pot fi desprinse din tragicul studiu al DSP. Potrivit concluziilor realizate de experţi, “persoanele preobeze manifestă dorinţa modificărilor în alimentaţie mai puternic decât restul categoriilor, ceea ce este de bun augur. Preobezii şi obezii se disting, din nou, prin conştientizarea consumului alimentar excesiv pe care-l practică, ceea ce este, de asemenea, de bun augur”. În plus, persoanele obeze cunosc (într-un procent mai mare decât celelalte categorii) consecintele obezitatii, respectiv contribuţia obezităţii la apariţia diferitelor boli, fără însă a considera obezitatea în sine ca fiind o boală.
Ca de final, în studiul se arată că cele mai multe persoane obeze şi supraponderale preferă să mânânce singure sau (doar) în compania copiilor lor.
Fumatul şi mişcarea
Datele adunate de reprezentanţii DSP pe acest subiect sunt mult mai vaste. Studiul face referire, cumparativ, la procentul arădenilor care fac mişcare sau sport (27% dintre subiecţii eşantionului), la procentul fumătorilor (cei mai mulţi dintre obezi sunt fumatori!), la studiile celor graşi etc.
A.D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!