Un medic la nouă paturi. Acesta este raportul valabil la nivelul spitalelor publice din judeţul Arad. Şi ne referim la spitalele din Ineu, Lipova, Sebiş, Mocrea, Căpâlnaş, Dezna şi, evident, Arad. Numărul total de paturi existente în aceste spitale este 1.964, în timp ce numărul medicilor care se îngrijesc de bolnavii internaţi în aceste unităţi medicale se ridică la 218. De aici raportul „un medic la nouă paturi”.
Dacă la nivelul municipiului lucrurile stau destul de bine – la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă înregistrându-se, în medie, de un medic la şapte paturi – la spitalele din judeţ situaţia este alarmantă. Când spunem asta ne referim în special la Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş, unde există un singur medic la 85 de paturi! Ce-i drept, în spital mai lucrează un rezident dar, şi aşa, este imposibil ca fiecare pacient să fie văzut zilnic de medic. Nici la Mocrea situaţia nu e prea roză: doi medici la 140 de paturi! Şi aici mai sunt doi rezidenţi, dar tot insuficient dacă ne raportăm la numărul total al paturilor.
Psihiatria reprezintă, aşadar, o specialitate unde ne confruntăm cu un mare deficit de medici. Putem vorbi de deficit (dar nu la acelaşi nivel ca la Mocrea sau Căpâlnaş) şi la nivelul municipiului, Secţia de psihiatrie a Spitalului Judeţean având şase medici la 82 de paturi (un medic la 14 pacienţi). Din fericire, medicilor titulari li se aduagă alţi patru rezidenţi.
Pentru cele 307 paturi existente la nivelul secţiilor de psihiatrie din întreg judeţul, avem nouă medici, ceea ce înseamnă că unui medic îi revin 34 de pacienţi. O altă specialitate extrem de deficitară o constituie cardiologia. De pacienţii internaţi pe cele 73 de paturi din Arad (toate la Spitalul Judeţean), se îngrijesc doar cinci medici specialişti (plus trei rezidenţi). Situaţia este cu atât mai gravă cu cât bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză a mortalităţii bolnavilor din judeţul nostru.
Specialităţi şi specialităţi
Neonatologia este, de asemenea, un sector cu probleme. Avem doar doi medici specialişti pentru cele 70 de paturi (65 în Arad, cinci la Ineu)! În schimb, sectorul de obstetrică-ginecologie este destul de bine acoperit: 16 medici (plus trei rezidenţi) la 110 paturi. Cei 16 doctori se regăsesc în schema de personal a Spitalului Judeţean, în timp ce pentru cele 12 paturi de la Ineu nu există niciun specialist.
Chirurgia este o altă specialitate unde stăm bine din perspectiva numărului de paturi care îi revin unui medic: 169 de paturi la 18 medici titulari şi nouă rezidenţi. Media pe judeţ e bună dar, dacă ne referim strict la Ineu – un chirurg la 18 paturi – putem spune că e loc de mai bine.
Pediatria este o altă specialitate cu destul de mulţi medici în spitalele publice din judeţul Arad: 18 medici (plus şase rezidenţi) la 113 paturi. În municipiu avem 15 specialişti pediatri şi cinci rezidenţi la 73 de paturi, la Ineu sunt doi medici la zece paturi, la Sebiş este un singur medic la zece paturi, în timp ce pacienţii internaţi pe cele 20 de paturi de la Secţia de pediatrie a Spitalului din Lipova sunt trataţi de un singur medic rezident.
Spitale şi spitale
Dacă despre deficitul de medici de la Ineu ştie mai toată lumea – pentru că problema a fost prezentată în contrast cu dotarea cu aparatură de ultimă generaţie de care beneficiază spitalul –, despre problemele de personal de la celelalte spitale s-a vorbit mai puţin.
Spitalul de Recuperare Neuropsihomotorie de la Dezna are doar trei medici specialişti la cele 75 de paturi, adică jumătate din necesar. La Spitalul orăşenesc din Lipova, care are 110 paturi, sunt doar cinci medici titulari, cărora li se adaugă cinci rezidenţi. La Spitalul de boli cronice din Sebiş, şase medici şi trei rezidenţi se îngrijesc de bolnavii internaţi pe cele 86 de paturi ale unităţii.
Comparativ cu unităţile spitaliceşti din judeţ, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Arad stă chiar bine: 191 de medici la 1.368 de paturi, adică o medie de un medic la 7 paturi.
Opinii oficiale
Raportul existent la nivel de judeţ – un medic la nouă paturi – nu pare a fi chiar rău. „În schimb, repartiţia pe specialităţi e deficitară pentru că sunt specialităţi la care sunt prea puţini medici şi sunt specialităţi la care sunt prea mulţi medici. O altă problemă o reprezintă repartiţia teritorială: marea majoritate a medicilor s-au comasat în municipiu, în timp ce judeţul a rămas descoperit” – susţine dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad completează: „Pe noi ne interesează procentul de ocupare a funcţiilor din organigrama fiecărei unităţi medicale, în cadrul fiecărui compartiment, acoperirea necesarului pe specialităţile deficitare şi, acolo unde este cerere mare de servicii, realizarea indicatorilor şi gradul de ocupare a fiecărei secţii.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!